Hyresrätt
Uppdaterad: 31 maj, 2024
Att bo i en hyresrätt innebär att du varaktigt hyr en bostad från en hyresvärd. Hyresvärden kan vara en privatperson, men är vanligtvis kommuner eller företag. Du är alltså inte ägare till någon bostad eller andel i en förening, utan får bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra.
Hyresrätt är en bekymmersfri boendeform som inte kräver stora investeringar. Den boende har ett begränsat ansvar för bostaden i och med att hyresvärden ansvarar för renoveringar, underhåll osv.
Innehåll
Fördelar med att bo i hyresrätt
Boendeformen kan anses fördelaktig på många sätt. Man kan sammanfatta de med att det är bekymmersfritt att bo i en hyresrätt.
- Inget krav på kontantinsats. Du behöver inte spara ihop till någon stor kontantinsats. Det mesta som kan begäras är en deposition. Vanligtvis ligger denna på 1-2 månadshyror.
- Ingen ekonomisk risk. Du kommer aldrig behöva investera pengar i en hyresrätt och därmed kan du inte heller förlora några pengar.
- Relativt stabil hyra. Hyrorna brukar vanligtvis vara ganska stabila och stora höjningar är ovanliga. Större höjningar av hyran kan ibland ske vid större renoveringar.
- Hjälp med reparation. Om något som tillhör hyresrätten går sönder kan du få hjälp av hyresvärden.
- Hyresvärden bekostar renoveringar. Om något är slitet och behöver bytas eller renoveras är det hyresvärden som bekostar det.
- Enkelt. Du behöver inte ta hänsyn till bostadsbubblor och marknaden när du ska flytta ut. Utflyttningsprocessen är vanligtvis snabbare och smidigare än exempelvis i bostadsrätter.
- Möjlighet till byte. Du har rätt att byta bostad om den nya bostaden ägs av samma hyresvärd.
- Bekymmersfritt. Eftersom hyresvärden står för all risk behöver du inte oroa dig för oväntade överraskningar så som fuktskador i badrummet eller liknande.
Nackdelar med att bo i hyresrätt
Trots att bo i en hyresrätt är bekymmersfritt, finns ändå vissa begränsningar och nackdelar med bostadstypen.
- Begränsade renoveringsmöjligheter. Du får ofta byta tapeter eller måla om, men får sällan göra större ingrepp i bostaden.
- Värdeökning av fastigheten. Den värdeökning av fastigheten som sker under tiden du bor där går till hyresvärden och inte till dig.
- Hyresvärden tjänar pengar på dig. När du hyr en hyresrätt så tjänar hyresvärden pengar på dig. Din och andras hyror bidrar till att betala underhåll och drift för fastigheten men även till den vinst som hyresvärden gör. Äger du ditt eget hus eller bostadsrätt finns det ingen part som skall tjäna pengar på ditt boende. Du slipper betala vinstmarginalen helt enkelt.
- Mindre inflytande. Du har som hyresgäst knappt något inflytande på förändringar i fastigheten.
- Ansvar mot hyresvärden. Trots att hyresvärden hjälper till med mycket, har du ett ansvar för hyresrätten. Om du orsakar skador på hyresrätten med flit, blir du skyldig att ersätta detta. Du måste alltid anmäla fel i god tid för att inte felen ska sprida sig till andra delar av fastigheten.
Hyresgästen har inget stort ansvar i en hyresrätt
I en hyresrätt har hyresvärden ansvar vad gäller den stora helheten för hyresrätten. Hyresvärden ska se till att hyresrätten är i skick för stadigt bruk. Trots att en del ansvar ligger på denne part, har du som hyresgäst också vissa ansvar. Ansvarsområdena är inte lika stora, om du jämför med exempelvis bostadsrätter, i och med att du inte äger bostaden eller någon andel i en förening.
Allt förbrukningsmaterial samt enklare åtgärder i bostaden åtgärdas av dig, även alla tillhörande ytor till lägenheten ska vårdas av dig. Skador som uppstår under tiden du bor i lägenhet och inte beror på vårdslöshet är inte din sak att ersätta. Om du däremot skadar lägenheten till följd av vårdslöshet är du ersättningsskyldig.
Tänk på! Hyresvärdar lägger mycket vikt i att hyresgäster ska trivas i fastigheterna. Som hyresgäst måste du därför ta stor hänsyn till din omgivning och förhålla dig till de regler som finns.
Ett stort och viktigt ansvar i hyresrätter är ordningsreglerna i fastigheten. I och med att det är ett flertal hyresrätter i ett och samma hus gäller det att respektera sina grannar. Specifika och viktiga regler brukar finnas med i hyresavtalet. Annars gäller allmänt folkvett och hyresgästen måste visa hänsyn till sin omgivning. Att inte spela hög musik är ett praktexemplar på en förhållningsregel.
Andrahandsuthyrning av hyresrätt kan vara komplicerat
Att hyra ut en hyresrätt i andrahand är aningen svårare än exempelvis bostadsrätter och fristående hus. Som uthyrare behöver du godkännande från hyresvärden. Detta kan vara svårt att få, då många hyresvärdar föredrar att enbart ha hyresgäster med förstahandskontrakt i sina fastigheter. Om din värd nekar dig att hyra ut kan du ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden.
Tänk på! För att bli godkänd behöver du ha rimliga skäl till uthyrningen. Ett sådant skäl kan vara att du blivit anställd på annan ort eller ska testa på samboskapet.
För att bli godkänd behöver du däremot ha rimliga skäl till uthyrningen. Ett sådant skäl kan vara att du blivit anställd på annan ort eller ska testa på samboskapet. Om du hyr ut bostaden möblerad får du lägga på 10-15 procent på hyran. Hyran måste dock alltid vara skälig.
Skälig hyra vid andrahandsuthyrning
Hyr du ut din hyresrätt i andra hand måste du ha tillstånd från din hyresvärd och du får inte ta ut en hyra som är högre än vad som anses som skälig.
Skälig hyra vid andrahandsuthyrning av hyresrätt räknas ut enligt följande:
Den hyra du betalar + driftkostnader = skälig hyra.
Du får alltså i princip inte tjäna pengar på din andrahandsuthyrning. Om du hyr ut bostaden fullt möblerad har du rätt att ta ut ett påslag på 15% på hyran.
Vad händer om man tar ut oskäligt hög hyra?
Om du tar ut en oskälig hyra kan din hyresgäst gå via Hyresnämnden och tvinga fram en sänkning av hyran. Du kan också bli återbetalningsskyldig för en del av hyran du tagit ut i upp till två år retroaktivt, dvs i efterhand. Du riskerar även att bli vräkt från bostaden och bli av med ditt förstahandskontrakt.
Den 1 oktober 2019 skärptes straffen för olovlig uthyrning. Om du hyr ut bostaden i andrahand utan tillstånd och tar en oskäligt hög hyra riskerar du böter eller fängelse i upp till två år.
Svarta kontrakt på hyresrätter är olagliga
Du som hyresgäst får enbart hyra lägenheten för att själv bruka den. Det är olagligt att sälja hyresrätter eller hyreskontrakt. Detta kallas för svarta kontrakt. Den som överlåtit en hyresrätt och fått otillåten ersättning för detta, är skyldig att betala tillbaka den.
Vanliga frågor om Hyresrätt
Vanligtvis får du måla- eller tapetsera om i bostaden men kontakta alltid hyresvärden innan eventuella renoveringar och stäm av vad som är tillåtet.
Nej, det är olagligt.
Du riskerar böter eller fängelse i upp till 2 år. Du riskerar även att bli av med din hyresrätt.
Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade temperaturen mellan 20 – 23 grader. Om du upplever att det är för kallt eller varmt bör du kontakta din hyresvärd för att få problemet åtgärdat.
Får du ingen hjälp kan du istället vända dig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun för hjälp. De kommer kontakta och be värden undersöka problemet. Vid behov kommer åtgärder sättas in.
Du har rätt enligt lagen att byta ut låset utan hyresvärdens tillstånd, om inte annat framgår i ert avtal. Om du däremot behöver göra åverkan på dörren, exempelvis genom att borra, måste du ha din hyresvärds tillstånd.
Till att börja med är ditt förstahandskontrakt fortfarande gällande även om bostaden byter ägare. Skulle de nya ägarna vilja säga upp ditt kontrakt har du ett besittningsskydd du kan hänvisa till. Besittningsskyddet ger dig en möjlighet att få bo kvar i lägenheten eller åtminstone få ersättning för den skada en flytt kan medföra.
Hyresvärden ansvarar för att hålla utsidan av hyresrätten i gott skick, det innefattar fasad och fönster i trapphus. Dina egna fönster ska du däremot tvätta själv, även på utsidan. Om du har låsta fönster som inte går att öppna är det dock hyresvärden som ska se till att de tvättas.
Hyresvärden har en underhållsplikt enligt lag att hålla lägenheten i fullt brukbart skick. Till exempel är hyresvärden skyldig att rusta upp lägenheten med ett visst tidsintervall, som brukar vara vart tolfte eller femtonde år beroende på hur snabbt lägenheten slits. Dit räknas bland annat att måla tak och väggar, tapetsera om, byta platsmattor och byta vitvaror i köket.
Hyresvärden är också ansvarig för att fixa till akuta fel på vitvaror, trasiga element och droppande kranar. Om din inomhustemperatur är för varm eller för kall ska hyresvärden också hjälpa dig.
Skulle hyresvärden inte gå med på att fixa något som han eller hon är skyldig till kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp. Vid problem med temperaturen inomhus kan du ta kontakt med din kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning för att se till att problemet blir åtgärdat.
Nej, så länge du bor kvar i hyresrätten får du behålla ditt kontrakt.
Hyresvärden kan säga upp kontraktet om de anser att du inte längre avser att bo permanent i lägenheten. Det kan till exempel vara om du äger eller hyr en annan bostad som du vistas mycket i. I så fall vägs ditt intresse av att behålla hyresrätten mot hyresvärdens intresse att hyra ut den till någon annan som behöver den mer.
Att bara inte vistas i lägenheten så ofta är alltså inte automatiskt ett skäl till att bli vräkt. Men om hyresvärden har anledning att tro att du inte behöver eller tänker använda hyresrätten till det den är tänkt för – det vill säga permanentboende – kan det leda till uppsägning om hyresvärden går vidare med saken och du inte kan bevisa ditt behov av bostaden.
Skuldsanering i sig är inte en orsak till att bli av med sin bostad. Däremot kan du förlora bostaden om du inte skulle betala din hyra på grund av dina skulder.
Kommentarer