Röd sommarstuga med vita knutarMånga svenskar drömmer om ett rött fritidshus med vita knutar. Helst på Gotland. Foto: US Media/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Många svenskar drömmer om ett semesterboende och favoritplatsen är Gotland, det visar en undersökning från SBAB. Bohuslän som var tvåa på listan förra året har halkat ned till en femteplats. Fritidsboendet ska helst ligga nära vattnet och ha både varmvatten och elektricitet.

Semesterdrömmen för de flesta är ett rött hus med vita knutar och närhet till vatten. Det ska helst ligga på Gotland också, rapporterar SBAB. Det är fjärde året i rad som Gotland kammar hem första platsen.
Den näst populäraste platsen där svenskarna vill ha sitt fritidsboende är Stockholms skärgård följt av Öland.
En klar majoritet vill även ha bekvämligheter som varmvatten, avlopp och elektricitet.

Bohuslän tappar på årets lista

Förra året var Bohuslän den näst populäraste platsen att ha ett sommarboende i. I år verkar det dock som att många har övergivit den svenska västkusten och Bohuslän har sjunkit ned till en femte plats.
En plats som har klättrat många placeringar i år är Halland. Från en tiondeplats förra året till en sjundeplats i år.

Det är inte så många som funderat på samägande

Många vill köpa ett fritidshus men det är både kostsamt och kräver mycket tid. Ett sätt för att förenkla möjligheten till ett semesterboende är därför att samäga det med någon. Det är dock få som överhuvudtaget funderat på den möjligheten. Hela 85,1 procent av de tillfrågade har inte funderat på ett köpa ett fritidsboende tillsammans med någon.
Det råder dock stora skillnader mellan olika åldersgrupper. Bland yngre personer är det fler som har funderat på att samäga ett sommarhus.

Kvinnor föredrar öppna landskap medan männen vill ha skog

Undersökningen skvallrar även om att det råder skillnader mellan kvinnor och mäns drömboenden. Kvinnorna vill i större utsträckning ha ett fritidshus i det öppna landskapet med närhet till grannar. Männen föredrar istället mer ensliga fritidshus som ligger omgiven av skog.
Oavsett plats är både männen och kvinnorna ganska eniga om att fritidsboendet inte ska finansieras med ett lika stort lån som för ett permanentboende. En dryg femtedel tycker till och med att man inte ska låna överhuvudtaget vid köp av ett semesterboende.

SBAB:s lista i sin helhet

 1. Gotland
 2. Stockholms skärgård
 3. Öland
 4. Österlen
 5. Bohuslän
 6. Fjällen
 7. Halland
 8. Dalarna
 9. Blekinge
 10. Båstad/Bjärehalvön
 11. Norrlandskusten
 12. S:t Annas Skärgård
 13. Småland
 14. Södermanland
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]