Hur påverkas du som senior vid en villaförsäljning

Privatekonomi

Har du funderat på hur du skulle påverkas av om du sålde din villa? Mäklarsamfundet och undersökningsföretaget Juni Strategi och Analys har undersökt hur seniorers ekonomiska situation påverkas när man säljer sin villa.1 Undersökningen ”Guldkant på ålderns höst – hur ökar konsumtionsutrymmet när seniorer säljer villan?” visar på rejält ökade möjligheter för seniorerna att konsumera.

Ökat utrymme för att konsumera mer

Mäklarsamfundets rapport visar att man som senior kan leva gott om man har turen att sitta på exempelvis en villa. Det genomsnittliga seniorhushållet i Stockholm kan frigöra runt 1,4 miljoner kronor och konsumera för 45% mer än innan försäljningen – om man väljer att köpa bostadsrätt. Vill man istället flytta till hyresrätt kan man snittat få 2,5 miljoner kronor och konsumera för 78% mer än tidigare. Faktorer som påverkar procenten är var man bor geografiskt när man ska sälja samt vilken ny typ av bostad man väljer.
– En anledning för äldre att sälja villan kan vara att frigöra det kapital som decennier av värdeökningar och amorteringar har bundit upp i boendet. Vår rapport visar bland annat att sammanboende kompenserar nästan hela inkomstbortfallet som följer av pensionen vid en försäljning, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Stor senior befolkning i Sverige

Befolkningen i Sverige består till stora delar av äldre personer, 65 år och uppåt. Nära 50% av denna grupp är småhusägare. Undersökningen visar att seniorerna skulle kunna utöka den disponibla inkomsten med 60% över en tidsperiod på 14 år och samtidigt kunna spara 20% av inkomsten.

Det finns skillnader mellan olika delar av landet som är ganska stora. Det beror på att prisskillnaderna mellan småhus och bostadsrätter varierar geografiskt. Om man väljer att köpa en bostadsrätt kan det bli mycket mer pengar över på vissa orter än på andra.
– Om äldre kan flytta till den bostad de behöver får det positiva effekter på bostadsmarknaden när fler unga barnfamiljer kan flytta till större bostäder, och inte behöver bo trångbott. För att nå dit krävs ett större utbud av attraktiva bostäder som äldre efterfrågar, nära deras befintliga bostäder, och det måste gå att få stöd att flytta om man inte längre har kraft att göra det själv, säger André Nilsson, bostadspolitisk expert Mäklarsamfundet.

Källor:

1)https://www.mynewsdesk.com/se/maklarsamfundet/pressreleases/saa-paaverkas-seniorers-ekonomi-av-en-villafoersaeljning-3277370

Betala inte onödigt mycket för mäklaren

Betala inte onödigt mycket för mäklaren
  • Jämför mäklarna & deras offerter
  • Förfrågan är kostnadsfri & ej bindande
  • Använd offerterna vid förhandling om arvodet
  • Läs omdömen om mäklarna från tidigare kunder
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]