Renovering i bostad som ökar värdet

Tips & råd

Uppdaterad: 22 november, 2021

Renoveringar resulterar i de flesta fall att bostadens värde ökar. Det finns däremot aldrig några garantier på att bostadsinnehavaren kommer få tillbaka det investerade beloppet. Vissa renoveringar kan generera värdeökningar, medan andra inte gör det. Det går att renovera en bostad för att få en värdeökning som därefter kan användas till att lägga om bolånet. Det finns dock en hel del regler gällande att renovera för omvärdera en bostad.

Renovera neutralt för större chans för värdeökning

Att renovera neutralt kan vara en huvudregel att följa om du planerar att sälja bostaden i framtiden. Givetvis kan det vara roligt att renovera precis som du vill ha det. Du måste däremot ha i åtanke att alla inte har samma preferenser som du. Ett spräckligt kakel i badrummet eller färgade köksluckor kan föredras av dig, men är ett stort nej för många andra. Om du vill att bostaden ska öka i värde gäller det att renovera taktiskt.

Tänk på! Renovera relativt neutralt för att så många potentiella köpare som möjligt ska gilla resultatet.

Du måste sätta dig in i andras perspektiv och utföra någonting som många andra skulle tänkas vilja ha också. Basfärger som vitt, svart, grått och brunt är förekommande i sådana fall. Genom att göra grunden neutral, kan du sätta en personlig prägel på det som enkelt går att bytas ut. Textiler, växter och möbler kan göra mer än du tror. Dessa behöver inte nästa köpare anpassa sig till dessutom.

Låna till renoveringen till lägsta räntan

Låna till renoveringen till lägsta räntan
  • Jämför över 35 långivare med en ansökan
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
  • Ansök på 2 minuter och få besked idag

Renoveringar kan vara olika attraktiva

Beroende på vad för marknad din bostad befinner sig på kan renoveringen ge olika resultat. Investeringen kontra värdestegringen kan skilja sig mycket. I exempelvis Stockholms innerstad är ett nytt badrum mycket mer värt än vad det kostar att göra. Ju högre värde en bostad har, desto troligare är det att en nyrenovering kommer skapa en större värdestegring. I en bostad som kostar 300 000 kr kanske inte ett nytt badrum ökar värdet med mer än 20 000 kr. I en bostad värd 4 miljoner kr kan denna badrumsrenovering istället vara värd 200 000 kr.

Attraktivt att ha nyrenoverat vid köp av bostadsrätt

  • Badrum
  • Kök
  • Balkong

Svårare renoveringar uppskattas i hus

  • Tak
  • Fasad
  • Uppvärmningssystem

Dessa renoveringar anses som svårare då de både kostar mer och kräver mer kunskap. Därför kan det för många kännas värt att köpa en bostad som har dessa rum och delar renoverade. På så sätt slipper de ta tag i arbetet själva.

Mindre renoveringar kan löna sig

Trots att det kan kännas som att de stora renoveringarna genererar till högst värdestegring, kan små renoveringar vara minst lika lönsamma. Slipning av golv eller nya lister och dörrar kan göra stora skillnader och gör att en bostad ser mycket fräschare ut. Nyslipade golv kan göra att en bostad ser helt nyrenoverad ut, då golvet täcker en så pass stor yta av hela bostaden. Om du vill få din bostad att se lite finare ut, kan därför golven vara smart att tänka på.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]