Miniatyrhus i trö, fyra staplar med mynt som minskar och en pil som följer staplarna.Räntorna på bolån är rekordlåga just nu. De låga marknadsräntorna och den hårda konkurrensen om låntagare gör att långivarna pressar ned räntan. Foto: Puttachat Kumkrong/Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Boräntorna är rekordlåga. För snittkunden ligger den rörliga boräntan på 1,37 procent. Boräntorna har aldrig någonsin varit så låga, skriver SvD Näringsliv.

Under våren var det flera av storbankerna som tillkännagav att de ville öka sina marknadsandelar på bolån. Något som märks på de rekordlåga räntorna. 

Swedbank vill öka nyutlåningen

En av bankerna som förkunnade vitt och brett att de skulle öka sina marknadsandelar gällande nyutlåning var Swedbank. Swedbanks totala marknadsandel inom bolån ligger på 18 procent. När det gäller nyutlåning är marknadsandelarna mycket lägre. Så sent som i maj i år tillkännagav Swedbanks vd, Jens Henriksson, att målet är att nyutlåningen ska ligga på 18 procent.

Låga marknadsräntor och hård konkurrens ger låga boräntor

Sedan i vintras har marknadsräntorna, de räntorna som bankerna betalar för sina lån, sjunkit. Det innebär att det blivit billigare för bankerna att låna upp pengar till bolån. Det har i sin tur lett till att flera banker har sänkt sina räntor till rekordlåga nivåer. Den lägsta möjliga räntan hos den statliga bolånebanken SBAB ligger på 0,84 procent. 

Enligt SBAB:s vd, Klas Danielsson, har banken aldrig någonsin tidigare haft en så låg ränta. Anledningen är låga marknadsräntor i kombination med hård konkurrens. SBAB:s ränta på den kortfristiga upplåningen är i princip noll.

Lägsta genomsnittsräntan någonsin

De extremt låga boräntorna syns även i den räntestatistik som bankerna redovisar för bolån varje månad. Genomsnittsräntan för ett bolån med rörlig ränta låg på 1,37 procent i juli. Det är den lägsta nivån sedan bankerna började redovisa sina genomsnittsräntor för bolån.

För ett år sedan låg den genomsnittliga räntan för bolån på 1,53 procent. Det är en stor skillnad mot dagens ränta på 1,37 procent. För ett bolån på 4 miljoner kronor innebär det en skillnad på 6 400 kronor per år före ränteavdrag. 

Men flera banker har ändå en bra bit kvar för att nå den lägsta rörliga räntenivån på 1,37 procent. Men det finns flera banker som ligger under 1,37 procent. Stabelo är den banken som har lägst rörlig ränta på 1,14 procent. Det är ett bra tillfälle att förhandla om räntan nu.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]