snötäckt timmerstuga i fjällenPris, kommunikationer och pistlängd är saker att ha i åtanke när du ska köpa stuga i de svenska fjällen. Foto: iPics/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 22 november, 2021

Planerar du att köpa fritidshus i fjällen? Då finns det flera faktorer att ta med i beräkningen för att göra en så bra investering som möjligt. Svensk Fastighetsförmedling har listat vad du får för pengarna på de populäraste skidorterna i Sverige.

Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt var i landet som du kan hitta fritidshus med de bästa priserna, kommunikationerna och pistlängderna i vinter. Med på listan finns tio populära skidorter i de svenska fjällen.

Riksgränsen har bästa priset på fjällstugor

Letar du efter en fjällstuga på 70 kvadratmeter, får du det bästa snittpriset vid Riksgränsen. Priset för dessa stugor är nämligen häften av priserna i Åre. Däremot kommer Riksgränsen längst ner när det gäller pris per pistmeter, och det är inte särskilt tillgängligt jämfört med andra svenska orter.

Åre är i stället bäst gällande pistlängd och kvalitet på skidåkningen, om du värdesätter det mer än kvadratmeterpriset för fjällstugan. Pisten är sammanlagt 120 kilometer, vilket är det längsta av orterna som ingår i undersökningen. Dock är priset per pistmeter inte bäst i Åre, utan i Funäsfjällen. 

Vill du åka off-pist är det dock Fjätervålen och Riksgränsen som har mest att erbjuda, även om piståkning är dyrare här.

Åre och Sälen har de längsta pisterna

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, säger att undersökningen bekräftar ryktet om att fritidshusen i Åre är dyra. Däremot har orten mer att komma med än bara skidåkning om du väljer att göra investeringen.

– Åre har dessutom kommit att bli en attraktiv sommardestination dit många kommer för att vandra, bergscykla eller bara koppla av.

Sälen har liknande förutsättningar som Åre, med högt pris per kvadratmeter men många och längre pister. Det är dessutom nära till södra delen av Sverige, och är därmed bland de populäraste skidorterna för boende i det området.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta bästa möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Kommunikationen spelar in i valet av skidort

Hur lätt det är att resa till skidorten är också något att ta med i beräkningen. Romme är ganska tillgängligt för många svenskar, samtidigt som de har kortare skidsäsongen än andra orter. Åre är åtkomligt med direkttåg, men ska du till Sälen behöver du byta till buss. Riksgränsen kan du ta dig till både med tåg och med flyg kombinerat med buss.

Bra marknad för fritidshus, men svårt att ta lån

Enligt Liza Nyberg har intresset för att köpa fjällstugor blivit större de senaste åren. Tack vare stigande priser och möjligheten att hyra ut fritidshusen ses det som en investering.

Däremot har svenskarna fått mindre utrymme att låna till fritidshus på sina ordinarie bostäder, i och med de skärpta amorteringskraven. Det gör att marknaden för fjällstugor är mer segregerad än tidigare, menar Liza Nyberg.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]