ladugård och betande kor på grönt fältLantbruksfastigheter är undantagna amorteringskravet. Men det behöver inte betyda att du inte måste betala tillbaka på lånet alls. Foto: MaxyM/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Kan man slippa amortera på sin lantbruksfastighet? Och ska en lägenhet som köps under pågående skilsmässa ingå i bodelningen? Med svaren på dessa frågor vill vi på Boupplysningen önska er läsare en trevlig valborg och första maj!

Slippa amortera för lantbruksfastighet

Fråga: Jag har en lantbruksfastighet och har hört att man inte behöver amortera lån på en sådan fastighet. Jag har vid flera tillfällen begärt amorteringsfrihet för att få upp min likviditet, men banken vägrar mig amorteringsfrihet. Vad är det som gäller?

Svar: Det stämmer att amorteringskravet inte gäller för lantbruks- och skogsfastigheter. Det innebär att du inte måste amortera 1–2 procent årligen om din belåningsgrad är över 50 procent. Dock kan banken ändå kräva att du amorterar på lånet, även om du inte måste uppfylla de kraven som står i lagen. Det är banken som bestämmer den specifika amorteringsplanen för ditt lån.

För att bli beviljad amorteringsfrihet behöver du i regel ha särskilda skäl, till exempel att du har lägre inkomst under en period eller har en större engångskostnad som du behöver ha råd med. Amorteringsfrihet gäller då bara tillfälligt tills din betalningsförmåga är bättre.

Köpa lägenhet under pågående skilsmässa

Fråga: Jag ska skilja mig och göra bodelning. Jag har köpt en lägenhet där bara mitt namn står på kontraktet. Ska lägenheten ingå i bodelningen? Och kan man i så fall bara skriva att den är min? Vi är överens om bodelningen: jag får lägenheten, hon kompenseras med pengar.

Svar: Det som ingår i en bodelning är allt som räknas som giftorättsgods och som ni äger vid tillfället då ni ansöker om skilsmässa. Har du betalat handpenning på lägenheten innan ni ansöker om skilsmässa kan det alltså vara så att den ingår i bodelningen. Men så länge ni är överens om hur bodelningen ska göras, kan ni göra upp det så att du behåller lägenheten. Ett annat sätt är att skriva ett äktenskapsförord så att lägenheten blir din enskilda egendom.

Har ni däremot ansökt om skilsmässa innan du köpte lägenheten, ska den inte ingå i bodelningen oavsett.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]