kvinna sitter vid skrivbord och beräknar skattI deklarationen beräknas uppskovsbeloppet som 1,67 procent av det uppskovsbelopp som du har kvar vid årets början, i stället för 0,5 procent av det grundbelopp som du sköt upp vid försäljningen. Foto: Natee Meepian/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Många ställer frågor till oss om hur uppskov fungerar. Därför har vi samlat läsarfrågor på det temat i dagens artikel.

Uppskov kan räknas ut på två olika sätt

Fråga: Enligt deklarationen så beräknas beloppet för bostadsuppskov med 1,67 procent, inte 0,5 procent. Varför?

Svar: 1,67 procent syftar på schablonintäkten, det vill säga en andel av det uppskovsbelopp som du hade i början av året du deklarerar för. Den siffran används i mer exakta beräkningar, som i deklarationen. För att underlätta beräkningen brukar man dock ibland tala om att skatten är 0,5 procent av hela uppskovsbeloppet.

Uppskovsbeloppet är den summa som ska beskattas

Fråga: Jag har uppskov med 63 825 kronor på min fastighet. Är det den summan jag ska betala i skatt eller 22 procent av den summan?

Svar: Uppskovsbeloppet på 63 825 kronor är den vinst du skjuter upp, inte den summa du ska betala i skatt. Har du fått uppskov betalar du cirka 0,5 procent av den summan i skatt varje år. 22 procent gäller bara om du väljer att betala skatt på vinsten på en gång, utan att skjuta upp betalningen genom uppskov.

Använd gärna Skatteverkets räkneverktyg för uppskov för att se vad du ska betala i skatt.

Du betalar tillbaka uppskovet när du säljer ersättningsbostaden

Fråga: Vi har ett innestående uppskov och kommer troligtvis att sälja vårt nuvarande hus till sommaren. Det kan hända att vi kommer behöva hyra bostad dit vi ska flytta. Vad händer med vår uppskjutna vinstskatt? Kommer vi behöva betala allt på en gång för förra bostaden och eventuell vinst för nuvarande?

Svar: Ja, när du säljer ersättningsbostaden (den bostad du köpte vid försäljningen som du fick uppskov på) utan att köpa en ny bostad, ska du betala tillbaka den uppskjutna vinstskatten. Det kan du göra genom att lägga till uppskovsbeloppet när du beräknar vinsten i deklarationen för den här försäljningen. Mer om vad som gäller när du säljer en ersättningsbostad kan du läsa om hos Skatteverket.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]