mäklare visar bostad för glatt parAtt ta hjälp av en tillförlitlig mäklare är ett bra sätt att göra en trygg försäljning. Foto: goodluz/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den här veckan tar vi upp två frågor som kretsar kring hur viktigt det är att ha en tillförlitlig mäklare när du ska sälja eller köpa en bostad. Vi tittar också på hur bolån fungerar om du har inkomst i utländsk valuta och vilka svenska banker som erbjuder lån i sådana fall.

Svenska mäklare måste vara försäkrade

Fråga: Hur tar jag reda på om mäklarfirman omfattas av mäklarförsäkring?

Svar: En mäklare måste ha en så kallad ansvarsförsäkring för att få vara registrerad som fastighetsmäklare i Sverige. Därför skulle jag rekommendera att kolla hos Fastighetsmäklarinspektionen om mäklaren är registrerad, för i så fall ska mäklaren vara försäkrad.

Tillförlitlig mäklare är viktigast för säker affär

Fråga: Hur går överlämnande av handpenning till säkert när man köper bostad utomlands och inte är på plats? Hur vet jag att de inte tänker lura mig på köpet och tänker sälja samma lägenhet till flera?

Svar: Om en registrerad mäklare sköter försäljningen bör du kunna lita på att du inte blir lurad på handpenningen. De bör också kunna informera dig om hur handpenningen ska betalas på ett säkert sätt om du inte är på plats. Det viktigaste skulle jag alltså säga är att en tillförlitlig mäklare eller annan jurist är inblandade i affären.

Bolån när du har inkomst i utländsk valuta

Fråga: Kan ni tipsa om någon bank som skulle kunna ge ett lånelöfte trots att man har inkomst i annan valuta än svenska kronor?

Svar: Får du din lön i en annan valuta än svenska kronor och ansöker om bolån i Sverige, betraktas detta som ett lån i utländsk valuta. Har du redan ett konto hos en svensk bank kan du höra med dem om de erbjuder sådana lån. Annars kan det vara bäst att kolla med storbanker, till exempel Swedbank och SEB, för de verkar erbjuda lån i utländsk valuta i större utsträckning än mindre långivare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]