Lånelöfte
Uppdaterad: 2 maj, 2023

Ett lånelöfte är ett besked från en långivare om hur stort bolån de kan erbjuda dig och därmed hur dyr bostad du har råd med. Oftast kräver mäklaren att du har ett lånelöfte för att få delta i budgivningen så du bör söka lånelöfte redan innan du börjar gå på visningar.
Ett lånelöfte kan vara skriftligt eller muntligt. Det bästa är att ha lånelöftet skriftligt så be banken att skicka ett skriftligt lånelöfte till dig så att du kan visa upp det för mäklaren vid behov.
Innehåll
Få lånelöften från flera banker samtidigt
De flesta långivare erbjuder möjligheten att ansöka om lånelöfte direkt på nätet. Du skriver bara in uppgifter om dig, vilken typ av bostad du söker och eventuell medlånsökande. Därefter skickar du in ansökan och får svar direkt på skärmen, oftast inom några minuter. Att göra en ansökan online i stället för på ett bankkontor är därför ett smidigt sätt att få en uppfattning om vilken budget du har att röra dig med. Gör en egen ansökan hos flera banker tas dock en ny kreditupplysning för varje ansökan. Det kan vara negativt att ha för många upplysningar uttagna på dig.
Använder du en bolåneförmedlare så får du erbjudanden om lånelöfte från flera olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning tas. Du får en lista med bankernas erbjudanden med räntor och villkor och du väljer själv om du vill acceptera något av dina erbjudanden eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.
Hur länge gäller ett lånelöfte?
Ett lånelöfte brukar gälla i tre eller sex månader. Vad som gäller beror på vilken bank du väljer. Om det tar längre tid än så att hitta en bostad som du vill köpa behöver du ansöka om lånelöfte på nytt, med en ny kreditupplysning.
Så länge gäller lånelöftet hos olika banker:
Bank | Giltighetstid |
SEB | 3 mån |
Bluestep | 3 mån |
SBAB | 3 mån |
Länsförsäkringar bank | 3 mån |
Nordea | 6 mån |
Skandiabanken | 6 mån |
Swedbank | 6 mån |
Handelsbanken | 6 mån |
Tips! Under den tid som lånelöftet är giltigt kan du göra ändringar i din ansökan utan att det tas någon ny kreditupplysning.
När du väl har hittat en bostad och vunnit en budgivning kontaktar du banken innan kontraktskrivning för att omvandla lånelöftet till ett bolån. Det är först då som den slutgiltiga kreditbedömningen görs.
Vad kan jag få i lånelöfte?
Vad du kan få i lånelöfte baseras på din inkomst och ekonomiska situation. En tumregel är att lånelöftet kan vara omkring fem gånger din årsinkomst. Men lånelöftet påverkas också av andra faktorer, exempelvis om du har andra lån eller betalningsanmärkningar.
Oavsett vilket lånelöfte du får kan du som högst beviljas ett bolån på 85 procent av bostadens slutliga försäljningspris. Resterande 15 procent måste betalas som kontantinsats.
Det här tittar banken på när du ansöker om ett lånelöfte:
- Stadigvarande inkomst. För att du ska få lånelöfte behöver banken bedöma dina möjligheter att betala tillbaka lånet. För det krävs det att du eller din medsökande har en tillsvidareanställning eller på annat sätt kan visa på stadigvarande inkomst sedan några år tillbaka.
- Betalningsanmärkningar. Alla banker tar en kreditupplysning på dig när du ansöker om ett lånelöfte för att se om du har betalningsanmärkningar. Hos en del banker är det möjligt att få ett lånelöfte trots betalningsanmärkningar, men det beror också på vad skälet till betalningsanmärkningen är.
- Omkostnader och skulder. Om du har andra lån som du behöver betala av påverkar det din betalningsförmåga, och därmed bankernas bedömning av vilket lånelöfte du kan få. Banken tittar även på vilka omkostnader du har och hur det påverkar din förmåga att betala tillbaka lånet.
- Folkbokförd i Sverige. Långivare kräver i regel också att du behöver vara folkbokförd i Sverige för att ansöka om ett lånelöfte.
I vissa fall kan du behöva bevisa att du har möjlighet att finansiera kontantinsatsen på 15 procent. Det är bankens ansvar att följa de krav som gäller på kontantinsats och därför vill de veta att du har en plan för hur kontantinsatsen ska finansieras. Detta kan du exempelvis visa med ett säljkontrakt för din gamla bostad eller lånebesked om du ska låna till kontantinsats.
Banken kan neka bolån trots lånelöfte
Vanligtvis får du låna den summa du har fått lånelöfte för, men eftersom lånelöftet inte är bindande kan du aldrig vara helt säker. Banken har rätt att neka ett bolån de har gett lånelöfte för. I de undantagsfall där det sker beror det i regel på någon av följande faktorer:
- Din ekonomiska situation har ändrats. Om du exempelvis blir uppsagd, blir gravid, får förändrad lön eller andra arbetstider är det inte säkert att banken garanterar samma summa. Anmäl därför alla ändringar i din ekonomiska situation till den berörda banken.
- Bostaden håller inte som säkerhet. Innan banken beviljar bolånet måste de veta vilket objekt de har som säkerhet. Om banken bedömer att bostaden du vill köpa inte är tillräcklig som säkerhet för bolånet kan de vägra att låna ut pengar. Var därför mycket tydlig mot din bank med vilket objekt du ska köpa och skriv inte kontrakt utan att bolånet är helt klart.
Eftersom lånelöftet inte är bindande ska du aldrig skriva på ett köpeavtal förrän du har fått ett klart besked om bolån från banken. Om du ändå måste göra det ska du tala med mäklaren om att få med en klausul i avtalet om att köpet bara är giltigt om låneansökan godkänns. Om en sådan klausul inte finns och du skulle ångra ditt bostadsköp efter att du har skrivit på kontraktet kan du bli skadeståndsskyldig.
Tänk på! Det är skillnad på lånelöfte och bolån. Lånelöftet är en fingervisning om vad du kan få låna och är knutet till dig och din ekonomi. Bolånet är det belopp som du slutligen beviljas att låna och avgörs i stället av bostadens värde. Bolånets storlek kan alltså skilja sig från lånelöftet.
Kan jag ansöka om lånelöfte hos flera banker samtidigt?
Det går att ansöka om lånelöfte hos flera olika banker, men då bör du vara medveten om att varje bank tar en kreditupplysning på dig. Generellt sett kan flera ansökningar om lånelöfte uppfattas som ett tecken på att du har sämre betalningsförmåga.
Har du förhållandevis normal ekonomi och kredithistoria är den negativa effekten av ett par extra ansökningar om lånelöfte i princip obefintlig när det gäller bolån. Har du däremot gjort flera ansökningar kombinerat med faktorer som höga skulder och betalningsanmärkningar kan det bli svårare att få en låneansökan beviljad.
Gör då som vi nämner längre upp i artikeln, använd en bolåneDå görs bara en enda kreditupplysning på dig som flera banker får ta del av, och därmed ökar dina chanser att få lånet beviljat. Dessutom ger det dig möjlighet att jämföra flera långivare för att hitta det bästa lånelöftet för dig.
Vanliga frågor om Lånelöfte
Ja, använd bolånejämföraren Compricer.se/bolan så får du erbjudanden om lånelöfte från flera olika banker med en enda ansökan. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.
Ja, då ändras hushållets ekonomiska förutsättningar och banken behöver göra en ny bedömning.

Kommentarer
Hej, jag vill köpa en bostad till min dotter 2024 har inkomst på 360000 o har sparat 150000kr till handpenning och inga skulder. Hur ska jag göra för att få min dröm till verklighet?
Hej!
Kan man ha sin syskon som inte bor på en annan adress som medlåntagare? om ja, så vad måste man kryssa fö frågan om civiltillståndet (sambo, parnter/gift , ensamstående) då både jag och medlåntagre är ensamstående. Banken kommer inte godkänna när det står ensamstånde. bör man välja ”sambo” om man vill söka för lånlöfte om man tar med sin bror som medlåntagare?
Tack för svaret på förhand
Min sambo bor i Danmark och vi skulle vilja köpa lägenhet tillsammans i Stockholm. Bankerna beviljar ej banklån för detta då man måste ha ett svenskt personnummer. Jag undrar om min sambo möjligtvis kan gå in som en del av kontantinsatsen på lägenheten men att jag står själv på lånet? Innebär detta några juridiska risker för mig?
Hej!
Jag äger tre bilar och har inget lån på bilarna. Är det fördel eller nackdel för kreditvärdigheten när jag ska snart ansöka om lånelöfte? tack på förhand!
Hej! En fråga om norm vid lån. Om man inte har inkomst eller utgifter enligt bankens ”norm” men kan påvisa åratal av dokumentation på mycket lägre utgifter än normalpersonen borde inte det räcka för de flesta banker att bevilja avsteg från norm.
Vem sätter normen till att börja med, den tycks ju variera?
Själv har jag ”sjukpension”/sjukersättning med lägsta garanterade nivå och får bostadstillägg. Jag har sökt lånelöfte på 550 000 inklusive blancolån för handpenningen bara för att slippa vänta flera år på att spara ihop handpenningen. Endast tänkt betala pantbrev osv. kontant. Jag klarar mig utmärkt på 4300 efter räkningar är betalda och resterande blir sparat. Såklart räckte inte det för bolån.
Vad jag förstår så kräver banker 9500 kr/mån kvar efter räkningarna är betalda för att man ska kunna leva… -Vilket skämt! 🙂 Det är mer än vad jag gör över med totalt inkl. räkningar och sparande per månad och gjort i många år.
Hej hur lång lönespecifikation behöver man vissa upp till banken, vid ansök för lånelöfte?
Hej jag har en fråga ang skuldsanering som jag har gjort för Snart 3 år sen jag vill ta ett bolån hur ska jag ta mig till går de få vägledning ang de ? Vart kan man vända sig ?
Nästa år försvinner en betal anm och har för avsikt att ansöka om ett blancolån för samla 2 krediter och ett privatlån samt ansöka om lånelöfte för en bostadsrätt.
Påverkar lönelöfte om man nyligen tagit ut ett blancolån på ett större belopp?
Inkomst är på 38 000 brutto och deklarerad inkomst på ca 450 000
Hej,
om man redan har skulder i form av blanco, hur ställer sig banken till dessa när man ansöker om bolån? Gemensam ekonomi är bra men mina egna utgifter varje månad är höga pga samlingslån, endel gamla och endel nya för att få bättre månadskostnad. Handpenning kan vi lösa till ca 20% och belåna 80%. Behåller jag mina befintliga skulder eller kan bolånebanken ta hand om dem också?
Kan ni tipsa om någon bank som skulle kunna ge ett lånelöfte trots att man har inkomst i annan valuta än SEK? Arbetar för FN och min grundlön är i USD men kommer in som SEK till mitt konto.
Hej!
Får man bara låna exakt så mycket som man äger av lägenheten?
Till exempel Hans ska köpa en lägenhet där han bara ska stå på 50 % av en lägenheten.
Lägenheten är värd 1000 000. Men har fått bolån på 700 000, får han bara låna 500 000 dvs så mycket han äger av lägenheten eller får han låna 700 000?
Om Hans bara får låna det han äger av lägenheten, vilka lösningar finns? Finns det möjlighet att baka in renoveringsplaner i bolånet? Eller andra lösningar utan att nödvändigtvis skriva om kontraktets ägardelar.
Hej!
Jag vill gärna ha lägsta möjliga bolåneränta och för att få det har jag förstått att man ska jämföra många olika banker, minst fem stycken har jag läst. Men för att förhandla om bolåneränta måste man väl först ha ett lånelöfte? Det innebär alltså att jag behöver ansöka om lånelöfte från minst fem olika banker men då tar alla kreditupplysning på mig och mina chanser att få ett bolån minskar? Hur ska jag tänka?
Hej!
Jag och min sambo bor med vår ett år gamla son i en bostadsrätt i en attraktiv förort till stockholm, vi vill nu flytta till något större då familjen växt och vi planerar fler banditer.
Jag har nyligen påbörjat en ny anställning vilket resulterar i en provanställning som löper ut nästa år. Hur ser våra möjligheter ut gällandes att få ett lån? Vi har fått höra från banken att vi måste sälja vår nuvarande bostad innan vi kan bli beviljade ett nytt lån. Min sambo har stadig inkomst samt fast aställning och tjänar ca 30000 netto.
Mvh Felix
Hej
Jag och min fru håller på att leta bostadrätt. Då vi har en obelånad villa och pengar på banken så behöver vi troligtvis inte låna alls utom för den tid som det tar från det att vi har köpt vår nya bostadsrätt tills vi har sålt vår villa, kanske några månader. Behöver vi ändå ha ett lånelöfte för att kunna gå in i en budgivning?
Jag har bolånelöfte från två banker. Är på gång att köpa bostadsrätt, eventuellt skriva kontrakt denna månad. Men tillträdet är inte förrän till våren. Måste jag jag redan nu bestämma bank och skriva låneavtal? Om jag gör det kan jag ”binda räntan” nu. Eller kan banken inte bestämma ränta innan köpet? Om jag inte skrivet låneavtal nu, hur länge innan köpet kan jag vänta?
Hi
I am a Researcher at Karolinska Institutet and has income with Swedish korna, I am considering buying an apartment around Stockholm. My wife (has Sweden social security number) has a job in China but now in Sweden, if I include her as a co-applicant, what type of documents should we provide to approve her income?
Thank you very much!
Hej,
Jag och min sambo planerar att köpa en bostadsrätt tillsammans.
Ägarfördelningen kommer vara 50/50.
Min första fråga är, kan man ta varsitt bolån på samma bostad?
Min sambo har en son från en tidigare relation. Om vi tar ett gemensamt bolån och min
sambo skulle gå bort. Skulle detta då innebära att jag måste betala hela lånet
men hennes son kommer ändå äga 50% av lägenheten? Om så är fallet, går det att gå runt detta
på något sätt, testamente? försäkringar eller måste man gifta sig?
MVH
Jonas
Hej!
Jag och sambon har hittat en nyproduktion som har beräknad inflytt hösten 2020. Vi ska boka möte med banken om lånelöfte nästa vecka, men enligt kalkylerna bör vi få lånelöfte för bostaden. MEN, eftersom att inflytt och köp inte sker förrän om lite mer än ett år, vad händer om jag blir gravid under tiden?
Om vi får lånelöfte och får köpa bostaden, så betalar man ca. 100.000 kr nu i början. Sen betalar man resten nästa år när bygget börjar närma sig slutet. Då ville bostadsrättsföreningen ha ett lånelöfte som är max 1 månad gammalt, så måste alltså ta ett nytt lånelöfte då. Men om jag är gravid – eller precis fått barn, kan banken ångra sig då när vi redan betalat lite av bostaden + antagligen skrivit kontrakt?
Är gravidplanerna något vi bör nämna för banken redan nu? Har räknat lite och vi kommer klara oss ekonomiskt även med barn, men är rädd att banken ska neka oss lånelöfte då.
Väldigt tacksam för svar!
Hej!
Jag har en fråga kring ett scenario och hur ni resonerar om det skulle inträffa.
Vi har ett lånelöfte från banken och har nu hittat ett hus som vi jättegärna vill ha. Det är visning i helgen och vi kommer med all säkerhet att buda. Om vi vinner budgivningen så har jag förstått det som att vi hör av oss till banken så att de kan kolla marknadsvärde etc etc. Om saker ser bra ut så planerar vi att skriva på kontrakt med säljare och mäklare.
Dock är jag ju idag anställd hos Arbetsförmedlingen och ingen här vet alls hur framtiden kommer att se ut. Varsel har ju lagts i början på året men vi vet inte än vilka som drabbas av det. Vad händer om jag skulle bli uppsagd om 1-2 mån, alltså EFTER det att vi skrivit kontrakt med säljarna men INNAN vi skrivit på skuldebreven hos banken? Hur resonerar banken kring en sån situation? Det kan inte vara helt ovanligt tänker jag? När jag kollar försäkrings om utgiftsskydd så står det i villkoren att man INTE får vara medveten om varsel om uppsägning för att kunna teckna. Då antar jag att jag inte kan teckna en sån försäkran, stämmer det? Hur ska jag tänka/göra?
/Jakob
Kan du vara snäll att höra av dig så snart du kan så jag kan få klarhet i detta och att vi inte gör något dumt i det här.
Tack!
Mvh Jakob Strand, 0725 – 83 78 03
Hej!
Jag och min sambo bor i en hyresrätt och funderar på att köpa. Hon har 2 år kvar att studera på högskola och jag har jobbat 3 år. Jag tjänar 33000 ~ per månad med stadig löneutveckling. Enligt flera bankers lånekalkyler skulle vi endast få låna ett par 100k. Om jag själv ska låna får jag låna ~ 2miljoner. Kan jag köpa en lägenhet själv och sedan flyttar min sambo in?