lagerlokal med hyllor, lastpallar och lådorOm du hyr en företagslokal har hyresvärden viss underhållningsplikt för fastigheten, men hyresavtalet kan innebära att företaget själva ansvarar för att underhålla det utrymme som ni hyr. Foto: Don Pablo/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Den här veckans läsarfrågor handlar bland annat om hyresvärdens skyldigheter vid uthyrning av en lokal. Vi tar också upp om hyran kan påverkas när någon mer flyttar in i en lägenhet, och ifall det går att få bostadsbidrag om du bor hemma hos en förälder.

Hyresvärdens underhållningsplikt i lokaler styrs av hyresavtalet

Fråga: Vårt företag hyr en lokal i ett industriområde. Vilka skyldigheter har hyresvärden när det gäller underhållning i lokalen? Vart vänder man sig om hyresvärden inte vill utföra den underhållning som krävs?

Svar: Hyresvärden har underhållningsplikt, som innebär att hyresvärden ska hålla lokalen i fullt brukbart skick. Dock är det ert specifika hyresavtal som styr exakt vilken del av underhållet som ni i företaget respektive hyresvärden ansvarar för. Till exempel är det vanligt att hyresavtal säger att hyresvärden ansvarar för byggnaden, allmänna utrymmen och inredning som räknas till fastigheten, medan företaget själva får ansvaret för den lokal som ni hyr och dess golv, väggar och tak.

Om värden inte vill åtgärda bristerna kan ni i första hand kolla upp vad som står i hyresavtalet, och använda detta för att övertala värden att ta tag i de saker som denne är ansvarig för. Om något är oklart kring avtalet eller om värden fortfarande vägrar utföra sina ansvarsområden, rekommenderar jag att ni kontaktar hyresnämnden eller en jurist för att reda ut saken. Det kan också vara så att ni har rätt till sänkt hyra eller skadestånd, om det visar sig att värden har brustit i sin underhållningsplikt.

Antalet hyresgäster styr inte hyran

Fråga: Får hyresvärden rätt att höja hyran om en till person flyttar in i lägenheten?

Svar: Nej, antalet personer som bor i lägenheten ska inte påverka hyressättningen. Däremot får hyresvärden höja hyran om driftkostnaderna ökar, vilket kan bli en följd av att ytterligare en person flyttar in.

Du får i regel inte bostadsbidrag om du bor hemma

Fråga: Om man studerar heltid, bara har inkomst från csn och bor med sin mamma, men måste betala en del av hyran, kan man få bostadsbidrag? Och hur mycket i så fall?

Svar: Nej, om du är myndig räknas du som inneboende hos din mamma, och då kan du tyvärr inte få bostadsbidrag. Ett undantag är ifall du står med på hyreskontraktet, i så fall kan du ansöka om bostadsbidrag.

Hur mycket du i så fall kan få påverkas av en rad andra faktorer, bland annat vad bostaden kostar och hur stor bostaden är. Du kan använda Försäkringskassans verktyg Kassakollen för att räkna ut ditt bostadsbidrag. Som din inkomst räknar du då 80 procent av ditt studiebidrag från CSN, och ingenting av studielånet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]