miniatyrhus och högar med mynt på papper bredvid en miniräknare och en pennaBetala vinstskatten nu eller skjuta upp den till senare? Din ekonomi är det som avgör vilket som är bäst för dig. Foto: nednapa/Shutterstock.com

Tips & råd

Nuvarande regler om uppskov är fortfarande ganska nya. Därför tar vi upp en ny omgång frågor om vad som egentligen gäller om du vill skjuta upp vinstskatten på en bostadsförsäljning.

Förlustavdrag eller kvitta mot tidigare uppskov?

Fråga: Jag har sedan tidigare ett uppskovsbelopp på cirka 150 000 kronor. Jag har sedan sålt en lägenhet till förlust vilket skulle medföra ett skatteavdrag på cirka 50 000 kronor. Finns det några fördelar med att behålla uppskovsbeloppet från den tidigare vinsten och yrka på avdrag på årets deklaration? Eller bör jag ”kvitta” förlusten mot den tidigare uppskjutna vinsten?

Svar: Det är upp till dig vad som passar dig och din ekonomi bäst. Behåller du uppskovet kommer du ha en fortsatt skatteskuld att betala senare, men det kan vara en bra lösning om du behöver använda pengarna till annat. Särskilt nu när uppskovsräntan tas bort betalar du ingenting för att ”låna” de pengarna.

Kvittar du förlusten mot det tidigare uppskovet blir å andra sidan din skatteskuld mindre. När du väl har en förlust att kvitta mot kan det vara skönt att passa på för att slippa betala lika mycket vinstskatt senare.

Du kan få hjälp att räkna på skatten på vår sida om beskattning vid bostadsförsäljning.

Så fungerar preliminärt uppskov

Fråga: Hur går preliminärt uppskov till? Görs det i samband med deklarationen? Har hört att jag måste föra in pengar på mitt skattekonto innan 14/2, men det kan väl inte behövas om jag ska söka ett preliminärt uppskov?

Svar: Ja, preliminärt uppskov gör du när du deklarerar försäljningen. Då skjuter du upp vinstskatten ett år framåt. Har du hittat och köpt en ny bostad till nästa deklaration kan du begära slutligt uppskov. Du ska alltså inte behöva betala in några pengar för vinstskatten i år om du uppfyller kraven för preliminärt uppskov.

Du kan läsa mer på Skatteverkets sida om preliminärt uppskov.

Skatten skjuts upp tills ersättningsbostaden säljs

Fråga: Hur länge kan man skjuta upp skatten? Kvarstår skatten till den dagen man går bort och dras då av från egna besparingar, eller måste den betalas innan dess?

Svar: Du kan skjuta upp skatten tills du säljer den bostaden som du köpte i samband med uppskovet, den så kallade ersättningsbostaden. Det gäller oavsett hur länge det dröjer innan du säljer bostaden. Om personen som gjort uppskovet går bort är det dödsboet som betalar den uppskjutna vinstskatten.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]