Uppdaterad: 2 december, 2022

Handelsbanken är en av Sveriges äldsta banker som idag har kontor i flera länder. Handelsbanken erbjuder de flesta finansiella tjänsterna, däribland bolån. Med sin storlek är Handelsbanken ett bra alternativ som erbjuder stor trygghet till sina kunder. Utöver det uppskattar många av deras kunder deras självstyrda lokalkontor där du som kund kan få hjälp med alla dina frågor.

Handelsbankens ansökningsprocess

Ansökningsprocessen för ett bolån hos Handelsbanken är enkel och helt digital. Först ansöker du om ett lånelöfte för att sedan återkomma till banken innan du skriver kontraktet för att ditt bolån ska utbetalas. Ansökningen för ett lånelöfte upprättas i fyra enkla steg:

 1. Bostaden. Du inleder din ansökan om ett lånelöfte genom att fylla i information om bostaden du är intresserad av att köpa. Det innebär att uppgifter som pris, kontantinsats etc. måste anges.
 2. Sökande. Privat information om dig och din privatekonomi. Ange uppgifter om din lön, personnummer, civilstånd etc.
 3. Hushållet. Fyll i relevant information om tidigare ägande, övriga lån, borgensåtagande etc.
 4. Granska. Efter du fyllt i de tidigare punkterna kan du granska din information och slutligen lämna in din låneansökan.

Ansökningsprocessen bör inte ta mer än några minuter att fylla i förutsatt att du har bra koll på din privatekonomi sedan innan.

Fördelar
 • Stor och trygg bank
 • Många möjligheter till personliga möten.
Nackdelar
 • Hårda krav och villkor

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
 • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
 • Jämför flera banker samtidigt
 • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Handelsbankens produkter utöver bolån

Handelsbanken erbjuder flera tjänster utöver bolån. Dels erbjuder man låneskydd för bolån, en sorts försäkring om du skulle förlora din inkomst. Det kan hjälpa dig som annars skulle få mycket svårt att betala dina lånekostnader om du förlorar arbetet till följd av uppsägning eller förlorad arbetsförmåga.

Handelsbanken erbjuder även överbryggningslån vilket är ett lån för dig som ska sälja din bostad och samtidigt köpa en ny. Överbryggningslånet hjälper dig med de dubbla boendekostnaderna som detta innebär.

Handelsbankens ränterabatter

Handelsbanken erbjuder ränterabatter för de som har tidigare affärer i banken. I övrigt anpassas räntan efter den lokala marknaden, det aktuella ränteläget och din belåningsgrad.

För dig som har tidigare affärer hos Handelsbanken kan du få ränterabatter beroende på hur mycket pengar du har i banken och hur dessa är placerade. Mer individuella riktlinjer finns inte att tillgå, men detta framkommer i förhandlingarna med din bank.

Handelsbankens räntor & kostnader

Handelsbankens boräntor är konkurrenskraftiga. Eftersom att verksamheten är starkt decentraliserad kommer din boränta att baseras på dina förhandlingar med det lokala bankkontoret. Eftersom det finns stora utrymmen till förhandling kan du få en mycket förmånlig ränta under rätt omständigheter.

Om din ekonomi tydligt klarar av att betala av lånet har du en stark utgångsposition. Om du har affärer hos Handelsbanken sedan tidigare eller om du har en likvid borgensman för ditt bolån. Likt många andra banker tillkommer avgifter till bolånet vilket innefattar aviavgifter och liknande.

Handelsbankens support

Handelsbanken har ett mycket utbrett supportarbete. Det kan närmast förväntas av en så stor bank men Handelsbankens support lämnar ingenting kvar att önska.

 • Telefon. Du kan nå Handelsbanken via telefon alla dagar i veckan under hela dygnet. Du kommer alltså aldrig behöva vänta på att ta dina ärenden, Handelsbanken finns tillgänglig dygnet runt.
 • Chatt. Du kan livechatta med Handelsbanken under vardagar 9-21, vilket är en mycket bra funktion om du har generella frågor medans du är inne på hemsidan.
 • Bankmöte. Eftersom Handelsbanken har ett stort fokus på sina bankkontor kan du självklart boka ett personligt möte.
 • Sociala medier. Handelsbanken använder sociala medier, bland dessa ingår Facebook och Twitter där de svarar 8-22 alla dagar i veckan.

Eftersom Handelsbanken har så många sätt att kommunicera på och täcker in hela dygnet, året om bör det aldrig vara ett problem att diskutera ditt bolån. De erbjuder även telefonsupport på 20 olika språk, så att du kan välja det som passar dig bäst.

Handelsbankens villkor & krav

För den som tar ett bolån hos Handelsbanken finns det en del saker du bör tänka på. Dels måste du ha en skuldkvot som inte överskrider den som Handelsbanken begär. Du kan beräkna din skuldkvot på bankens hemsida. Några fasta riktlinjer för vilken skuldkvot du bör ha finns dock inte.

Det kan bli aktuellt att ha en borgensman till sitt bolån om den personliga ekonomin inte svarar mot det som krävs för lånet. Utöver det måste du även bedömas vara tillräckligt ekonomiskt stabil för att kunna betala av lånet inom den avtalade tiden.

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
 • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
 • Jämför flera banker samtidigt
 • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Joakim Ryttersson
Joakim Ryttersson Boendeskribent [email protected]