Boupplysningen
Generic selectors
Boupplysningen logotyp Gå till startsidan
  • Köpa
  • Sälja
  • Hyra
  • Hyra ut
  • Byta
  • Flytta
  • Bolån
  • Tjänster
    • Jämföra och välja mäklare
    • Kontantinsatslån
    • Bredband
    • Elavtal
    • Flytthjälp
    • Hantverkare
    • Hemförsäkring
    • Hyra förråd
    • Larm
    • Städhjälp
Start » Bolån » Aktuella bolåneräntor & prognoser för 2023

Aktuella bolåneräntor & prognoser för 2023

Uppdaterad: 27 januari, 2023

Att ha koll på ränteläget i dag och hur räntorna har sett ut historiskt sett kan vara till hjälp när du ska förhandla om räntan på ditt eget bolån. Se därför till att hålla koll på ränteläget hos olika banker och jämföra dem med varandra för att hitta den bästa ingången till förhandling.

Innehåll

  • Aktuella bolåneräntor idag – Jämför bolåneräntor hos olika banker
  • Prognoser för bolåneräntor 2023
  • Hur hittar jag den bästa boräntan?
    • Förhandla bolåneräntan och få rabatt
    • Vilken bolåneränta kan banken erbjuda mig?
    • Samla allt hos samma bank och få en lägre ränta
  • Vilken bank har lägst bolåneränta?
  • Vanliga frågor om Aktuella bolåneräntor & prognoser för 2023

Aktuella bolåneräntor idag – Jämför bolåneräntor hos olika banker

BankListräntaSnittränta
Nordea bankRörlig 4,59 %
2 år: 4,69 %
5 år: 4,59 %
Rörlig 3,57 %
2 år: 4,14 %
5 år: 3,91 %
Danske bankRörlig 4,49 %
2 år: 4,69 %
5 år: 4,66 %
Rörlig 3,29 %
2 år: 4,41 %
5 år: 4,38 %
Skandia bankRörlig 4,25 %
2 år: 5,19 %
5 år: 4,95 %
Rörlig 2,70 %
2 år: 4,08 %
5 år: 3,97 %
SBAB bankRörlig 3,77 %
2 år: 4,56 %
5 år: 4,41 %
Rörlig 3,13 %
2 år: 4,07 %
5 år: 4,04 %
SEB bankRörlig 4,29 %
2 år: 4,64 %
5 år: 4,59 %
Rörlig 3,26 %
2 år: 4,20 %
5 år: 3,98 %
SwedbankRörlig 4,64 %
2 år: 4,59 %
5 år: 4,49 %
Rörlig 3,53 %
2 år: 4,19 %
5 år: 4,00 %
LänsförsäkringarRörlig 4,74 %
2 år: 4,69 %
5 år: 4,49 %
Rörlig 3,45 %
2 år: 4,26 %
5 år: 3,88 %
HandelsbankenRörlig 4,29 %
2 år: 4,59 %
5 år: 4,38 %
Rörlig 3,13 %
2 år: 4,15 %
5 år: 3,86 %
ICA bankenRörlig 4,17 %
2 år: 4,84 %
5 år: 4,82 %
Rörlig 3,23 %
2 år: 3,93 %
5 år: - %
Uppdaterad: 2023-01-12
  • Snitträntan är ett genomsnitt av alla bolånekunders ränta hos banken den senaste månaden.
  • Listräntan är den ränta som banken tydligt visar upp på sin hemsida. Se den som ett utgångspris, den går nästan alltid att pruta ner.

🔗 Läs mer djupgående om listränta och snittränta

Prognoser för bolåneräntor 2023

Vart räntan kommer att ta vägen i framtiden går egentligen inte att förutse med 100 % säkerhet. Man kan gissa sig fram utifrån ränteläget i dag, men eftersom en mängd olika faktorer och händelser i världen påverkar ekonomin är det inte möjligt att ge någon exakt prognos.

💡 Vår prognos:
Som det ser ut nu under 2023 tyder dock det mesta på att bolåneräntorna i Sverige har stannat av efter att ha stigit kraftigt under det första halvåret 2022. Inflationen ser ut att ja toppat vilket gör att ökningen i räntorna bromsat. Bolåneräntorna ser ut att ligga kvar runt dagens nivåer under kommande 12 månader om inget oförutsett händer.

💡 Anders Borgs prognos:
Vår före detta finansminister Anders Borg uttalade sig om bolåneräntrona i ett avsnitt av Framgångspodden. Han sade då att han tror på rörliga räntor runt 3 – 3,5 % in i 2023. Under 2023 kommer räntorna sedan att börja falla tillbaka nedåt.

💡 SBAB:s prognos:
I deras senaste utskick av boräntenytt som släpptes 2022-10-20 säger SBAB att de tror på rörliga bolåneräntor runt 3,8 % vid årsskiftet 2022-2023. Där kommer de räntorna ligga kvar under hela 2023 enligt SBAB:s tro. I Januari 2025 bedöms räntorna ligga runt 3,6 %. Enligt SBAB kommer vi alltså inte att se några dramatiska rörelser från dagens nivåer under kommande 2-3 år.

SBAB:s senaste prognos för de rörliga bolåneräntorna, dvs 3 månaders räntor (snitträntor):

Januari -23Januari -24Januari – 25Januari 26
3,80 %3,80 %3,60 %3,7 %

💡 Swedbanks prognos
Den 16:e januari 2023 skriver Swedbank i sin ränteprognos Räntebladet att de tror att deras rörliga bolåneräntor kommer att ligga runt 4 % under hela 2023 för att sedan sakta falla nedåt.

Swedbanks senaste prognos för de rörliga bolåneräntorna, dvs 3 månaders räntor (snitträntor):

Juni -23December -23Juni -24December -24
4,00 %3,90 %3,70 %3,70 %

💡 Nordeas prognos
2022-12-22 skriver Nordea att de tror att deras bolåneräntor kommer att ligga runt 5,25% under hela 2023 för att sedan falla nedåt under 2024.

Juni -23December -23December -24
5,25 % %5,25 % %4,35 % %

💡 Riksbankens prognos:
Riksbankschefen Stefan Ingves sade i sin rapport från 2022-11-09 att svenskar kan räkna med bolåneräntor på 4-5 % under de närmaste åren enligt deras prognos.
Du själv hålla koll på Riksbankens prognoser. Deras bedömningar om det ekonomiska läget styr hur de höjer/sänker reporäntan, som i sin tur påverkar bankernas räntor på lån.

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Till Lånekoll.se

Tänk på! Räkna alltid med att räntorna kan stiga framöver. På så sätt kan du vara beredd på att hantera risker för din ekonomi.

För att vara på den säkra sidan är det klokt att alltid ha marginal för att räntorna kan bli högre. På så sätt minskar riskerna för dig om det faktiskt skulle hända.

Om du vill skydda dig mot stigande räntor kan du binda hela eller delar av ditt bolån eller teckna ett räntetak.

Hur hittar jag den bästa boräntan?

När du ska jämföra bankernas räntor får du den mest rättvisa bilden om du utgår från snitträntan. Det ger dig bäst bild av vilka räntor som kunder hos banken faktiskt har fått.

Det finns dock flera olika räntor som bankerna kan uppge. För att förstå vilket erbjudande som är bäst för dig behöver du därför hålla koll på vad de olika typerna av ränta innebär.

Olika typer av ränta

  • Snittränta. Genomsnittet av vad bankens kunder har fått för ränta den senaste månaden, beroende på bindningstid. Sedan 2015 är det krav från Finansinspektionen att alla banker ska redovisa genomsnittsräntorna på sina bolån varje månad. Anledningen är att du lättare ska kunna jämföra de faktiska räntorna som kunder hos bankerna har fått.
  • Historiska räntor. Historiska räntor är snitträntan för tidigare månader. Det gör att du kan få en bild av hur ränteläget har utvecklats över längre tid.
  • Listränta. Bankernas utgångspris för bolån, som de ofta presenterar som den gällande räntan. Det går i princip alltid att få rabatt på listräntan om man förhandlar med banken.
  • Effektiv ränta. Frågar du banken efter den effektiva räntan får du veta vad kostnaden blir om man räknar in andra avgifter än själva bolåneräntan, till exempel aviseringsavgift och uppläggningsavgift.

Förhandla bolåneräntan och få rabatt

När du har jämfört bankernas räntor är det dags att höra av dig till de banker som verkar intressanta och fråga vad de kan erbjuda dig. Då kan bankerna ge dig en klarare bild utifrån ditt bolån och din ekonomiska situation.

Det går i princip alltid att förhandla ner den ränta som bankerna först erbjuder. Av den anledningen är bankens snittränta, den faktiska räntan som kunderna har fått, i regel mycket lägre än listräntan som banken har som utgångspunkt vid förhandlingen. Se därför listräntan som ett inledande förslag som du sedan prutar på för att få ett lägre pris.

Vilken bolåneränta kan banken erbjuda mig?

Vilken ränta som du och banken kan komma fram till för ditt bolån beror på flera olika faktorer. Bland annat spelar det in hur mycket du vill låna, hur din ekonomi ser ut och hur lång bindningstid du vill ha på din ränta. Det samhällsekonomiska läget påverkar också vilken ränta banken erbjuder.

Detta påverkar räntan på ditt bolån

  • Hur stort bolån du tar och bostadens värde. Räntan påverkas av vilken belåningsgrad du har, det vill säga hur mycket pengar du lånar i förhållande till hur mycket bostaden är värd. Om du exempelvis skulle ha ett stort bolån som ändå utgör en låg andel av bostadens värde, blir räntan ofta lägre än om du lånar hela 85 procent av bostadens värde.
  • Bindningstiden på ditt bolån. Du kan välja rörlig eller bunden ränta på ditt bolån. Rörlig ränta är detsamma som tre månaders bindningstid och innebär att din ränta kan förändras var tredje månad. Bunden eller fast ränta innebär att du betalar samma ränta i det antalet år som du väljer att binda räntan, oavsett vad som händer med samhällsekonomin.
  • Din ekonomi. Banken baserar till stor del din ränta på dina förutsättningar att betala tillbaka ditt bolån. Om du har god ekonomi med hög inkomst och inga betalningsanmärkningar är chansen därför större att du kan få en lägre ränta. Om du däremot har en mer osäker ekonomi, till exempel om du har en tillfällig anställning eller har betalningsanmärkningar, kan det leda till att din ränta blir högre.
  • Andra ärenden hos banken. Om du redan är kund hos banken eller börjar spara hos dem i samband med att du tar bolån, kan en del banker erbjuda en lägre bolåneränta.
  • Riksbankens prognos och andra bankers räntor. Riksbanken sätter den så kallade reporäntan, som är räntan på bankernas egna lån hos Riksbanken, utifrån hur de tror att det ekonomiska läget kommer att utvecklas den närmaste tiden. Bankerna tar hänsyn till Riksbankens reporänta när de sätter sina egna räntor. Även konkurrensen med andra banker pressar bolåneräntorna hos varje bank.

Tips! Vissa banker erbjuder så kallade Gröna bolån. Det innebär att du kan få lägre ränta om du har en energieffektiv bostad.

Samla allt hos samma bank och få en lägre ränta

Vissa banker kan erbjuda en lägre ränta på bolånet om du samlar alla dina banktjänster hos dem. Om du flyttar ditt lönekonto, ditt sparande osv till banken du har ditt bolån hos kan det ofta generera en rabatt på bolåneräntan.

Vilken bank har lägst bolåneränta?

I tabellen ovan kan du se vilken bank som hade lägst genomsnittlig snittränta den senaste månaden. Det är en god indikator på vilken bank som kan erbjuda den lägsta bolåneräntan, även om det kan variera från månad till månad.

Vilken bank som erbjuder lägst bolåneränta för just dig går dock inte att säga säkert. Den ränta som just du får beror nämligen till stor del på vilket bolån du har och hur din ekonomi ser ut.

Tänk på! Bolåneräntan sätts alltid individuellt. Bara för att banken har erbjudit andra kunder en viss ränta kan du inte utgå från att du kommer få samma ränta.

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Till Lånekoll.se

Vanliga frågor om Aktuella bolåneräntor & prognoser för 2023

Vilken bank har bäst bolåneränta?

Vilken bank som erbjuder den bästa bolåneräntan för dig varierar, eftersom räntan alltid sätts individuellt. Däremot kan du titta på vilken bank som har den lägsta snitträntan. Det tyder på att banken kan ha gett sina kunder lägre ränta den senaste månaden än andra banker.

Vad är en bra bolåneränta?

En bra bolåneränta är den lägsta bolåneräntan du kan få utifrån din ekonomi, storleken på ditt lån och marknadsvärdet på din bostad. Det går därför inte att säga generellt vilken ränta som är bra eller rimlig, utan du behöver jämföra vilka räntor som olika banker erbjuder.

Ska jag välja rörlig eller bunden bolåneränta?

Det beror på vad du föredrar. Rörlig ränta har historiskt sett varit billigast i längden, men om man väljer rörligt ränta bör man ha ekonomisk marginal för om räntan skulle bli högre över tid. Med bunden bolåneränta vet du alltid vilken ränta du måste betala, så det är mer förutsägbart.

Hur kan jag se historik på bolåneräntor?

I vår tabell kan du se vilken genomsnittsränta som olika banker har haft på sina bolån den senaste månaden. Historik för bolåneräntor längre tillbaka går ofta att se på bankernas hemsidor.

Hur kommer bolåneräntan att utvecklas i framtiden?

Det är tyvärr svårt att förutsäga hur bolåneräntan kommer att förändras i framtiden. Riksbankens prognoser kan vara ett sätt att gissa hur räntan kommer att utvecklas.

Vad är en rimlig bolåneränta?

Vilken bolåneränta som är rimlig beror på din ekonomi och hur ränteläget ser ut när du tecknar ditt bolån. Du bör alltid förhandla med banken för att få en rimlig ränta på bolånet, eftersom den listränta som är utgångspunkten ofta är betydligt högre än räntorna som andra kunder faktiskt har fått.

Relaterade sidor

  • Amortering
  • Amorteringskravet
  • Annuitetslån
  • Baka in andra typer av lån i bolånet
  • Belåningsgrad
  • Bolån för pensionärer
  • Bolån för studenter
  • Bolån med räntetak
  • Bolån trots betalningsanmärkning
  • Bolåneförsäkring
  • Bolånekalkyl
  • Bolånetaket (85 %)
  • Bottenlån
  • Denuntiation
  • Flytta bolån till ny bostad
  • Förhandla & pruta ner räntan på bolån
  • Handpenningslån
  • Hypotekslån
  • Kontantinsats
  • Lån med och utan säkerhet
  • Låna på befintlig bostad
  • Låna till kontantinsats
  • Låneförmedlare inom bolån
  • Lånelöfte
  • Lånelöfte & bolån utan fast anställning
  • Medlåntagare
  • När och varför infördes kravet på kontantinsats för bolån?
  • Pantsättning
  • Renoveringslån
  • Ränteavdraget
  • Ränterabatt på bolån
  • Ränteskillnadsersättning
  • Rörlig eller fast ränta?
  • Samla lån
  • Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats vid bostadsköp
  • Skuldkvot
  • Ta bolån som egenföretagare
  • Topplån
  • Vad är privatlån – Vad finns det för regler?
  • Överbryggningslån
Joakim Ryttersson
Joakim Ryttersson Boendeskribent [email protected]

Kommentarer

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy
guest
Integritetspolicy
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Boupplysningen
Boupplysningen
  • Hojjo Sverige AB
  • Ytterbyvägen 5
  • 442 30 Kungälv
  • Org nr: 559122-2780
Sidor
  • Partners
  • Tjänster
  • Om Boupplysningen
  • Press och media
  • Kontakta oss
Följ oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Användarvillkor
  • Cookies
  • Integritetspolicy
Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse

Vi använder cookies för att kunna se hur sajten används, göra det lättare för besökare att använda sajten och för att hålla sajten säker. Cookies gör även att besökare får mer relevant innehåll och reklam. Du kan själv ändra dina inställningar och läsa mer om vår cookiepolicy här.
AnpassaGodkänn
Manage consent

Sekretessöversikt

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa cookies lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera. Vi använder också cookies från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies. Men om du väljer bort vissa av dessa cookies kan det påverka din surfupplevelse.
Nödvändiga
Alltid aktiverad
Cookies som är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.
Prestanda
Cookies som används för att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna. Dessa cookies hjälper även till att förstå och analysera de viktigaste delarna på webbplatsen.
Analysverktyg
Cookies som används för att förstå hur besökare använder webbplatsen. Dessa cookies hjälper till att ge information om antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla m.m.
Marknadsföring
Cookies som används för att visa mer relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa cookies samlar in information om besökare över webbplatser för att kunna visa anpassade annonser.
Övriga
Okategoriserade cookies som ännu inte har klassificerats i en kategori.
Spara & Acceptera