Renoveringslån
Uppdaterad: 10 mars, 2023

Ett renoveringslån är ett lån som används för att renovera din bostad. Ett renoveringslån utan säkerhet är ett vanligt privatlån och har i regel en något högre ränta. Det går även att ta renoveringslån som bakas in i bolånet för att du ska få en lägre ränta.
Innehåll
Olika sätt att finansiera renoveringen
Innan du tar ett renoveringslån kan det vara bra att fundera på om du kan finansiera renoveringen på något annat sätt.
- Besparingar. Har du besparingar som täcker renoveringskostnaderna kan det vara ett bra alternativ. Se bara till att inte lägga så mycket pengar på att renovera din bostad att du får svårt att få dina lånekostnader att gå ihop.
- Låna av bekanta. Det är ofta billigare att låna av bekanta, men det är också jobbigt att blanda in närstående i dina affärer. Tänk efter noga innan du lånar av familj och vänner och skriv ett ordentligt skuldebrev om du gör det.
- Låna av banken. Ta ett lån med eller utan säkerhet hos banken för att finansiera renoveringen. Läs mer nedan om dessa två typer av lån.
Renoveringslån med eller utan säkerhet
För dig som ska ta ett renoveringslån återstår fortfarande ett val: om du ska låna med eller utan säkerhet. Vilket alternativ du ska välja beror på hur mycket du behöver låna och hur mycket du är beredd att betala i månaden.
Renoveringslån utan säkerhet – ett privatlån för att renovera
Att ta ett renoveringslån utan säkerhet innebär att du tar ett privatlån. I praktiken fungerar det exakt som vilket lån utan säkerhet som helst. I det här fallet lånar du pengarna till ett specifikt syfte, dvs renoveringen.
Innan du tar ett renoveringslån bör du beräkna kostnaderna för renoveringen noggrant, så att du inte tvingas avbryta renoveringen innan den är klar. Räntan för ett privatlån är högre än för ett bolån, men å andra sidan betalar du tillbaka lånet på kortare tid. Se även till att jämföra de olika långivarna innan du tar lånet så att du får de bästa villkoren för ditt renoveringslån.
Om banken godkänner det kan du baka in ditt renoveringslån i ditt bolån i efterhand och därmed sänka dina räntekostnader.
Tänk på! Om du ska renovera inför försäljning bör du vara säker på att det höjda bostadsvärdet är värt investeringen och lånekostnaderna som den medför.
Fördelar och nackdelar med renoveringslån utan säkerhet
👍 Det går snabbt och enkelt att ta ett privatlån för renoveringen och du får pengarna direkt.
👎 Räntan är högre för renoveringslån utan säkerhet.
Renoveringslån med säkerhet – en utökning av ditt bolån
Tar du ett renoveringslån med säkerhet innebär det att du utökar ditt bolån. Det betyder att du oftast får en betydligt bättre ränta eftersom beloppet nu ingår i samma villkor som bolånet. Du kan utöka ditt bolån och använda pengarna till renoveringen om du har bolån som är mindre än 85 procent av bostadens värde.
Men om du tecknade ditt bolån innan amorteringskravet infördes och du nu väljer att utöka det kan du bli tvungen att amortera. Du kommer också att behöva amortera ett större belopp än tidigare om du utökar ditt bolån. Var därför försiktig med detta och kontrollera att din ekonomi klarar en sådan ökning av månadskostnaderna.
Tänk på! Att baka in renoveringslånet i bolånet kan göra att du måste amortera mer per år. Kolla upp så att du har råd med den extra utgiften varje månad.
Fördelar och nackdelar med renoveringslån med säkerhet
👍 Det är billigare att ta renoveringslån med säkerhet, dvs att utöka ditt bolån.
👎 Du kan omfattas av hårdare amorteringskrav om du utökar ditt bolån.
Ränta på renoveringslån
Renoveringslån med säkerhet = bolån med rörlig (3 mån) ränta. För detta lån har banken säkerhet i bostaden.
Renoveringslån utan säkerhet = vanligt privatlån som i ett senare skede kan bakas in i bolånet om så önskas.
Bank | Renoveringslån med säkerhet | Renoveringslån utan säkerhet |
Swedbank | 5,94 % | Från 7,45 % |
SBAB | 5,02 % | Från 6,45 % |
Länsförsäkringar | 5,99 % | Från 9,05 % |
Nordea | 5,74 % | Från 6,45 % |
Lånekoll | 5,02 % | Från 4,90 % |
SEB | 5,99 % | Från 6,75 % |
Lendo | - | Från 3,25 % |
Uppdaterad: 2023-09-28 |
Jämför och hitta den lägsta räntan på renoveringslån
Det är kostnadsfritt att jämföra och man förbinder sig inte till något när man ansöker.
– Lånekoll.se jämför räntor på bolån och privatlån
– Lendo.se jämför räntor på privatlån
Räkna ut kostnaden för ett renoveringslån
Med hjälp av vår kalkylator kan du räkna ut månadskostnaden för ett renoveringslån. Kalkylatorn inkluderar inte eventuell amortering.
Månadskostnad
Välj rätt renoveringslån för din ekonomi
Om du i slutändan väljer mellan renoveringslån med eller utan säkerhet beror på hur mycket du behöver låna och hur mycket du är beredd att betala i månaden. Har du låga månadskostnader kan ett renoveringslån utan säkerhet vara överkomligt och det är ofta mycket enkelt att ta. Det är också ett bra alternativ om du inte har möjlighet att utöka ditt bolån.
Du som ska göra en omfattande renovering eller inte har råd med ett lån utan säkerhet kan försöka baka in renoveringslånet i bolånet. Det ger flera ekonomiska fördelar, framför allt en lägre ränta. Men det sätter även bostaden som säkerhet för ett större lån. Se även till att kolla upp amorteringskravet och hur det potentiellt skulle kunna påverka ditt renoveringslån.

Kommentarer
Hej! Jag har precis (juli) köpt ett hus (mitt första) byggt 1966 för 400 000 kr i område ca 3 mil från stad där husen går för ca 1-1,5 milj. Kontantinsats på 100 000 kr och själva lånet på 300 000 kr. Huset var rökskadad (tobak – sanering gjord) och är i behov av diverse renoveringar. Jag har rivit väggar (skapat mer öppen planlösning) tak, golv och målat/tapetserat så att det är beboeligt. Bytt el etc etc. Men nu är det som så att jag vill ta lån för att riva ut köket totalt och sätta in nytt. Taxeringsvärdet är 500 000+ ca, och huset har pantbrev på 300 000 kr (är ej insatt i vad pantbrev egentligen är och vad det innebär). Nu till min fråga: jag vill låna 150 000 kr och ha huset som säkerhet. Dvs ta ett renoveringslån och baka in i befintligt bolån. Hur tycker du att det ser ut för mig? Tittar man på taxeringsvärde eller vad? Och nästa fråga: bör jag göra en omvärdering av huset av mäklare inför renoveringslån? (Baserat på det jag faktiskt gjort med egna pengar/arbete är jag övertygad om att jag ökat värdet. Såg riktigt fruktansvärt ut vid besittning men nu uppdaterat med nya tapeter, målning osv) Ser fram emot ett svar!
Med vänlig hälsning Sylvia
Hej,
Jag försöker bilda mig en uppfattning kring en större renovering på bostadshuset i en jordbruksfastighet. Vi kommer att köpa en Jordbruksfastighet inom familjen till en kostnad av 1,7Mkr. Av den kostnaden är Bostadshus + Ekonomibyggnader värderade till 1,425Mkr, resterande är värderad åkermark. Bostadshuset är i stort behov av en renovering, samt en utbyggnad på 30kvm. Frågan är väl egentligen två delad. Tittar banken på helheten eller endast bedömningen av värdet på Bostadshuset? Och kan banken ta hänsyn till det nya värdet på fastigheten efter renoveringen och basera storleken på lånesumman efter detta? Jag räknar med renoveringskostnader på 1,5-2,0Mkr och försöker bilda mig en uppfattning på hur mycket jag kommer att behöva själv för att genomföra dessa ingrepp.
Tacksam för all input jag kan få.
Med Vänlig Hälsning
Hej köpte ett hus för 2900000. Har renoverat väldigt mycket för egna (olånade pengar) och nu är bostaden värd närmare 4000000.
Dock så lånade jag kontantinsatsen av mina föräldrar och vill nu belåna huset för att betala tillbaka detta. Kan man förklara detta för banken eller skall man ”renovera” för pengarna.
Vad är ok`?
Har ett bolån på 1000015 värde 2200000 behöver utöka lånet med 50000
Hej!
Ett hus med marknadsvärdet på 4 100 000 kr, med en kontaktinsats på 650 000 kr och ett bolån på 3 500 000 kr. Undrar om man har rätt till att höja bolånet och hur mycket?
Undrar över det totala bolånebeloppet.
Tacksam för hjälp!
Med vänlig hälsning /Mak
Betyder detta att man i princip kan köpa en lägenhet med belånade pengar, betala kontantinsatsen (15%), och direkt därefter ta ett privatlån/renoveringslån för att renovera lägenheten så jag slippa tömma mina bankkonton helt vid ett köp med efterföljande renovering?
Exempel; säg att jag lånar 1 300 000kr för att köpa en bostadsrätt. Jag betalar kontantinsatsen på 15%, 195 000kr. När jag väl har tillträde till bostadsrätten tar jag renoveringslån/privatlån på 200 000kr istället för att betala kontant. På så sätt kan jag behålla en del kontanter på banken.
Detta låter ju väldigt förmånligt om det är möjligt…
Nej, mycket bra och tydligt förklarat. Hälsningar en känd skånebo.