Uppdaterad: 2 december, 2022

Länsförsäkringar är något av en unik aktör på den svenska bankmarknaden. Deras lokala kontor gör att de har en stark lokal förankring samtidigt som deras storlek gör att de tillhandahåller flera finansiella tjänster.

Länsförsäkringar erbjuder bland annat bolån, där man upprätthåller en bra ränta och schyssta villkor du som kund får även tryggheten av att det är ett kundägt bolag, vilket gör att kunderna sällan drabbas av oväntade besked.

Länsförsäkringars ansökningsprocess

En ansökan om lånelöfte / bolån kan enkelt göras via Länsförsäkringars hemsida. Där fyller du i information kring lånet och din nuvarande ekonomiska situation samt uppgifter om dig själv. Efter att du angett alla relevanta uppgifter kommer din förfrågan att skickas och hanteras av bankpersonal. Handläggningstiden och hur mycket kontakt du behöver ha med banken beror till stor del på din ansökan. Är det vissa uppgifter som måste kompletteras eller som banken inte kan bedöma kan det krävas möten och handläggningstiden blir då längre.

Fördelar
 • Ägs av kunderna
 • Låg boränta vid lång bindningstid
Nackdelar
 • Rörigt upplägg mellan regionskontoren

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
 • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
 • Jämför flera banker samtidigt
 • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Länsförsäkringars produkter utöver bolån

Länsförsäkringar erbjuder flera tjänster kring ditt bostadsköp. Bland annat erbjuder de ett överbryggningslån för dig som är i processen av att sälja din gamla bostad samtidigt som du spekulerar i att köpa en ny.

De erbjuder även ett bolåneskydd, en så kallad ”Bo kvar-försäkring”, vilket hjälper dig att hantera ditt bolån vid dödsfall, arbetslöshet och liknande omständigheter. Eftersom Länsförsäkringar i grunden är ett försäkringsbolag har de ett väl utvecklat låneskydd.

Länsförsäkringars ränterabatter

Länsförsäkringar har inga angivna ränterabatter. Istället anger de att bolåneräntan påverkas av ränteläget, din belåning, din ekonomiska förmåga och den säkerhet som banken har. Det här innebär att Länsförsäkringar inte verkar ta hänsyn till tidigare affärer med banken eller liknande omständigheter.

Länsförsäkringars räntor & kostnader

Länsförsäkringar har en konkurrenskraftig bolåneränta. Främst är det de lån med en längre bindningstid som har en väldigt förmånlig snittränta. För de som binder sitt bolån på årsbasis är Länsförsäkringar ett mycket bra alternativ räntemässigt.

I övrigt tillkommer vissa avgifter i samband med bolånet som hos alla banker som till exempel en aviavgift. Likt övriga banker tar de även ut fördröjningsavgifter och liknande om du faller efter med betalningarna.

Länsförsäkringars support

Supporten hos Länsförsäkringar är tillräcklig, men inte den man kan förvänta sig av en större bank.

 • Telefon. Länsförsäkringar erbjuder support via telefon under 8-22 på vardagar. De erbjuder även support under helger på samma tider.
 • Mail. Support finns även via mail. Hur snabbt dessa besvaras framgår dock inte.
 • Frågor och svar. Länsförsäkringar har en mycket väl utvecklad del av sin hemsida under ”frågor och svar”. Här hittar du svar på både generella och mer specifika frågor.

Länsförsäkringar har lokala kontor med egna supporttider, därför kan öppettiderna variera beroende på om du söker ditt lokala bankkontor.

Länsförsäkringars villkor & krav

För ditt bolån hos Länsförsäkringar finns det en del krav på dig som låntagare. Dels kommer man att bedöma din skuldkvot. Det vill säga ditt lån kommer baseras på dina ekonomiska förhållanden och hur mycket du redan har belånat dig.

Du kan med andra ord inte ansöka om mer lån än vad din ekonomi klarar av (som hos de flesta banker). Även bostaden som säkerhet kommer att bedömas. Godkänns den inte som säkerhet hos banken kan din låneansökan komma att avslås.

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
 • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
 • Jämför flera banker samtidigt
 • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Joakim Ryttersson
Joakim Ryttersson Boendeskribent [email protected]