Privatekonomi

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Enligt SCB är inflationen på väg upp igen, men troligtvis bara tillfälligt. Priserna steg med 3,3 % i januari månad. Dessvärre räknas varken boräntorna eller energipriserna in i detta.
Anders Norén, expertkommentator på SVT säger:
– Vill man mäta temperaturen på inflationen just nu tittar man i stället på månadsförändringen, och då ser det bättre ut. Tar man bort energipriserna så är månadsförändringen i januari minus 0,5 procent.

De priser som gått ner är bland annat drivmedel, kläder och flygresor utomlands. Hyror och elpriser har gått upp. Avgifter för vatten och avlopp är också exempel på saker som kostar mera.
Trots detta är det betydligt ljusare på himlen nu än i januari 2023.
Anders Norén menar dock att hushållen inte ska tror på några snabba räntesänkningar utan förbereda sig på att det kan ta lite tid.
– Dagens inflationssiffror överraskade inte positivt, så någon sänkning redan i mars lär det inte bli. Men till sommaren är inte uteslutet, säger han.

Bolånetagare – håll ut!

Bland landets ekonomer är många positiva.
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom konstaterar:
– Det är vår i luften! Inflationen är på rätt väg och stora prisökningar i februari 2023 ger stor baseffekt 2024 (=inflationsfall).
– Det är tydligt att den åtstramande högre styrräntan gör sitt jobb och kyler ner den svenska ekonomin. Den stora frågan nu är alltså inte om en räntesänkning från Riksbanken kommer, utan när den kommer. Om man som bolånetagare känner att man precis har huvudet ovan ytan – håll ut, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza i en kommentar.

Avanza: Sänkt ränta redan i mars?

Felicia Schön menar att en räntesänkning möjligen kan komma redan den 27 mars, medan de flesta tror på maj och juni.
– Givet den effekt som vi nu ser att styrräntenivån har fått på svensk ekonomi så skulle jag vilja säga att det faktiskt inte är omöjligt att det sker en räntesänkning redan nu i mars, även om det är osannolikt, säger hon.

SPP:s sparekonom Shoka Åhrman, säger att de lägre sparräntornas tid snart är här.
– De hushåll som har rörliga räntor kommer få en snabbare effekt av Riksbankens räntesänkningar, det gör såklart skillnad för de med framför allt stora skulder. Det är också viktigt att inte överskatta effekten av räntesänkningar.
Det dröjer innan vi ser det i plånboken, säger hon.

Handelsbanken: Sänkt ränta i juni

– Vi tänker att bostadspriserna kommer att börja öka då, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.
Handelsbanken tror också på ytterligare sänkningar i september och december.
– Det innebär att bostadsräntorna kommer att börja komma ner då, säger Christina Nyman, att bostadsräntorna börjar röra sig neråt kan leda till mer aktivitet på bostadsmarknaden framåt sommaren med fler försäljningar och köp. Men någon het bostadsmarknadssommar blir det nog inte.

Analyschef Tor Borg på Citymark Analys och Byggfakta är betydligt försiktigare. Mycket kommer att hända de närmaste månaderna med risk för att inflationen stiger på nytt.
– Vi har haft en situation under de senaste tre månaderna där räntemarknaden har skalat tillbaka sina förväntningar på kommande räntesänkningar, när man trodde att det skulle ske fler och snabbare sänkningar de första tre månaderna, säger han, större rörelser på bostadsmarknaden är mer troliga framåt slutet på året, först måste det till ordentliga räntesänkningar för att det ska bli någon större effekt på bostadspriserna.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]