Par lutar sig tillbaka i soffa och tittar ut genom ett fönster.Norban och Strawberry Living kan erbjuda bostadsköpare bekvämt mellanboende under tiden som de väntar på tillträde till nya bostaden. Foto: By Antonio Guillem/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hybridmäklaren Norban och longstay-företaget Strawberry Living inleder ett samarbete som garanterar mellanboende i samband med flytt. Det innebär att bostadsägare som sålt sin bostad är garanterade ett tillfälligt boende i väntan på tillträde till det nya, enligt ett pressmeddelande.

När du säljer en bostad är det inte säkert att du omedelbart har tillgång till den nya bostaden som du köper. För många blir det då aktuellt med ett mellanboende under tiden som du väntar på tillträde till din nya bostad.

En vanlig lösning är att hyra i andra hand under en kortare period – ofta med dyr hyra och osäkra kontrakt. Att bo hos familj eller vänner i väntan på tillträdet kan också innebära vissa praktiska problem.

Nu erbjuder dock mäklarutmanaren Norban tillsammans med Strawberry Living ett alternativ till dessa boendeformer. De garanterar nämligen mellanboende i möblerade lägenheter, färdiga för inflytt, inom sju dagar.

Vill underlätta för människor i samband med flytt

Strawberry Living är en bostadsförmedlare som framför allt är utbredda på marknaden för företagslägenheter. Genom detta samarbete vill de också underlätta för människor som ofrivilligt har blivit bostadslösa inför flytten till ett nytt boende.

– Vi vet att det här är ett problem som för många förvandlar drömflytten till någonting jobbigt i stället för att vara lustfyllt och spännande, säger Mattias Stengl, som är vd för Strawberry Living.

Fler vågar sälja med trygga mellanboenden

Norbans grundare Per Hedenmark menar att den här lösningen på lång sikt kan öka rörligheten på den svenska bostadsmarknaden. Säljaren behöver nämligen inte lägga någon energi på att försäljningen ska tajmas med det nya bostadsköpet. I stället kan säljaren lägga fokus på att priset och tillfället för försäljningen blir rätt.

Därmed tror Per Hedenmark att fler bostadsägare kommer att våga ta steget att sälja sin bostad. Dessutom är det vanligt att människor testar marknaden genom Norbans tjänst Pre-Market, och bara väljer att sälja om de kan få ett bra pris för sin bostad, berättar han.

– Det går fort och det gör att det nya boendet ännu inte är ordnat, så därför är samarbetet med Strawberry Living väldigt spännande.

Hybridmäklare och longstay-företag i samarbete

Norban är en hybridmäklare, det vill säga ett slags blandning av en traditionell fastighetsmäklare och en nätmäklare. I dagsläget finns deras verksamhet i Stockholm och Helsingborg, och under året kommer mäklaren att etableras i Göteborg, Lund, Malmö och Uppsala.

Strawberry Living är en del av Petter A Stordalen och äger 3 000 lägenheter i 8  städer runt om i Sverige.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]