Hyra i andra hand
Uppdaterad: 16 mars, 2023
Att hyra i andra hand är ett bra alternativ om du snabbt måste få tag på en ny bostad, ska flytta till en ny stad eller flytta ihop med din partner. Vid andrahandskontrakt hyr du bostaden av en förstahandshyresgäst som i sin tur hyr den av fastighetsägaren. Uthyrningen måste i regel godkännas av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.
Innehåll
- 1. Bestäm dina kriterier
- 2. Lägg ut en annons i relevanta kanaler
- 3. Bevaka och ring på uthyresannonser
- 4. Skriv ett ansökningsbrev till hyresvärdar
- 5. Kontrollera att hyran är skälig
- 6. Upprätta ett andrahandskontrakt
- 7. Teckna hemförsäkring även när du hyr i andra hand
- 8. Så undviker du bedrägeri vid uthyrning
1. Bestäm dina kriterier
- Lägenhet eller hus. Vad för typ av bostad är du är ute efter? I Sverige finns det både en marknad för att hyra lägenheter, villor och hyresrätter. Beroende på om du ska stanna en kortare period, har familj eller har specifika önskemål rörande boendet kan det vara bra att bestämma sig för vad du är ute efter.
- Bostadens läge. Vilket läge du önskar att bostaden ska ha? Det finns många aspekter att ta hänsyn till när du ska bestämma sig för område men är tips är att tänka lite utanför din bekvämlighetszon. Dina chanser att få tag på ett andrahandskontrakt öka om du kan tänka dig att bo lite utanför city.
- Hyrans storlek. Hur mycket du kan och vill betala i hyra? Beroende på bostadens skick och läge kan uthyraren ta ut olika mycket i hyra. Om du kan tänka dig att bo i utkanten av en stad eller utanför centrum du räkna med att hyran för andrahandskontrakt kommer vara betydligt lägre än för de som ligger inne i stan.
2. Lägg ut en annons i relevanta kanaler
När du sätter igång din jakt på en bostad bör du börjar med att höra med familj, släkt och vänner om de har eller känner någon som har en bostad som de hyr ut i den stad eller område du är intresserad av. Det kan även vara bra att lägga ut en sökes annons i medier som känns relevanta för dig.
- Skriv på sociala medier. Ett tips är att lägga upp en förfrågan via sociala media och be dina närmaste att hjälpa dig sprida ditt meddelande. Genom att dina vänner delar eller retweetar får din förfrågan direkt bredare spridning och på sätt kan du nå många fler människor än genom enbart höra sig för.
- Lägg ut en annons på Blocket. Ett annat tips till dig som är i stort behov av få tag på en hyresbostad är att du själv lägger upp en egen “önskar-hyra”-annons på Blocket. Du skapar alltså en annons där du beskriver dig själv och vilken typ av bostad du är ute efter.
- Annonsera i lokaltidningen. Många lokaltidningar har vanligtvis ett eller flera uppslag för annonser. Genom att ta kontakt med lokaltidningen i den staden eller området kan du få din annons publicerad. På så sätt ökar dina chanser för att nå ut till uthyrare som kanske inte är lika aktiva på sociala medier eller flitiga på att kika igenom “önskar-hyra”-annonser på nätet.
Trots tydlig beskrivning är det många uthyrare som vill få ett ansikte på den de ska hyra ut sin bostad till. Ett tips är därför att även lägga ut en bild på dig själv, samt email-adress och telefonnummer.
Tänk på! Det kan vara bra att bifoga en bild och (om möjligt) skriva att referenser finns från tidigare hyresvärdar.
3. Bevaka och ring på uthyresannonser
Det finns många hemsidor där uthyrare själva lägger ut annonser för bostäder som de hyr ut. Om du hittar en bostad som stämmer överens med dina önskemål ska du inte tveka på att höra av dig direkt till hyresvärden eller skicka in en intresseanmälan. Du bör dock vara försiktig, på vissa sidor förekommer det bedrägerier.
4. Skriv ett ansökningsbrev till hyresvärdar
Många hyresvärdar vill veta lite mer om den personen som visar intresse för att hyra deras bostad. Det kan därför vara bra att du har förberett ett brev som du kan skicka eller maila till hyresvärden. Brevet bör innehålla en kort presentation av vem du är, din ålder om du arbetar eller om du studerar. Du bör också berätta varför du är intresserad av just deras lägenhet.
Förutom att hyresvärden vill veta lite om dig och varför du vill hyra deras bostad är de även intresserade av hur du ska betala hyran och hur du är som hyresgäst.
Inkludera följande i ditt ansökningsbrev
- Arbetsintyg från din arbetsplats – Om du inte har något kan du fråga din chef, om du har många jobb se till att få med arbetsintyg från alla arbetsplatser
- Utbetalningsplan från Centrala studiestödsnämnden – Den kan du hitta på “Mina sidor” på CSN:s hemsida.
- A-kassebrev – Om du är medlem i en a-kassa, fås genom att du kontakta din a-kassa
- Dokument som stärker att du har en borgensman – Se Konsumentverket för att hitta en mall för detta dokument
- Referenser från tidigare hyresvärdar
- Kreditupplysning – En privatperson kan göra kreditupplysning på sig själv en gång per år. Hör dig först för om hyresvärden kräver en kreditupplysning så du inte utfärdar en på dig själv i “onödan”
5. Kontrollera att hyran är skälig
När du hyr i andra hand finns det risk för ockerpriser. Dock finns det regler som reglerar hur mycket en person får ta ut för att hyra ut i andra hand. Reglerna skiljer sig något om det gäller en hyresrätt eller en bostadsrätt.
Om du som som hyresgäst anser att den hyran du ska betala är orimligt hög kan du vända dig till Hyresnämnden och få din hyra prövad. Om Hyresnämnden anser att din hyra är oskäligt hög kan de tvinga fram en sänkning av din hyra och de kan även hjälpa dig att få tillbaka den oskäliga del av hyran som du betalt i upp till två år retroaktivt, dvs i efterhand.
Du kan även använda en smidig tjänst som gör allt jobb åt dig och kräver tillbaka överhyran åt dig:
Andrahandshyran för en hyresrätt
En hyresgäst som hyr ut sin hyresrätt i andrahand har vanligtvis rätt att ta ut lika stor hyra som han eller hon själv betalar för hyresrätten. Om det är så att uthyraren hyr ut hyresrätten fullt möblerad har denne dock rätt till att ta ut 15% extra i hyra. Vidare kan uthyraren även införa en påslag på hyran om den inkluderar bekvämligheter knutna till bostaden.
Andrahandshyran för en bostadsrätt
När man pratar om bostadsrätter syftar man på villor, äganderätter och lägenheter som ägs av privatpersoner. Sedan år 2013 ser bestämmelserna gällande andrahandsuthyrning av en bostadsrätt lite annorlunda ut i jämförelse med reglerna för en andrahandshyran av en hyresrätt. I dessa fall gäller nämligen privatuthyrningslagen.
Hyran för en bostadsrätt är en variant av marknadshyran, det vill säga hyresgäst och hyresvärd får fritt komma fram till hyra, men hyran får inte vara markant större än kostnaden för uthyrarens driftkostnader och kapitalkostnad för bostaden.
6. Upprätta ett andrahandskontrakt
När du tackat ja till ett andrahandskontrakt är det viktigt att du och din motpart upprättar ett välgjort andrahandskontrakt för att skydda båda parterna. Detta oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt kontraktet gäller.
Det är fördelaktigt och säkrare för båda parterna om punkter såsom hyrans storlek, vad som ingår i hyran, när hyran ska betalas samt hur lång period avtalet gäller inkluderas i kontraktet. Om det boendet du hyr är möblerat bör till kontraktet även bifogas en inventarielista.
Muntliga avtal gäller precis som skriftliga. Detta är dock inte att rekommendera. Om du och din hyresvärd enbart utför ett muntligt avtal kan det vara svårt att bevisa överenskommelsen om det uppstår en konflikt eller oenighet.
7. Teckna hemförsäkring även när du hyr i andra hand
Den hemförsäkring som den första hyrestagaren har tecknat skyddar i regel inte dig som bor i bostaden i andra hand. Det är därför viktigt att du kollar upp om förstahandshyresgästens hemförsäkring täcker dig, om inte bör du skaffar en egen hemförsäkring.
Exempel: Lars ska studera en termin i Uppsala och hyr därför en lägenhet i andra hand. Eftersom att han enbart ska bo där en kort period väljer han att inte folkbokföra sig på adressen. Han tecknar därför en kompletterande hemförsäkring som är giltig även fast han inte är folkbokförd på adressen.
När du kontaktar ditt försäkringsbolag bör du vara tydlig med att du ska bo i andra hand och därför söker en hemförsäkring för ett andrahandsboende. Tänk även på att uppge om det är en hyresrätt eller bostadsrätt du hyr i andra hand då olika hemförsäkringar gäller för de olika fallen.
8. Så undviker du bedrägeri vid uthyrning
Även om uthyrningssajterna har godkänt de olika uthyrarnas annonser och du blir kontaktad av en uthyrare som låter vettig finns det några saker som är bra att du tänker på för att inte risker att du blir satt i en jobbig situation.
Undvik hyresvärdar som:
- Inte vill ge ett skriftligt hyreskontrakt. Att inte ha ett skriftligt kontrakt kan vara riskabelt för dig som hyresgäst.
- Inte kan visa intyg att personen har rätt att hyra ut. Om personen inte har godkännande från värden eller bostadsrättsföreningen om andrahandsuthyrningen är det stor risk att du blir vräkt.
- Begär betalning kontant. Du bör alltid be om att få ett kvitto om du betalar kontant. Alternativt be om att få betala direkt på ett konto.
- Tar ut orimligt hög hyra. Det finns bestämmelser om hur mycket en hyresvärd får ta ut i hyra. Dessa varierar beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt.
- Vill ha mer betalt än vad kontraktet säger. Vill ha mer betalt än den hyreskostnad som anges i det avtalade kontraktet. Alltså en hyresvärd som vill att du även betalar svart.
- Inte låter dig se bostaden innan. Om en hyresvärd inte låter dig komma på visning för att titta på bostaden kan det vara ett tecken på att något inte stämmer.

Kommentarer
Hej, hyr en bostadsrättslägenhet i 2:a hand i 3 mån. Vad gäller om ägarinnan hävdar att vi inte har skött lgh? Har Ex inte skrivit i avtalet alla skrapmärken och hål i väggar och lister sedan hennes tid.
Mvh Maria
hej! jag har en vän som vill veta om andrahands kontrakten, han bor i en andrahands kontrakt och kontrakten var ett och det har gått ut ett år men hon bor fortfarande i lägenheten för att hon hade svårt att hitta en lägenhet men nu har hon hittat en fast hon vet inte vad som gäller angående uppsägningen. ska hon anmäla uppsägning som är tre månader eller bara flyta hem ifrån och lämna resten till hyresvärd. vad har hon rätt till.
Om en maskin går sönder under jag hyr vem ska stå för kostnaden
Hej
Undrar vad som gäller när jag skrivit under ett andrahandskontrakt utan att jag fick information om att hela området ska byggas om och jag med det kommer att behöva flytta ut. Hade jag vetat det hade jag inte hyrt. Gäller verkligen kontraktet då? Vad händer med hyresgäster när de måste utrymma för ombyggnad? gäller samma regler för andrahandshyresgäster?
Hej.
Var vänder man sig för att få hjälp ifall det som är avtalat inte hålls av den som man hyrt en lägenhet av i andra hand? Måste man vända sig till något juridiskt ombud eller var kan man få reda på sina rättigheter?
Hej. Jag har en bekant som hyr en bostadsrätt i andrahand i Stockholm sedan 6 år tillbaka tillsammans med sin man och deras barn. Andrahandsuthyrningen har sedan start varit godkänd av bostadsrättsföreningen och de har bra kontakt med ägaren av lägenheten. Ägaren av lägenheten ärvde den av sin mor och bor själv i Göteborg. Bostadsrättsföreningen är en del av HSB och omfattar flera hus och några hundra lägenheter. Sedan ett par år tillbaka har de haft ”problem” med vissa ledamöter i styrelsen. Vid några tillfällen har de yttrat rasistiska kommentarer till mannen som är från Iran. De har valt att inte bemöta detta. Det som inträffat nu och det min fråga till er avser är att de fått informationen om att de inte längre kommer att få nyttja tvättstugan och att bostadsrättsföreningen kommer att byta nyckelsystem för denna så de inte längre har tillgång. Bokningsystemet kommer att vara digitalt. Tidigare har de blivit tillsagda att de inte får använda föreningens gemensamma barnvagnsförråd och varit tvungna att bära barnvagnen tre trappor upp till lägenheten. Jag har försökt hjälpa dem och hittar ingen information från bostadsrättsföreningen som beskriver att hyresgäster inte får nyttja de gemensamma utrymmena. Det står inget om detta i deras hyreskontrakt. Det finns en liten tvättmaskin i lägenheten men som småbarnsföräldrar är de ganska beroende av att kunna tvätta mer än 5kg åt gången. Har de några rättigheter i detta avseende att nyttja gemensamma utrymmen som tvättstuga? Tacksam för svar
Hej,
Jag bor i andrahand och har en hemförsäkring tecknad på lägenheten i mitt namn.
En skada har uppstått på dörren då jag klantat mig.. Dörren kommer att bytas ut av Bostadsbolaget och kommer faktureras till lägenhetsinnehavaren som bor i första hand (som är och studerar uppe i norr).
Hur fungerar detta då med min försäkring när fakturan inte går till mig?
Kan jag begära av bostadsbolaget att de skickar fakturan till mig istället eller hur fungerar det?
Tack på förhand!
Hej. Min son hyr en bostadsrätt i andra hand och ska nu flytta. Ägarna fick då se att han har satt upp en spegel o några krokar i hallen för att ha något att hänga upp jackan på. Detta skulle han absolut inte ha fått gjort enligt ägaren. Hon anser nu att han ska få betala 3000kr för att ägaren nu vill tapetsera om hela hallen. Det stod inget om detta i kontraktet, kan de nu kräva honom på 1000kr per skruv? Det finns även några ringar på bänkskivan i köket som även fanns där innan min son flytta in. Nu vill de byta denna bänkskiva o ska kräva honom på detta oxå. Finns inget besiktningsprotokoll från innan han flyttade in. Kan de kräva honom på pengar för detta?
Hej,
Jag hyr för närvarande en lägenhet i andra hand (lägenhet i en villa som är uppdelad i tre st lägenheter). Hyresvärden äger huset. Enligt avtalet har båda parter en uppsägningstid på tre månader. Min fråga är om jag som hyresgäst verkligen har tre månader eller om det är en månad som gäller fr o m den sista dagen i innevarande månad? Avtalet sträcker sig från 2019-06-01 till 2020-05-31.
Tack på förhand!
Vänliga hälsningar,
Alexander
Hej,
Har sett i flera andrahandsuthyrningskontrakt att det står ”Andrahandshyresgästen förbinder sig att solidariskt med förstahandshyresgästen svara för
ekonomiska förpliktelser enligt förstahandshyresavtalet.” men känner mig osäker på vad det egentligen inbegriper. Vill någon förtydliga vad som menas?