ordförandeklubba ovanpå en lagbok på träbordEfter den 1 oktober gäller strängare regler för att hyra ut i andra hand utan tillstånd och att ta ut för hög andrahandshyra. Foto: Evlakhov Valeriy/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 22 november, 2021

Boupplysningen har tidigare berättat om en kommande lagändring för att få bort svarta hyreskontrakt. Från och med i tisdags, den första oktober, gäller de nya reglerna, som innebär vissa förändringar för den som vill hyra ut en hyresrätt i andra hand, skriver Hem & hyra.

Nu har de nya lagändringarna om andrahandsuthyrning börjat gälla. Tanken är att skärpa reglerna kring svart andrahandsuthyrning och tydliggöra vad som gäller för bland annat hyressättning.

Att hyra ut en bostad svart i andra hand innebär att man hyr ut bostaden utan att ha tillstånd från sin egen hyresvärd. Detta är inte tillåtet och kan leda till att du utan någon förvarning blir av med ditt förstahandskontrakt. Det kan till och med leda till fängelse att bryta mot detta.

Lättare att få tillbaka överhyra

Den nya lagen gör det lättare för andrahandshyresgäster att få tillbaka pengar om de har betalat för mycket i hyra. Tidigare gällde detta bara överhyra från det senaste året, men numera kan du få tillbaka hyra för två år tillbaka. Det förutsätter att du begär överhyran tillbaka inom tre månader efter att du har flyttat ut.

En skälig hyra måste ligga på samma nivå som förstahandshyran. Hyresvärden får göra påslag om lägenheten är möblerad, men med allra högst 15 procent. Det är också tillåtet att lägga på de faktiska kostnaderna för bredband och el. Samma regler för hyressättning gäller även om du hyr ut rum till en inneboende.

Att ta ut för mycket i hyra kan ge samma straff som att hyra ut utan tillåtelse. Du kan bli av med förstahandskontraktet utan förvarning eller till och med få fängelsestraff.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Reglerna gäller bara nya andrahandskontrakt

De nya reglerna gäller bara nya andrahandsavtal som ingås från den första oktober. Du kan alltså inte hänvisa till lagändringen för att exempelvis få tillbaka pengar om ditt kontrakt tecknades innan dess. Det gäller även om du har betalat oskälig hyra senare än den första oktober. Det är kontraktets upprättningsdatum som avgör.

Lagändringarna gäller bara för hyresrätter som hyrs ut i andra hand. Bostadsrätter regleras av en annan lag och har därför inte samma restriktioner, även om det även där finns regler för hur uthyrning och hyressättning ska gå till.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]