ordförandeklubba ovanpå en lagbok på träbordEfter den 1 oktober gäller strängare regler för att hyra ut i andra hand utan tillstånd och att ta ut för hög andrahandshyra. Foto: Evlakhov Valeriy/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 16 oktober, 2024

När man hyr ut en hyresrätt i andrahand måste man alltid ha tillstånd från hyresvärden. Nekar hyresvärden kan man söka tillstånd via Hyresnämnden.

Att olovligen hyra ut en bostad i andra hand innebär att man hyr ut bostaden utan att ha tillstånd från sin egen hyresvärd. Detta är inte tillåtet och kan leda till att du utan någon förvarning blir av med ditt förstahandskontrakt. Det kan till och med leda till fängelse att bryta mot detta.

🔗 Det är hyreslagen som styr reglerna uthyrning av hyresrätter i andrahand.

Lättare att få tillbaka överhyra

Lagen gör det lätt för andrahandshyresgäster att få tillbaka pengar om de har betalat för mycket i hyra. Tidigare gällde detta bara överhyra från det senaste året, men numera kan du få tillbaka hyra för två år tillbaka. Det förutsätter att du begär överhyran tillbaka inom tre månader efter att du har flyttat ut.

En skälig hyra måste ligga på samma nivå som förstahandshyran. Hyresvärden får göra påslag om lägenheten är möblerad, men med allra högst 15 procent. Det är också tillåtet att lägga på de faktiska kostnaderna för bredband och el. Samma regler för hyressättning gäller även om du hyr ut rum till en inneboende.

Att ta ut för mycket i hyra kan ge samma straff som att hyra ut utan tillåtelse. Du kan bli av med förstahandskontraktet utan förvarning eller till och med få fängelsestraff.

Reglerna gäller bara andrahandskontrakt som ingåtts efter oktober 2019

Reglerna gäller bara andrahandsavtal som ingås från den första oktober 2019. Du kan alltså inte hänvisa till lagändringen för att exempelvis få tillbaka pengar om ditt kontrakt tecknades innan dess. Det gäller även om du har betalat oskälig hyra senare än den första oktober. Det är kontraktets upprättningsdatum som avgör.

Lagändringarna gäller bara för hyresrätter som hyrs ut i andra hand. Bostadsrätter regleras av en annan lag (lagen om uthyrning av egen bostad) och har därför inte samma restriktioner, även om det även där finns regler för hur uthyrning och hyressättning ska gå till.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]