Hyra ut rum
Uppdaterad: 27 augusti, 2024
Har du ett rum i din bostad som står tomt kan du hyra ut det och tjäna lite extra pengar och få trevligt sällskap, förutsatt att du sätter tydliga regler och avtalar om vad som ska gälla vid uthyrningen. Vid uthyrning av ett rum gäller annorlunda regler än vid uthyrning av en hel bostad. Till exempel behöver man inget tillstånd av hyresvärd eller bostadsrättsförening vid uthyrning av rum till inneboende.
Innehåll
- Inget tillstånd behövs för att hyra ut rum
- 1. Räkna ut en skälig hyra för rummet
- 2. Skriv ett avtal med hyresgästen
- 3. Låt hyresgästen flytta in
- 4. Gå inte in i uthyrningsrummet
- Uppsägningstid vid uthyrning av rum
- Besittningsrätt / besittningsskydd
- Skatt vid uthyrning av rum
- Glöm inte inventarielistan
- Vanliga frågor om Hyra ut rum
- Läs även våra artiklar
Inget tillstånd behövs för att hyra ut rum
Att hyra ut ett rum är lite enklare än att hyra ut hela bostaden. Du behöver nämligen inget tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, förutsatt att du själv bor i bostaden. Om du inte planerar att bo i bostaden räknas det som en fullständig uthyrning, vilket kräver tillstånd om det gäller en bostadsrätt eller hyresrätt.
Ska du hyra ut hela bostaden bör du istället läsa våra djupgående artiklar om att hyra ut bostadsrätt, hyra ut hyresrätt eller hyra ut hus.
1. Räkna ut en skälig hyra för rummet
Det finns inga begränsningar för hur litet eller stort rummet du hyr ut ska vara, däremot finns det regler gällande hur mycket hyran ska vara.
Hur mycket du ska ta ut i hyra varierar beroende på rummets storlek, hyresgästens tillgång till övriga ytor och en del andra parametrar. Hur man räknar skiljer sig åt mellan olika boendeformer.
Så räknar man
Först räknar man ut vad en skälig hyra hade varit om hela bostaden hade hyrts ut. Hur man räknar ut en skälig hyra för en bostad varierar beroende på om det är ett hus, en bostadsrätt eller en hyresrätt som hyrs ut. Läs vår artikel om skäliga hyra🔗 för att lära dig mer om hur man räknar.
När man räknat ut en skälig hyra för hela bostaden gör man en uppskattning av hur stor del av bostaden som hyrs ut. Om man bedömer att 30% av bostaden hyrs ut så multiplicerar man den skäliga hyran för hela bostaden med 30% för att få fram den skäliga hyran för den del av bostaden som hyrs ut.
Exempel:
En skälig hyra om hela bostaden hade hyrts ut beräknas till 10 000 kr/mån. 30% av bostaden bedöms hyras ut.10000 * 0,3 = 3 000 kr/mån
Se hur mycket du kan ta ut i hyra för ett rum
Med denna enkla kalkylator från hyresförmedlaren Samtrygg kan du räkna ut hur mycket du skulle kunna ta i hyra.
Vad kan hända om hyran är oskäligt hög?
Då kan hyresgästen gå via Hyresnämnden och få hyran nedsatt till en skälig nivå. Om du hyr ut ett rum i en hyresrätt kan du dessutom bli återbetalningsskyldig retroaktivt i 2 år för den del av hyran som anses oskälig.
Om ett hus eller en bostadsrätt hyrs ut kan inte hyresgästen kräva tillbaka överhyra retroaktivt.
2. Skriv ett avtal med hyresgästen
När du hyr ut ett rum är det viktigt att du skriver ett hyresavtal med din inneboende. Det ska det skriftligt framgå om den inneboende får disponera andra delar av bostaden, så som köket, om möbler ingår i hyran och även hyran och uppsägningstiden.
Tänk på! Alla förhållningsregler behöver inte stå med i avtalen men det är den enda bevisning du har på var som faktiskt avtalats mellan dig och din inneboende. Viktiga regler så som rökning och liknande bör därför skrivas med.
Det kan även vara bra att skriva avtal om vissa förhållningsregler som du anser är nödvändiga, exempelvis om rökning är tillåten och om den inneboende får ha gäster. Vissa saker kan ni gemensamt komma fram till som förhållningsregler men det viktigaste bör stå med i avtalet för att du ska kunna bevisa vad ni kommit fram till om hyresgästen skulle missköta sig.
Gratis-mall för hyreskontraktet
Om du känner dig säker på hur hyresavtalet skall fyllas i kan du använda vår kontraktsmall för inneboende för att underlätta utformningen av avtalet. Om du känner dig osäker kan du använda den tjänst vi tipsar om nedan. Där får du en mall, juridisk rådgivning och hjälp med att fylla i avtalet korrekt.
🔗 Ladda ner gratis mall för hyresavtalet för inneboende 🗎
3. Låt hyresgästen flytta in
När avtalet är påskrivet kan hyresgästen flytta in och börja betala hyra. I början av hyresperioden kan det vara bra att sätta upp några gemensamma förhållningsregler kring hur ni ska kommunicera, hur städning ska gå till och liknande. Både du och din hyresgäst ska känna er bekväma med boendeförhållandena och därför är det viktigt att ni kommunicerar.
Du bör även kolla upp hur din hemförsäkring fungerar när du har en inneboende. I vissa fall kan du utöka hemförsäkringen så att den även gäller hyresgästen, annars bör hyresgästen teckna en hemförsäkring speciellt anpassad för inneboende.
4. Gå inte in i uthyrningsrummet
Att hyra ut ett rum och bo med en inneboende kan kännas lite ovant från början. Att du respekterar din hyresgäst är minst lika viktigt som att denna förhåller sig till de regler du bestämt. Du bör aldrig gå in i uthyrningsrummet eller städa där, det är din inneboendes privata rum.
Uppsägningstid vid uthyrning av rum
Reglerna för uppsägning och uppsägningstider är desamma oavsett om hela bostaden hyrs eller bara en del av bostaden (till en inneboende). Uppsägningstiderna varierar beroende på om det är en bostadsrätt, ett hus eller en hyresrätt det gäller. Använd denna ”kalkylator” för att se vilken uppsägningstid som gäller i ditt fall.
Besittningsrätt / besittningsskydd
En inneboende kan aldrig få besittningsrätt / besittningsskydd.
Skatt vid uthyrning av rum
Man är skyldig att deklarera sina hyresintäkter i deklarationen varje år och betala skatt på en del av hyresintäkterna. Läs mer om det i vår artikel om skatt vid uthyrning av rum🔗
Glöm inte inventarielistan
Om möbler och inredning skall ingå vid uthyrningen bör en inventarielista användas.
Vi har upprättat mallar för inventarielistan som kan laddas ner gratis. Om du känner dig osäker på hur den skall fyllas i korrekt kan du istället köpa en lista för runt hundringen och då ingår hjälp och support via telefon så att den blir korrekt ifylld.
Bostadsrätt
🔗 Ladda ner gratis inventarielista för bostadsrätt (Word-fil) 🗎
🔗 Ladda ner gratis inventarielista för bostadsrätt (PDF-fil) 🗎
Hus / villa
🔗 Ladda ner gratis inventarielista för hus (Word-fil) 🗎
🔗 Ladda ner gratis inventarielista för hus (PDF-fil) 🗎
Hyresrätt
🔗 Ladda ner gratis inventarielista för hyresrätt (Word-fil) 🗎
🔗 Ladda ner gratis inventarielista för hyresrätt (PDF-fil) 🗎
Vanliga frågor om Hyra ut rum
Att din inneboende har en betalningsanmärkning är i regel inget du behöver oroa dig över. Det är inte så att du kan ta över dennes betalningsanmärkning.
Det du däremot bör vara uppmärksam på är att din inneboende klarar av att betala hyran. En betalningsanmärkning kan vara en indikation på att hyresgästen inte har full koll på sin ekonomi.
Nej, du behöver inte något tillstånd när du har en inneboende även om du bor i andra hand.
Om din inneboende vägrar flytta trots att du har sagt upp kontraktet ska du vända dig till Kronofogden. De hjälper till att avhysa personen från lägenheten.
Ja, det är tillåtet att ha flera inneboende utan att behöva tillstånd från bostadsrättsförening eller hyresvärd. Det som kan bli problematiskt är om ni är för många som bor där relaterat till bostadens storlek. I det fallet slits bostaden mer än normalt, vilket påverkar föreningen eller hyresvärden negativt, och då kan de ha rätt att neka att du har flera inneboende.
Kommentarer