kvinna sträcker över nycklarEn del hyresgäster kan snart få svårt att betala hyran. Foto: fixkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Även hyresmarknaden berörs av coronavirusets utbrott. Hem och Hyra har pratat med bostadsminister Per Bolund (MP) om den rådande situationen i Sverige och vad man gör för att hitta lösningar.

Det rådande ekonomiska läget i Sverige har stark påverkan även på hyresmarknaden, och många hyresgäster befinner sig redan i en problematisk situation. Enligt Hyresgästföreningen kommer vissa hyresgäster snart ha svårt att betala hyran, vilket i värsta fall skulle kunna innebära vräkning.

Möjliga lösningar på hyresmarknaden

Bostadsminister Per Bolund (MP) menar att man från regeringens sida följer vad som händer på bostadsmarknaden och förbereder sig för att lösa situationen även på hyresmarknaden. 

– Vi befinner oss i en unik situation och jag hoppas att hyresvärdar har förståelse för att det även påverkar hyresgästers privata ekonomi. Om möjlighet till hyresrabatter finns kan det vara en lösning, säger Per Bolund till Hem & Hyra.

Konstruktivt möte med konkreta förslag

Per Bolund hade nyligen ett möte med Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta. Man enades om att tillsammans vidta åtgärder för att inte låta coronaviruset vara en orsak till vräkning, och presenterade några möjliga lösningar.

Parterna diskuterade bland annat reducerade hyror, tillfälliga bostadsbidrag och en statlig bostadsfond. Vilka åtgärder som faktiskt kommer att vidtas är i nuläget inte klart, men enligt bostadsministern utesluts inget.

Tillfällig hyreslättnad

En del hyresvärdar har faktiskt redan tillfälligt lättat på sina hyreskrav. Tulebo fastigheter i Kungsbacka har till exempel halverat hyrorna i april för att de som drabbats av coronaviruset ska ha råd att betala.

Hem och Hyra har pratat med ägaren Michael Brinck. För honom var det en självklarhet att ställa upp för sina hyresgäster.

– Jag har världens bästa hyresgäster. Goa människor som gör så gott de kan. Några lär bli sjuka och måste stanna hemma. Då kände jag att det är väl det minska jag kan göra, säger Michael Brinck till Hem och Hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]