bostadskris 2023

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Konkurserna skiljer agnarna från vetet, skriver Dagens Industri. Höga räntor pressar fastighetsbolagen, men bolag som lånat sparsamt rapporterar höga resultat. Maskinentreprenören skriver att bostadsmarknaden är död.

Avbokade bostäder

Är bostadsförsäljningen tvärdöd? Avbokningarna av bostäder duggar tätt och konkurserna inom byggbranschen slår i höjden, skriver Maskinentreprenören och pekar på SBAB:s undersökning av bostadsmarknadens nybyggnationer. Den pekar på kris för byggbolagen.
– Konkursade hustillverkaren Anebyhus har i dagarna gett krisen i bostadsbyggarbranschen ett tydligt ansikte. Det är ett bolag som överlevt många tidigare konjunktursvackor, vilket med all tydlighet visar på kraften i det som nu sker. Min gissning är att vi bara sett början av krisen i bostadsbyggarbranschen och att konkurserna kommer att avlösa varandra under det kommande året, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB.

65% avbokas

Runt 65% av nyproducerade lägenheter avbokas nu av köparna. När Riksbanken startade med sina räntehöjningar ökade avbokningarna.
– Det är bara att konstatera; försäljnings- och bokningsläget är katastrofalt för nya bostäder. Försäljningstalen ligger nu mellan en fjärde- och femtedel av de nivåer vi såg för bara något år sedan. De bostäder som trots allt säljs tar dessutom dubbelt så lång tid att förmedla, säger Robert Boije.

UC:s konkursrapport dålig

UC:s konkursrapport är ingen trevlig läsning. Konkurserna i byggbranschen är högre än någonsin.
– De rekordökningar vi nu ser från månad inom transport är från låga siffror under återhämtningsåret 2022. Men trenden inom byggindustrin avviker från vår data och indikerar en djupare kris som troligtvis även späs på av det kritiska läget för kronan och den utländsk arbetskraft som branschen är så beroende av men som nu väljer bort svenska företag som arbetsgivare, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, ytterligare en faktor som vi ser i vår statistik och som kan påverka konkurserna är ökat antal företagsbedrägerier inom bygghandeln. I kombination med ekonomisk utsatthet är bedrägerier är en vanlig orsak till att företag går i konkurs, och byggbranschen är hårt ansatt, avslutar hon.

Ovanlig AI startup i konkurs

Hos Movesta kunde du snabbt sälja din bostad via företagets AI-lösning online. Det gick bra för bolaget som omsatte 122 miljoner kronor år 2021. Movesta startades 2020 med en unik affärsidé där man värderade och köpte bostad via AI-teknik, mycket snabbt och otraditionellt och inget mäklararvode. Under 2022 arbetade ett 20-tal personer hos Movesta. Nu har bolaget satts i konkurs, enligt Dagens Industri.

Läs även våra artiklar

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]