Privatekonomi

Har du råd att behålla din bostad vid separation? Över 30 % av svenskarna kan inte behålla bostaden vid en separation eftersom man inte har råd. Sifopanelen som utförts på uppdrag av Länsförsäkringars Fastighetsförmedling visar att allt fler män tvingas att flytta.
– Även om antalet bostadsförsäljningar börjar ta fart har många svenskar fortfarande en pressad privatekonomi. Att Riksbanken öppnat för att sänka räntan under första halvåret är en positiv signal, inte minst för dem som vill flytta isär men inte valt att göra det på grund av det ekonomiska läget, menar Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Män har ofta högre löner och borde ha bättre förutsättningar. Dagens ökade kostnader och räntenivåer har dock gjort att alltfler män inte längre kan bo kvar vid en skilsmässa.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Se över ekonomin

Bostadsminister Andreas Carlsson (KD) vill ta fram flera möjligheter för en ökad rörlighet på bostadsmarknaden.
– Höga räntor och ökade driftskostnader gör att många avvaktar med att byta bostad, trots att de har behov av det, säger han.
– Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, är förslag som skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg.
– Svaren visar att vi inte är så jämställda som vi kanske tror, säger Fundlers VD Anna-Lena Wretman, att ekonomin begränsar viktiga livsval är självklart en enorm stress. Det är på många sätt ett misslyckande att nästan varannan svensk kvinna inte vet om hon kan leva ett gott liv om hon väljer att lämna sin partner.
Att ha en egen ekonomisk trygghet och kontroll är viktigt för att inte bli sårbar och stressad. Ett eget sparande är alltid bra för att undvika ”ekonomiskt våld”.

För att bo kvar efter en separation bör man därför redan innan se över den gemensamma ekonomin och hur man fördelar hushållets pengar så att ekonomin är jämställd eller baserad i % utifrån inkomst. Detta kan justeras med hjälp av en familjejurist som en förebyggande åtgärd.
Undersökningen genomfördes av Verian (tidigare Sifo) med Sifopanelen i februari 2024. Cirka 1000 svenskar i åldrarna 18-79 år har svarat, därav bor 720 personer tillsammans med sin partner.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]