Fasaden på en lägenhetsbyggnadNär uthyraren själv bor i samma lägenhet som hyresgästen räknas hyresgästen som inneboende. Foto: Grand Warszawski/Shutterstock.

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den här veckan tar vi upp ytterligare regler kring att hyra ut sin bostad. Var går gränsen mellan andrahandsuthyrning och inneboende, och hur många utrymmen kan man hyra ut innan det räknas som näringsverksamhet? Vi tar också upp en fråga om att hyra ut ett dödsbo i andra hand.

Hyresgäster i uthyrningsdel kan räknas som inneboende

Fråga: Vi har en bostadsrätt i två plan. Övervåningen har två rum och en toalett med dusch. Kan vi hyra ut till två olika hyresgäster som inneboende utan att bostadsrättsföreningens styrelse behöver informeras eller frågas om tillåtelse, precis som när man hyr ut ett rum till en hyresgäst? Vi har lätt att hålla isär deras utrymme genom att helt enkelt inte gå upp på övervåningen.

Svar: Eftersom ni själva bor i lägenheten och hyresgästerna bara har tillgång till en avgränsad del av bostaden, bör hyresgästerna räknas som inneboende. Det innebär i så fall mycket riktigt att ni inte behöver bostadsrättsföreningens tillstånd för att hyra ut. Vill ni ändå vara på den säkra sidan kan ni kontakta till hyresnämnden för att få deras syn på saken.

Tre uthyrningsrum räknas normalt som näringsverksamhet

Fråga: Vi vill hyra ut tre rum på övervåningen i vår villa, gästerna kommer dela på toalett och kök. Den uthyrda ytan är mindre än 50 procent av bostadsytan. Klassas det som näringsverksamhet då det är mer än en lägenhet? Eller gäller privatuthyrningslagen om man har mer än en person som inneboende?

Svar: Hyr ni ut tre olika rum räknas det mycket riktigt som tre olika uthyrningar, så då räknas det normalt som näringsverksamhet. I det fallet gäller inte privatuthyrningslagen alls utan ska beskattas som näringsverksamhet. Ni skulle kunna prata med Skatteverket om vad detta skulle innebära för er skattemässigt.

Hyra ut dödsbo innan arvskifte

Fråga: Jag är den enda dödsbodelägaren och vill hyra ut den villa som finns kvar i dödsboets namn. Behöver jag först skriva över tomträttsinnehavet på mig eller kan jag hyra ut ändå?

Svar: Som jag förstår det ska det gå bra att hyra ut villan åtminstone fram till arvskifte sker, så att inte villan står tom under den tiden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]