Foto: Ceri Breeze / Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Vi närmar oss helgen med stormsteg och det har blivit dags att besvara några av era läsarfrågor. Denna septemberdag besvarar vi bland annat frågorna om hur långt bak i tiden man kan få betalt för en oskälig hyra samt hur hög vinstskatten är för privatbostäder.

Vinstskatten är 22 procent för privatbostäder

Fråga: Vad är vinstskatten för en bostadsrätt om jag säljer den direkt efter köp?
Svar: Den vinstskatt man betalar för privatbostäder är 22 procent. Om du däremot säljer bostaden direkt efter inköp utan att ha bott i den eller haft för avsikt att bo i bostaden kommer den eventuella vinsten räknas som inkomst av näringsverksamhet. Skatten blir då 27 procent.

Återbetalning för en oskälig hyra kan vara aktuellt ett år tillbaka i tiden

Fråga: Hur långt bak i tiden kan jag få pengar tillbaka för en för hög hyra?
Svar: En hyra ska alltid vara skälig. Är den inte det kan du anmäla detta till hyresnämnden som då kan hjälpa dig att få den sänkt. Återbetalning bakåt i tiden kan bli aktuellt men aldrig längre tillbaka i tiden än ett år från dess att hyresnämnden tog emot din anmälan.
Det är bara den del av hyran som är oskälig som du kan få tillbaka. Du kan aldrig få tillbaka hela hyran.

Du kan inte köpa en bostadsrätt utan en kontantinsats

Fråga: Är det möjligt att köpa en bostadsrätt utan kontantinsats?
Svar: Nej, det är tyvärr inte möjligt att köpa en bostadsrätt om du saknar en kontantinsats. Sedan 2010 finns ett bolånetak på 85 procent och resterande 15 procent av köpeskillingen måste finansieras med en kontantinsats.
Det som däremot är möjligt att göra är att ansöka om ett kontantinsatslån, vilket är ett vanligt privatlån, för att finansiera kontantinsatsen. Räntan för sådana lån är dock högre än räntan för bolån vilket resulterar i ganska höga månadskostnader. Det bästa är att du sparar ihop pengar till en kontantinsats innan du överväger att köpa en bostadsrätt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]