avbrutet stolsben ligger på sitsen på trasig stolFör att kunna kräva ersättning om andrahandshyresgästen har sönder något i lägenheten är det bäst att ha ordnat en inventarielista eller fotograferat alla rum och möbler innan inflytt. Foto: Arunee H/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 1 juni, 2021

Andrahandsuthyrning är i fokus för den här veckans läsarfrågor. Vi reder ut skattereglerna för att hyra ut en bostad i andra hand, och klargör hur du hanterar skador i lägenheten som hyresgästen har lämnat efter sig.

Se till att ha bevis för bostadens skick vid inflytt

Fråga: Min vän har hyrt ut sin bostadsrätt möblerad. Avtal finns och deposition. Nu när hyresgästen skulle flytta ut upptäcktes en mängd olika skador på både möbler samt fast interiör. Bland annat trasig spegel, kran i köket hänger löst, skador på golvlist till badrum p.g.a att vatten har stått lång tid på badrumsgolvet. Vad gäller?

Svar: Din vän kan kräva ersättning av hyresgästen för skadorna, om de beror på vårdslöshet och inte rena olyckshändelser. Men då måste din vän kunna bevisa att skadorna har uppstått under uthyrningen. Det lättaste sättet att göra detta är om det finns ett besiktningsprotokoll, inventarielista eller liknande från innan hyresgästen flyttade in. Det kan också räcka om det finns foton av hur lägenheten såg ut innan hyresgästen flyttade in.

Så betalar du skatt för andrahandsuthyrning

Fråga: Hur beskattas andrahandsuthyrning? 

Svar: Du ska betala skatt om hyresintäkterna överskrider 40 000 kronor om året. Du har nämligen rätt till schablonavdrag på 40 000 kronor per år och bostad. Så länge hyresintäkterna är lägre än så behöver du alltså inte betala någon skatt för hyresinkomsten. 

Du betalar bara skatt på de pengar du tjänar utöver schablonavdraget. Dessutom får du göra avdrag för den avgift du betalar till bostadsrättsföreningen, eller hyran till din egen hyresvärd.

Alltså, efter att du har dragit bort 40 000 kronor och din avgift eller hyra, ska du skatta på det som är kvar. De intäkterna räknas som kapitalinkomst och ska beskattas med 30 procent. Mer om beskattning vid andrahandsuthyrning kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

Det är möjligt att bara få skatta på kallhyran

Fråga: Kan man beräkna skatten utifrån kallhyran?

Svar: Om du har räknat med driftskostnaderna i andrahandshyran måste det tas med i skatteberäkningen. Men om du har valt att bara ta ut kallhyra och låter hyresgästen själv betala driftskostnader kan du beräkna skatten utifrån kallhyran.

Kallhyra är vad en hyresgäst betalar för boendet utan att uppvärmningskostnader och andra driftkostnader räknas in.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]