Uppdaterad: 3 mars, 2022

Findroommate är en bostadsförmedlingstjänst för dig som vill hitta en rumskompis. Vare sig du söker en inneboende, ett rum att hyra eller nya vänner att dela en bostad med kan du hitta passande personer och bostäder på sajten. Flest bostäder finns i Stockholm och Köpenhamn, men också andra större städer i dessa länder.

Vårt omdöme om Findroommate

För den som vill hitta ett billigt boende och en passande rumskamrat är Findroommate en mycket bra väg att gå. Tjänsten är särskilt optimal för utbytesstuderande som söker boende i Sverige eller i Danmark.

För vissa delar av ansökningsprocessen tar Findroommate ut en avgift, till skillnad från en del andra förmedlingstjänster. Dock ger tjänsten goda resultat för den som kan tänka sig att betala den kostnaden. Enligt användarnas omdömen kan hyresgäst och hyresvärd hitta varandra inom några veckor.

Vad vi gillar med Findroommate

 • Specialiserade på att hitta en rumskamrat
 • Kostnadsfritt för den som hyr ut rum
 • Tillgängligt även internationellt

Findroommate förmedlar rum och delat boende i Sverige och Danmark

Findroommate är en portalsajt för både tillgängliga rum och boenden samt potentiella rumskompisar. Den passar alltså både för dig som vill hyra ett rum som inneboende och för dig som vill hyra ut ett rum. Du har även möjlighet att gå ihop med andra bostadssökande för att hyra ett delat boende tillsammans.

För uthyraren är det helt kostnadsfritt att använda Findroommate. Även för bostadssökande är det gratis att skapa en profil, söka bland bostäder och bland andras profiler. Däremot kostar det pengar om du vill ta kontakt med andra profiler eller besvara meddelanden från dem, eftersom du måste teckna ett premiummedlemskap.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
 • Över 300 lediga bostäder just nu
 • Gratis att registrera ett konto
 • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Hitta bostad i Stockholm, Köpenhamn och internationella städer

Findroommate har en svensk och en dansk sajt, där du kan hitta bostäder i Stockholm, Köpenhamn och andra större städer i dessa länder. Men det finns också en internationell sajt som annonserar ut boenden i flera världsstäder, såsom New York, London och Amsterdam.

Att kommunikationen till stor del sker på engelska gör också tjänsten väl anpassad för den som vill flytta utomlands. Många bostadssökarprofiler tillhör studenter från andra länder som vill flytta till Sverige exempelvis för utbytesstudier.

Så använder du Findroommate

Ansökningsprocessen skiljer sig åt beroende på om du söker ett rum, söker ett delat boende eller om du vill hyra ut ett rum.

Hyr ett rum 

 1. Skapa en profil. I din profil ska du ge en beskrivning av vem du är och varför du söker bostad. Du får också specificera dina önskemål hos ditt nya boende och hos en rumskamrat. 
 2. Sök efter intressanta bostäder. Du kan söka bland tillgängliga bostäder redan innan du har registrerat dig på sidan. Däremot måste du skapa en användare för att anmäla intresse och ta kontakt med hyresvärdar.
 3. Kontakta hyresvärden. När du har hittat en intressant bostad kan du skriva till hyresvärden och berätta om dig själv. För att göra detta behöver du betala en avgift.
 4. Bli vald och skriv kontrakt. Om en hyresvärd väljer ut dig som hyresgäst ordnas ett kontrakt via Findroommates hemsida. Du signerar kontraktet och kan sedan flytta in i rummet på utsatt datum.

Dela ett boende med någon annan

 1. Skapa en profil. Beskriv dig själv och vad du söker för bostad, samt eventuella önskemål för vem du skulle vilja dela bostad med.
 2. Anmäl intresse för en bostad. Om du har hittat ett delat boende och är intresserad kan du registrera ditt intresse på den bostaden. Du kan också se vilka andra som är intresserade av bostaden.
 3. Ta kontakt med andra intresserade. Kolla upp de andra bostadssökandes profiler och skriv kommentarer till dem som du kan tänka dig att dela bostaden med.
 4. Kontakta uthyraren. När du har hittat en lämplig grupp ska ni gå vidare till uthyrarens egen hemsida. Där kan ni bekräfta att ni vill hyra bostaden tillsammans.

Hyr ut ett rum

 1. Skapa en annons. Det är gratis att lägga upp annonser på Findroommates hemsida. Du fyller i ett färdigt formulär om rummet du hyr ut och vilken hyresperiod och inflyttningsdatum som gäller.
 2. Ta emot ansökningar eller kontakta kandidater. Bostadssökande kan nu ta kontakt med dig i Findroommates chattverktyg. Du kan också själv leta upp en hyresgäst genom att sortera registrerade profiler efter dina önskemål.
 3. Sortera ansökningar. De ansökningar du har fått och profiler du har hittat kan du sortera efter hur intressanta de är som hyresgäster. På så sätt får du ner listan till ett fåtal kandidater.
 4. Välj hyresgäst och ordna med kontrakt. När du slutligen har bestämt dig för en hyresgäst kan du skapa ett kontrakt på hemsidan med hjälp av färdiga mallar. Därefter kan du och hyresgästen enkelt signera kontraktet.

Vanliga frågor om Findroommate

Är Findroommate gratis?

Att registrera en profil och söka på sidan är gratis. Att skriva till andra och för att kunna svara på meddelanden krävs dock ett betalt medlemskap.

Vad är en delad bostad?

När du använder Findroommate kan du se annonser om delade bostäder. Delade boenden hyrs från externa uthyrare och tanken är att man skapar en grupp som tillsammans hyr bostaden.

Var har Findroommate boenden?

Findroommate listar boenden i flera städer runtom i världen. Bland annat kan söka boenden i Stockholm, London, New York med flera.

Kan jag ta bort min profil?

Ja, när du har hittat ditt boende eller din rumskamrat kan du ta bort din profil så att den inte längre syns på sidan. Under inställningarna i din profil kan du också säga upp ditt premiummedlemskap

Hur hittar jag någon att bo med?

Via Findroommate kan du se alla som i dagsläget söker en bostad på deras sida. Där ser du även enkelt vilken hyra de är beredda att betala och lite övriga information om personen i fråga.

Om Findroommate

Findroommate är ett danskt företag som lanserade sig i Sverige 2015. Bolaget förmedlar bostäder mellan bostadssökande som vill dela boende med någon och hyresvärdar som letar inneboende. De driver även en internationell version av sin sajt där de annonserar bostäder i bland annat New York och London.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]