Hyra rum som inneboende
Uppdaterad: 18 september, 2024
Att bo inneboende innebär att du hyr ett rum eller en del av en bostad och att hyresvärden samtidigt bor i bostaden. Det är billigare att hyra som inneboende än att hyra en hel bostad. Innan man hyr in sig som inneboende är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter man har och vilka regler som gäller enligt svensk lag. Det är lagen om uthyrning av egen bostad som styr vid uthyrning till inneboende i bostadsrätt eller villa. Vid uthyrning till inneboende i en hyresrätt är det istället hyreslagen som styr.
Innehåll
- 1. Bestäm vilken typ av boende du kan tänka dig att hyra rum i
- 2. Hitta ett rum att hyra
- 3. Se till att du kommer överens med din hyresvärd
- 4. Skriv ett hyreskontrakt anpassat för inneboende
- 5. Se till att hyran är skälig
- 6. Tänk på detta innan du flyttar in som inneboende
- Uppsägningstid för inneboende
- Besittningsskydd
- Vart vänder man sig om man inte kommer överens?
- Tillstånd från hyresvärd eller bostadsrättsförening
- Sammanfattning
- Vanliga frågor om Hyra rum som inneboende
- Läs även våra artiklar
1. Bestäm vilken typ av boende du kan tänka dig att hyra rum i
Att hyra rum som inneboende kan vara allt från att hyra en säng i vardagsrummet, till att ha ett eget rum, till att ha en större del av bostaden helt för sig själv. Innan du börjar söka är det bra om du har en bild av vilken typ av boende du är ute efter
- Vill du hyra ett rum och dela resten av bostaden? Det vanligaste alternativet är att du hyr ett rum av en privatperson som har ett rum ledigt för uthyrning i sin bostad. Då delar du resten av bostaden med hyresvärden, såsom kök, badrum och vardagsrum.
- Vill du hyra en större del i en bostad? I vissa fall kan det vara så att bostadsägaren hyr ut en större del av sin bostad till en inneboende. Det kan exempelvis vara att du som inneboende får hyra två rum och badrum med toalett i en större bostad.
- Vill du hyra rummet möblerat eller inte? Om du planerar att bara hyra som inneboende under en begränsad tid kan det underlätta om du slipper ordna med egna möbler.
Tänk på! Om den del av bostaden som hyrs ut har eget kök och egen ingång är det troligt att rummet kan behöva hyras i andra hand med tillstånd, i stället för att räknas som inneboende. Kontrollera därför om hyresvärden har koll på vad som gäller.
2. Hitta ett rum att hyra
När du har en bild av vilken typ av boende du är ute efter är det dags att börja söka. Ett tips är att höra med vänner och bekanta om de känner någon som hyr ut till inneboende. Kanske finns det också personer i din närhet som inte har tänkt på att ha en inneboende tidigare, men börjar överväga möjligheten när frågan ställs.
Du kan också hitta rum bland bostadsannonser på nätet, t.ex. Samtrygg. Du kan också göra en egen annons där du skriver att du söker ett rum som inneboende och berättar lite om dig själv.
Se vilka rum som finns lediga just nu
3. Se till att du kommer överens med din hyresvärd
När du hyr av en privatperson är det viktigt att ni fungerar tillsammans eftersom ni ska dela bostad. Därför kan det vara bra att kontakta den privata hyresvärden direkt när du hittar ett rum, för att känna av läget.
Om din hyresvärd är någon du inte känner bör du alltid kontrollera om hyresvärden tänker bo i samma bostad. Annars kan det nämligen räknas som att hyresvärden hyr ut bostaden i andra hand utan tillstånd. I värsta fall kan det leda till att både du och din hyresvärd blir vräkta från bostaden.
4. Skriv ett hyreskontrakt anpassat för inneboende
Innan du flyttar in som inneboende bör du se till att du och din hyresvärd formulerar ett skriftligt kontrakt. Det gör att du alltid har något att falla tillbaka på om det skulle uppstå problem eller konflikter. Att acceptera ett muntligt inneboendeavtal innebär alltid en stor risk – speciellt om du inte känner hyresvärden.
I kontraktet ska det tydligt framgå vad det är som hyrs ut och hur stort rummet eller uthyrningsdelen är. Det ska också stå vilken hyra du ska betala, vad som ingår i hyran och den avtalade hyresperioden.
Hyreskontrakt för inneboende – gratis mall
Du kan använda vår gratis-mall för hyreskontraktet om du känner dig säker på hur det skall fyllas i. Om du känner dig osäker finns det smarta tjänster på nätet där du får en mall + hjälp med att fylla i hyreskontraktet korrekt för bara några hundralappar.
🔗 Ladda ner gratis mall för hyresavtalet för inneboende (PDF-fil)
Utöver vad som behöver stå i kontraktet är det bra om ni också tydligt formulerar vilka förhållningsregler som gäller för dig som inneboende. Till exempel kan det handla om din tillgång till andra rum i lägenheten, städning av gemensamma utrymmen och var i bostaden du får ha gäster på besök.
Tänk på! Som inneboende har du rätt till tre månaders uppsägningstid. Detta gäller oavsett om ni har skrivit kontrakt eller inte.
5. Se till att hyran är skälig
Hyran ska enligt lagen vara skälig. Hur en skälig hyra beräknas beror på vilket typ av bostad det gäller.
- Skälig hyra för bostadsrätt och hus = Kapitalkostnaden + driftkostnader.
- Skälig hyra för hyresrätt som hyrs ut i andrahand = Hyran som hyresvärden betalar + driftkostnader + övriga kostnader.
- Ett påslag på 15% får göras på hyran om bostaden hyrs ut möblerad.
När en skälig hyra räknats ut för hela bostaden skall man sedan avgöra hur stor del av bostaden som hyresgästen hyr. Om hyresgästen hyr 25% av bostaden ska alltså hyresgästen betala 25% av den framräknade skäliga hyran.
Exempel:
Den skäliga hyran för en bostad beräknas till 10 000 kr/mån (om hela bostaden hade hyrts ut). Det är 1 st sovrum av bostadens 2 st sovrum som hyrs ut. Hyresgästen har även rätt att använda kök, vardagsrum, badrum och tvättstuga. Bedömningen är att hyresgästen har rätt att nyttja ca 50 % av bostaden.Beräkningen av den skäliga hyran för den uthyrda delen av bostaden blir då:
10 000 * 50% = 5 000 kr/mån
Vill du lära dig mer om vad som är skälig hyra för ett rum i hyresrätt respektive bostadsrätt eller villa kan du läsa vår artikel om skälig hyra.
Vad gör man om man betalar eller har betalat en oskäligt hög hyra?
Du kan gå via Hyresnämnden och tvinga fram en sänkning av hyran. Om du hyr ett rum i en hyresrätt kan du dessutom ha rätt att få tillbaka en del av den hyra du betalt tidigare i upp till två år tillbaka i tiden. Du kan alltså ha rätt att få tillbaka pengar retroaktivt av hyresvärden.
Du kan även använda denna smarta online-tjänst som hjälper dig att få tillbaka pengar:
6. Tänk på detta innan du flyttar in som inneboende
- Ta reda på dina rättigheter. Se till att du och hyresvärden är överens om vilka rättigheter du har som inneboende. Till exempel har hyresvärden inte rätt att gå in i rummet som du hyr utan din tillåtelse. Dina rättigheter att använda gemensamma utrymmen och vilka ordningsregler som gäller behöver du och hyresvärden komma överens om.
- Teckna hemförsäkring. Som inneboende bör du skaffa en egen hemförsäkring. Även om du inte förvarar några värdefulla ägodelar i rummet kan en hemförsäkring hjälpa dig oerhört mycket. Du kan till exempel få ersättning om du har sönder något som tillhör hyresvärden som kostar dyra pengar att ersätta, eller om du av misstag orsakar en skada på fastigheten.
- Skriv dig som inneboende. Om du bor större delen av din tid som inneboende bör du också folkbokföra dig på den adressen, precis som om du bodde där ensam. Om du däremot hyr ett rum under vissa dagar i veckan men har ditt huvudsakliga boende någon annanstans ska du vara skriven på den andra adressen.
Uppsägningstid för inneboende
För hyresvärden är det alltid den avtalade uppsägningstiden som gäller om hyresgästen kräver det. Har ni inte avtalat om uppsägningstiden eller om avtalets uppsägningstid är sämre än lagens uppsägningstid gäller det som står i lagen före avtalet. Vad lagen säger om uppsägningstid beror på vilken typ av bostad det rör sig om och vilken typ av kontrakt ni har tecknat.
- Bostadsrätt eller villa. Tre månaders uppsägningstid gäller om hyresvärden säger upp kontraktet, och en månads uppsägningstid om du som inneboende säger upp det. Om ni har skrivit något annat i kontraktet gäller det som är mest gynnsamt för den inneboende. Detta avtal kan alltid sägas upp när som helst av båda parter.
- Hyresrätt som hyrs ut i andrahand med ett tillsvidarekontrakt. Både hyresgästen och hyresvärden har tre kalendermånaders uppsägningstid. Detta avtal kan alltid sägas upp när som helst av båda parter.
- Hyresrätt som hyrs ut i andrahands på bestämd tid. Detta avtal kan endast sägas upp i förtid av hyresgästen. Uppsägningstiden är då 3 månader.
Tänk på! Ett hyresavtal som löper på tillsvidare kan sägas upp när som helst av både hyresgäst och hyresvärd. Ett tidsbegränsat hyresavtal för en hyresrätt kan endast sägas upp i förtid av hyresvärden om hyresgästen missköter sig. Hyresgästen kan däremot alltid säga upp ett tidsbegränsat hyresavtal i förtid.
Besittningsskydd
Som inneboende kan man aldrig få besittningsskydd / besittningsrätt. Det gäller oavsett om den inneboende hyr en del av en bostadsrätt, ett hus eller en hyresrätt.
Vart vänder man sig om man inte kommer överens?
Som hyresgäst kan man alltid vända sig till Hyresnämnden. Där kan man få hjälp att pröva tvister och få avgörande domar.
Några exempel på tvister som kan prövas hos Hyresnämnden är tvister om hyrans storlek, tvister om uppsägning, tvister om rättigheter och skyldigheter samt tvister om kontraktsbrott.
Tillstånd från hyresvärd eller bostadsrättsförening
Om man skall hyra ut till en inneboende behöver man inget tillstånd. Det är fritt fram så länge som man själv bor kvar i bostaden samtidigt. Det gäller oavsett om uthyrningen gäller en bostadsrätt, hyresrätt eller ett hus. Om uthyraren inte bor i bostaden samtidigt räknas du inte längre som en inneboende varpå tillstånd krävs av bostadsrättsförening eller hyresvärd.
Detta kan vara bra att ha i åtanke eftersom både hyresvärden och hyresgästen riskerar att bli vräkta om man fuskar och hyr ut utan tillstånd.
Sammanfattning
- Hyran ska vara skälig och baseras på hur stor del av bostaden som hyrs.
- Reglerna skiljer sig beroende på om det gäller inneboende i bostadsrätt, ett hus eller en hyresrätt
- Som inneboende kan man aldrig få besittningsskydd
- Hyresnämnden kan hjälpa till i tvister
Vanliga frågor om Hyra rum som inneboende
Om du som inneboende har barn som bor där med dig kan du ha rätt till bostadsbidrag. I annat fall kan du inte få bostadsbidrag som inneboende, eftersom du inte står på kontraktet till själva boendet.
När du ska säga upp bostaden bör du lämna en skriftligt uppsägning till din hyresvärd. Det bör du göra för att det ska bli så tydligt som möjligt att du har sagt upp rummet och när uppsägningstiden börjar gälla.
Som inneboende har du inte riktigt samma rättigheter som en första- eller andrahandshyresgäst. Till exempel har du inte något besittningsskydd. Däremot har du rätt att få ha ditt rum för dig själv utan att hyresvärden går in där. Du ska också ha rätt till en avtalad uppsägningstid.
Dina övriga rättigheter att använda bostaden behöver du komma överens om med hyresvärden.
Om hyresavtalet löper tillsvidare kan det sägas upp när som helst av hyresvärden och då gäller minst 3 månaders uppsägningstid.
Om hyresavtalet är tidsbestämt kan det endast sägas upp i förtid av hyresvärden om hyresgästen missköter sig. Hyresgästen kan däremot säga upp avtalet i förtid.
Det beror på hur lång hyresperiod som avtalats. Om hyresperioden är 9 månader eller längre måste avtalet sägas upp av den part som inte önskar att förlänga. Om hyresperioden är mindre än 9 månader upphör avtalet att gälla per automatik vid hyresperiodens slut.
Ja, det är fritt fram. Inget tillstånd behövs.
Kommentarer