Bostadsvärdering

Hur en mäklare gör en värdering och vad det betyder för dig

Utskriftsvänlig PDF

En bostadsvärdering genomförs oftast av en mäklare. Det görs i regel innan försäljning för att kunna bestämma ett rimligt utgångspris. Du kan även göra en bostadsvärdering för att lägga om ett bolån. Fördelen med att ta hjälp av en mäklare vid bostadsvärdering är att mäklaren ofta har stor kunskap om området och andra faktorer som påverkar bostadens värde.

Mäklare gör en helhetsbedömning av bostaden

När en mäklare gör en bostadsvärdering utgår denna främst från liknande försäljningar, aktuellt utbud och bostadens skick. Dock kan även mycket annat påverka värdet som exempelvis bostadens charm eller takhöjd. Det priset mäklaren värderar bostaden till är en indikation på vad du skulle kunna få bostaden sålt för om du sålde idag. Bostadsvärderingen ska vara ett uppskattat marknadsvärde, dock kan det slutgiltiga priset skilja sig från mäklarens värdering. Det slutgiltiga priset kan bli såväl högre som lägre eftersom det beror på efterfrågan och intresse.

En mäklare kan genomföra två olika sorters bostadsvärderingar

  1. Generell bostadsvärdering. En generell värdering av bostaden innebär att mäklaren ger dig ett uppskattat värde. Däremot utfärdas inget intyg på vad bostaden är värd.
  2. Omfattande bostadsvärdering. Vid en omfattande värdering gör mäklaren en mer grundlig värdering av bostaden. Denna bostadsvärdering styrks dessutom genom ett intyg.

Hitta en mäklare som kan utföra bostadsvärdering

HittaMäklare.se
  • Hitta bra mäklare i ditt område
  • Få från offerter från flera mäklare
  • Se tidigare kunders omdömen
Hitta mäklare

En mäklare ska fungera som en opartisk förmedlare av bostäder och ska därför tillgodose både säljare och köpares behov. Enligt lag får en mäklare dock se mer till säljarens intresse när det gäller slutpriset på bostaden. Detta innebär dock inte att mäklaren får värdera bostaden högre än marknadspriset, det kan leda till att mäklaren förlorar sin licens.

Mäklarens värdering är viktig inför försäljning

Att låta en mäklare göra en bostadsvärdering inför en försäljning är för de flesta en självklarhet. Genom att få en uppskattning av vad din nuvarande bostad är värd vet du ungefär vad du kan förvänta dig samt inom vilken budget du kan köpa en annan bostad.

Tips! Vid en försäljning kan det vara bra att ta hjälp av flera mäklare som alla får göra en enskild generell värdering, och därefter låta en av dessa utfärda en omfattande värdering. På så sätt är det större chans att du får en så korrekt värdering som möjligt.

Göra en bostadsvärdering för att lägga om bolån

I och med amorteringskravet vill många genomföra en omvärdering av sin bostad för att kunna förändra sina amorteringsvillkor. Om värdet på bostaden stiger så blir belåningsgraden relativt sett mindre, och på så sätt kan amorteringsbeloppet minskas. En sådan omvärdering ska utföras av en värderingsman som banken godkänt. Oftast kan omvärderingen utföras av en mäklare du själv önskar vill men vissa banker har krav på specifika mäklarbyråer.

Exempel: Johanna köpte sin lägenhet år 2012 för 2 000 000 kr och har ett bolån på 85 % av bostadens värde. Hon förväntar sig att bostadens värde stigit och vill därför göra en omvärdering. En mäklare genomför en omfattande bostadsvärdering och bostaden visar sig vara värd 2 500 000 kr. Denna värdering använder hon för att pruta på räntan på sitt bolån.

Du kan tidigast genomföra en omfattande bostadsvärdering 5 år efter att du köpt bostaden. Därefter kan du göra omfattande bostadsvärderingar löpande vart femte år. Har du gjort omfattande renoveringar som om- eller tillbyggnad kan undantag göras från 5-årsregeln.

Många mäklare erbjuder kostnadsfria bostadsvärderingar

Den senaste tiden har många mäklare börjat erbjuda kostnadsfria bostadsvärderingar och det finns även flertal hemsidor där du kan få en värdering av bostaden online. En kostnadsfri bostadsvärdering som en mäklare genomför är oftast en generell värdering och därmed endast ett muntligt uttalande om vad mäklaren uppskattar bostadens värde till. Denna sortens bostadsvärdering kan du inte använda som underlag för att exempelvis förhandla om ett bolån.

Tänk på! En kostnadsfri muntlig värdering kan i regel inte användas för att lägga om ditt bolån. Du kan dock genomföra flera kostnadsfria värderingar och därefter välja att gå vidare med den mäklare som känns bäst.

De värderingstjänster som finns på nätet väger samman offentliga uppgifter om taxeringsvärde, snittpriser som noteras i området m.m. I vissa fall får du själv fylla i ytterligare uppgifter som boyta och antal rum samt andra faktorer som bostadens skick och om det finns kakelugn eller balkong. Dessa tjänster ger en hyfsat bra indikation på marknadspriset och är oftast kostnadsfria att genomföra.

Kvalitet är lika med kvantitet gällande bostadsvärderingar

Det kan låta konstigt att du ska genomföra flera bostadsvärderingar men sanningen är att det är svårt, även för mäklare, att göra en exakt bedömning. Ju fler mäklare som värderar din bostad, desto närmre det exakta värdet kommer du komma. Detta går att jämföras med exemplet “gissa antalet kulor i en glasskål”. Gissningarna varierar oftast en hel del men om man tar ett genomsnitt av alla gissningar kommer man nästan alltid väldigt nära det rätta svaret.

En seriös mäklare kommer förvisso inte gissa sig till värdet utan har mycket erfarenhet i värdering av bostäder, dock tillkommer det alltid en viss felmarginal.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Bodil Petersson skriver:

jag undrar om mäklarens arvode vid en försäljning räknas in i beloppet? jag menar då inte arvodet för värderingen

Filip Svensson skriver:

Hej Bodil,
Ja, mäklarens arvode är inräknat i försäljningspriset.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen