Värdera bostad

Utskriftsvänlig PDF

Innan man annonserar ut bostaden för försäljning så värderar en mäklare den. En värdering görs för att du som säljare ska få en uppfattning om hur mycket du kan få för bostaden och för att sätta ett rimligt utgångspris. Vad slutpriset verkligen blir varierar dock med intresset för bostaden och flera andra faktorer.

2 olika sorters värderingar

När man pratar om värderingar av bostäder brukar man framförallt prata om två olika typer, den generella och den mer omfattande värderingen.

Generell värdering

Den generella värderingen är en enklare värdering för dig som vill ha din bostad omvärderad inför en försäljning. Du kan du be en mäklare om ett utlåtande men mäklaren kommer inte utfärda något intyg på bostadens värde.

Omfattande värdering

Den mer omfattande värderingen innebär att du kontaktar en mäklare som undersöker och utvärderar bostadens läge, skick och utsikterna i bostadsföreningen. Utifrån detta kan mäklaren ge ett uppskattat pris på marknadsvärdet för bostaden. Efter värderingen får du ett intyg som du kan använda dig av om du vill lägga om dina bolån eller få ner din månadskostnad hos banken.

Få din bostad värderad av en mäklare

Du kan få din bostad värdera av flera mäklare. Vi rekommenderar dock SkandiaMäklarna som är rikstäckande och finns representerade på det flesta orter i landet.

Hitta en mäklare som kan värdera din bostad

HittaMäklare.se
 • Jämför mäklare som värderar bostäder
 • Få från flera förslag på en ansökan
 • Se tidigare kunders omdömen
Hitta mäklare

Att tänka på inför en värdering

Innan du kontaktar en mäklare för att få en utvärdering av din bostad är ett tips att du förbereder dig och tar fram all information om bostaden. Genom att få tillgång till all relevant information och dokument kan mäklaren göra en så korrekt värdering som möjligt.

Ta fram följande dokument inför en värdering

 • Ditt köpekontrakt
 • Planritningar för bostaden där bostadsytan tydligt framgår
 • En sammanställning på vad som ingår
 • Din aktuella månadskostnad för bostaden
 • En sammanställning av bostadens driftkostnader
 • Dina aktuella lånehandlingar
 • Kvitton på förbättringar eller mer omfattande renoveringar av din bostad

Detta påverkar bostaden värde

 • Området. Olika områden har olika stor popularitet vilket påverkar efterfrågan på bostäder i området och därmed även priset. Bor du i ett område som anses eftertraktat kan du räkna med att det värderade priset på din bostad kommer öka.
 • Bostadens läge. Bostadens placering och utsikt är en viktig faktor vid en värdering. Om din bostad till exempel är placerad på en kulle så att du har sjöutsikt eller om det är en bostadsrätt på en av de högre våningarna i ett våningshus kommer bostaden öka i värde vid värderingen.
 • Bostadens skick. Vad som också påverkar mäklarens värdering av bostaden är bostadens befintliga skick. Om du planerar att sälja din bostad och har kontaktat en mäklare för en värdering är ett tips att hålla bostaden ren och fräsch när denne kommer på besök för att skapa ett så positivt intryck som möjligt.

Så kan du öka bostadens värde

Räkna ut vad som lönar sig bäst. Om du har tänkt att sälja din bostad kan det vara frestande att sätta igång med en totalrenovering och måla alla väggar vita för att öka efterfrågan och därmed också det slutliga priset på bostaden.

Tänk på! Se bostaden ur köparens perspektiv innan du sätter igång med en helrenovering.

Vad som kan vara bra att tänka över innan du sätter igång med att lägga om tak, fasad och andra större projekt är hur mycket pengar och energi du är beredd att lägga för att få din bostad såld. En helrenovering kan ta ett tag och innebär många beslutsfattanden för dig som ägare av bostaden. Ett tips om du vill ha en snabb försäljnings är att till och börja med ta tag i de skador bostaden har. Om du är osäker på vilka skavanker du bör satsa på att fixa för att öka husets värde kan du ta hjälp av en mäklare som kan ge dig råd. Genom att laga alla skador och fixa det som anses vara trasigt kan du öka värdet på huset markant.

Ett “accepterat pris” är en indikation på slutpriset

Fenomenet “accepterat pris” kom till efter en frivillig överenskommelse om att mäklare i Stockholm inte längre skulle annonsera ut bostäder till orealistiskt låga utgångspriser, som mer sågs som lockpriser. Idag är det därför vanligt att ett accepterat pris uppges i säljannonser för bostäder i Stockholmsområdet samt i Göteborgsområdet.

Accepterat pris ska motsvara marknadspriset

Det accepterade priset ska ligga nära det priset mäklaren värderar bostaden till och vad du som säljare är villig att sälja bostaden för. Priset blir därför en indikation på hur mycket bostaden kan komma att kosta. I slutändan ska det slutgiltiga priset motsvara marknadspriset – det vill säga vad marknaden värderar bostaden till.

Tips! Det räcker oftast inte med ett bud för att avgöra värdet på din bostad, ta din tid och invänta flera bud för att få en tydligare bild.

Det räcker oftast inte med ett bud från en köpare för att du som säljare ska få en uppfattning om vad din bostad är värd på marknaden. Oftast behöver du lite tid för att invänta flera bud innan du kan få ett hum om marknadsvärdet. Många gånger blir köpare besvikna över att de inte vunnit budgivningen trots att de bjudit det accepterade priset. Ordet “accepterat” är därför lite vilseledande. Det accepterade priset är snarare utgångspriset, vilket numera är betydligt högre än de “lockpriser” som fanns tidigare. Det innebär att det accepterade priset och slutpriset idag ligger mer i linje med varandra.

Det är skillnad på accepterat pris och acceptpris

Det är vanligt att man blandar ihop det accepterade priset med acceptpriset, dock har begreppen helt skilda betydelser. Acceptpris brukar vanligtvis betyda att den köpare som först erbjuder att köpa bostaden för acceptpriset får den.

När ska man sälja? Anlita mäklare

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen