man med hörselkåpor borrar i lägenhetsväggAtt en andrahandshyresgäst har satt satt upp tavlor, speglar eller krokar på väggen brukar räknas som normalt slitage. Foto: LightField Studios/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ett nytt år innebär nya möjligheter, och för många kanske även ny bostad eller förändrade livssituationer. Därför är vi på Boupplysningen nu tillbaka med de första läsarfrågorna för 2020.

Uthyrare kan inte kräva ersättning för normalt slitage

Fråga: Min son hyr en bostadsrätt i andra hand och ska nu flytta. Ägarna fick då se att han har satt upp en spegel och några krokar i hallen, och anser nu att han ska få betala 3 000 kronor för att ägaren nu vill tapetsera om hela hallen. Finns inget besiktningsprotokoll från innan han flyttade in. Kan de kräva honom på pengar för detta?

Svar: Bostadsrättens ägare får inte kräva ersättning för skador som anses vara normalt slitage. Att sätta upp spegel, krokar och liknande brukar räknas som normalt slitage, eftersom det bara drabbar ytskiktet på väggen. Utifrån din beskrivning låter det alltså inte som att ägaren bör kunna kräva ersättning för skadorna.

Aktiebolag ska räknas med i bodelningen

Fråga: Min fru och jag ska separera. Min fru har ett eget företag (aktiebolag) som konsult sedan ett par år. Vilket värde i ett aktiebolag ska tas med i bodelningen?

Svar: Aktiebolaget ingår i bodelningen, så länge det inte genom äktenskapsförord utgör din frus enskilda egendom.

Som jag förstår det ska ni först avräkna skulderna i företaget genom att slå ihop era nettotillgångar och dela det på två, och sedan räkna av skulderna utifrån din frus del av tillgångarna. Du har sedan rätt till hälften av det värdet som återstår efter att skulderna har räknats av.

Jag rekommenderar att ta hjälp av en jurist för att vara säker på att allt går rätt till. Hos Avtal24 finns kunniga jurister som kan hjälpa till vid bodelning.

Uppskov tar inte hänsyn till inflationen

Fråga: Bör man inte ta hänsyn till inflationen i beräkningarna? Om jag skjuter upp en vinst på 500 000 kronor i till exempel 20 år och inflationen är 2 procent per år, så kommer jag behöva betala tillbaka ett betydligt lägre belopp.

Svar: Nej, när det gäller uppskov tas ingen hänsyn till inflationen. Den summa som du gör uppskov på är den summa som du ska betala senare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]