Uppdaterad: 19 januari, 2023

På Lexly kan privatpersoner och företag få hjälp med juridisk rådgivning och att skriva viktiga juridiska dokument. Tjänsten skräddarsyr allt från äktenskapsförord och bodelningsavtal till affärsavtal. Du kan antingen skapa dokumenten via onlineverktyget eller få hjälp av en jurist via telefon eller videomöte.

Vårt omdöme om Lexly

Lexly erbjuder en gör-det-sjäv-tjänst för att skapa ett juridiskt korrekt dokument själv, helt anpassat efter den enskildes unika situation. Tjänsterna är kvalitetssäkrade av jurister och de erbjuder både nöjd-kund-garanti som kostnadsfri ändringsrätt i 30 dagar. 

Inget av värde är gratis. Lexly tar självklart betalt för sina tjänster, men att ta fram ett juridiskt korrekt dokument via deras digitala verktyg är oftast mycket billigare än att ta hjälp av en jurist. Dessutom finns goda möjligheter till rabatterat pris genom de banker och andra partners som Lexly samarbetar med. Om du ändå känner att det vore skönt om en jurist gjorde jobbet åt dig, så erbjuder Lexly fasta priser på många av sina tjänster utförda av jurist.

Vad vi gillar med Lexly

  • Hjälper dig skapa juridiskt korrekta dokument
  • Individanpassade digitala lösningar till fast pris
  • Erbjuder juridisk rådgivning med jurist – första mötet är alltid gratis

Lexly hjälper dig att skriva juridiskt korrekta avtal

Det finns många skeden i livet där du kan behöva ta juridisk hjälp. Det kan till exempel vara när du ska gifta dig, flytta ihop med någon eller köpa en bostad. Likaså när livet vänder och du kan behöva gå igenom en separation eller ta hand om ett dödsbo. Då kan det vara tryggt att få hjälp med juridiken och försäkra sig om att handlingarna är juridiskt korrekta. 

På Lexly finns ett onlineverktyg som skapar ett anpassat dokument efter den situation som du beskriver. Om du föredrar vägledning via telefon eller videomöte med jurist kan du enkelt boka ett första gratis möte med jurist på Lexly för vidare experthjälp.

Några av de vanligaste avtalen att få hjälp med är

Lexly erbjuder så långt det går fasta priser. I mer komplicerade fall erbjuder de från-priser vid hjälp av jurist med en policy om transparens hela vägen. Ingen kund ska få obehagliga överraskningar. Priserna varierar beroende på juridisk tjänst. Digitala tjänster kostar mellan 695 kr – 1 895 kr. Hjälp av jurist erbjuds från fast pris på 2 990 kr. 
Det finns också rabatter att få via Lexlys samarbetspartners.

Få rabatt från Länsförsäkringar eller din bank

Lexly har över 80 olika samarbetspartner. Dessa består bland annat av banker, försäkringsbolag och fackföreningar. Som kund eller medlem hos dessa partner kan du få rabatterbjudanden för att använda delar av Lexly till lägre pris eller helt gratis.

Några aktörer som Lexly samarbetar med är:

Så skriver du juridiska dokument med Lexly

För att kunna spara ditt avtal behöver du registrera ett konto hos Lexly. Det är också så du tar del av dina förmåner som medlem hos någon samarbetspartner. Företag tecknar i stället ett abonnemang för att använda tjänsten.

Skapa dokument online

  1. Svara på frågor. Du får svara på några frågor om din situation och vad du är i behov av för slags avtal.
  2. Ett dokument skapas. Lexly genererar ett juridiskt korrekt dokument som är anpassat efter den situation som framgår av dina svar.
  3. Betala för tjänsten. Du kan betala med kort, swish eller faktura. Delbetalning är möjlig.
  4. Du laddar ned dokumentet från Mina sidor. Ditt dokument sparas i onlinetjänsten och är färdigt att användas.

Ta hjälp av en Lexly-jurist

  1. Boka möte med en jurist – får första mötet kostnadsfritt. Du anger ditt namn och dina kontaktuppgifter i formuläret, samt väljer vilket datum och vilken tid som du vill ha mötet.
  2. Juristen ringer upp via telefon eller video och vägleder dig. Juristen ställer frågor till dig om din situation och ni kommer fram till vilken hjälp du behöver. Sedan går ni igenom steg för steg vad som krävs för att göra dig juridiskt trygg i din situation.
  3. Betala och få dina juridiska handlingar. Att ta hjälp av en jurist kostar mer än om du skapar ett avtal själv online. Men då får du å andra sidan möjlighet att ställa alla frågor som dyker upp, vilket kan göra att det känns tryggare. Och vissa situationer som medling i en tvist, svår situation kring separation är det skönt att få veta att Lexly har många erfarna jurister att få hjälp från.

Vanliga frågor om Lexly

Kan jag lita på Lexly:s dokument?

Ja, Lexly är experter på familjerätt och affärsjuridik. Skulle de mot förmodan misslyckas med ett avtal eller ge felaktig rådgivning har de även en ansvarsförsäkring. Att informationen som du angett i avtalet stämmer ansvarar alltid du för.

Hur får jag dokumentet levererat?

När du får juridisk hjälp via Lexly som landar i ett juridiskt dokument, förvaras det på lexly.se under Mina sidor. Du kan enkelt ladda ned dokumentet där. Det finns även möjlighet att få en fysisk kopia av avtalet levererat hem, något som vanligtvis kostar lite extra.

Kan Lexly granska ett avtal någon annan skrivit?

Ja, Lexly har en tjänst för avtalsgranskning.

Kan man prova tjänsten gratis?

Ja, du kan testa den digitala tjänsten utan kostnad. Du betalar först i sista steget innan det färdiga dokumentet skapas.

Hur får jag rabattkod på Lexly?

Om du är kund eller medlem hos en samarbetspartner till Lexly erbjuder de dig rabatter på tjänsterna. Du kan hitta mer information om rabatterna på partnerns hemsida eller kontakta dem för att få reda på mer.

Om Lexly

Lexly AB erbjuder juridisk rådgivning och vägleder privatpersoner och företag med viktiga juridiska dokument likväl som att medla i konflikt och ordna med en bouppteckning och arvsskifte. Företaget startade 2004 och samägs i dag av grundarna, entreprenörer och statliga Industrifonden. 450 000 personer har hittills fått hjälp med sina juridiska behov via Lexly.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]