Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024

I slutet av juli gjorde Länsförsäkringar Fastighetsförmedling en kartläggning av vart fritidshusköparna får mest för sina pengar. Det visade sig att Man får mest fritidshus i Kronoberg, beräknat på vad man kan köpa för 1 miljon. I Stockholm där bostadspriserna är som allra högst får man 20 kvadratmeter mindre för pengarna.
– Efter några år av rekordhög efterfrågan på fritidshus är marknaden svalare nu i sommar och det görs betydligt färre affärer jämfört med tidigare. Samtidigt har fritidshuspriserna stigit mycket över tid och ligger fortfarande högre än innan pandemin, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling på förmedlingens sajt.
Kartläggningen baseras på en sammanställning av Svensk Mäklarstatistiks siffror för fritidshus.

Fritidshusförsäljningen minskar

Snittet för riket är att man kan få ett fritidshus på 30 kvadratmeter för 33 600 kronor per kvadratmeter – att jämföra med 71 kvadratmeter för samma pris i Kronoberg. Försäljning av fritidsbostäder har sjunkit med 7% det senaste året, men däremot har priset gått upp med 25% de senaste 4 åren.
Marcus Svanberg rekommenderar att man kan köpa fritidshus med bunden ränta för att minska risken och skapa sig en planerbar ekonomi. Han menar också att det kan vara lämpligt för bolånetagaren att söka jämkning för del av räntekostnaden, vilket man kan få information om av Skatteverket. Man kan också hyra ut sitt fritidshus under delar av året. Det finns ett årligt schablonavdrag på 40 000 kronor per år för fritidshus och det går att dra av 20% av den intäkt du får på hyran.

🔗 Läs även vår artikel: kalkylator för beskattning vid uthyrning

Ökning över 10 år

I Norrtälje är fritidshus den populäraste boendeformen för köparna.
– Värdet på de flesta hus har ökat kraftigt de senaste tio åren, vilket jag tycker folk ska vara glada för i stället för att blicka tillbaka till corona-priserna, säger Sophi Eriksson, fastighetsmäklare på Magnussons Fastighetsmäkleri.
– I dagsläget säljs det mer fritidshus än villor, det beror på att det är sommar, kanske vill fler ha en egen liten oas, säger Bobby Levison, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Norrtälje.

Fyndläge under sommaren

Marknaden för sommarstugor är nu betydligt svalare, uppger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling till Expressen.
Den som letat fritidshus i sommar har kunnat fynda, medan priset på bostadsrätterna och villorna sett över hela landet har ökat med 1%. Snittpriset för en bostadsrätt har varit 2,9 miljoner kronor och för en villa har snittpriset varit 3,8 miljoner kronor.
– Marknaden har bakat in det nya ränteläget, inflation med mera i mer av ett normaltillstånd. Framtiden upplevs inte lika osäker vilket gör att fler vågar agera, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma i en kommentar till siffrorna.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]