flygbild över BerlinBerlin har infört en ny lag som reglerar hur mycket hyran på bostäder kan höjas. Foto: canadastock/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Såväl i Danmark som i Tysklands huvudstad Berlin infördes förra veckan regler som ska bromsa hyreshöjningar. I båda fallen handlar det om renovering som ett sätt att göra vinster på uthyrningen av lägenheter.

I Berlin kunde hyresvärdar tidigare begära marknadshyra när nya hyresgäster flyttade in. Det har gjort att boendekostnaderna har stigit kraftigt i den populära staden, med hela 93 procent på 10 år. Renoveringar har också bidragit till höga hyreshöjningar, skriver Hem & Hyra.

Förra veckan röstade dock Representanthuset igenom en ny lag, som ska reglera dessa hyreshöjningar.

Hyrestak och stopp för hyreshöjningar i Berlin

Lagen sätter ett hyrestak beroende på hur gammalt eller modernt huset är. Hyresvärdar med mycket högre hyra än så måste sänka hyran inom nio månaders tid, och hyresgäster som betalar för mycket kan enkelt anmäla saken till ett distriktskontor. 

Hyror som överskrider nivån fryses också i 5 år, för att inte höjas orimligt mycket. Om hyrorna däremot följer nivån får de höjas med 1,3 procent per år. Lagen begränsar också tillåtna hyreshöjningar vid renoveringar.

Både oppositionen och fastighetsägarorganisationer har dock kritiserat detta hyresstopp. De påpekar att det kommer att förhindra investeringar, bostadsbyggande och renoveringar. Det är också oklart om Berlin själva kan införa den här lagen utan att bryta mot Tysklands konstitution, och troligtvis kommer beslutet att överklagas.

Danmark inför spekulationsstopp för hyresrätter

Precis som Sverige har Danmark haft problem med konceptrenoveringar, det vill säga att investerare köper slitna lägenheter och renoverar dem för att kunna höja hyran och sälja med vinst.

Nu sätter Danmark stopp för detta genoma att förbjuda fastighetsägare att höja hyran under de första fem åren efter köp och renovering. På så sätt blir inte hyresrätter ett sätt att göra snabb vinst på att göra om tillgängliga lägenheter till spekulationsobjekt, skriver Hem & Hyra.

Lagen bromsar också de hyreshöjningar som privata hyresvärdar har kunnat ta ut för att ansvara för renovering och underhåll av lägenheter, och kommer på andra sätt att stärka hyresgästernas ställning på bostadsmarknaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]