mor, son och hund sitter under filtar vid ett element och huttrarOm du har för kallt hemma och din hyresvärd inte gör något åt saken kan du ta hjälp av kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Foto: Albina Glisic/Shutterstock

Tips & råd

Uppdaterad: 22 november, 2021

Vart vänder jag mig om min hyresrätt har för låg temperatur, och hur påverkas mina chanser till bolån av min medsökandes ekonomi? Det är några av frågorna som vi berör i veckans läsarfrågor.

Miljö- och hälsoskyddskontoret kan hjälpa vid kall bostad

Fråga: Min lägenhet är för kall på vintern, men hyresvärden gör ingenting åt det trots att jag anmält problemet. Vart kan jag vända mig?

Svar: Om din hyresvärd inte gör något åt den låga temperaturen är det miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun som du ska kontakta för att få saken åtgärdad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kan du också vända dig dit.

Det är även möjligt att få ersättning om lägenheten är för varm eller kall, om det har varit till stora problem och du kan visa det med hjälp av underlag.

Medsökandes ekonomi påverkar ditt bolån

Fråga: Kan medsökandes lån och betalningsanmärkningar påverka negativt när jag förhandlar bolån?

Svar: Om du anger en medsökande när du ansöker gör banken en riskbedömning av båda era ekonomiska situationer. Detsamma gäller när du omförhandlar bolån som du har tagit tillsammans med någon annan. Om den medsökande har en betalningsanmärkning eller många andra lån kan det påverka förhandlingarna negativt. Men har din medsökande god ekonomi kan det i stället öka dina chanser till ett bra bolån.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta bästa möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Bostadsrättsföreningen redovisar sålda bostadsrätter till Skatteverket

Fråga: Hur får Skatteverket reda på att jag har sålt min bostadsrätt?

Svar: När du säljer en bostadsrätt ska bostadsrättsföreningen redovisa det till Skatteverket, senast i januari året efter bostaden har sålts. På så sätt får alltså Skatteverket reda på försäljningen. Du ska också själv redovisa försäljningen i deklarationen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]