Gåvobrev
Uppdaterad: 12 maj, 2022
Gåvobrev är en handling där en gåvogivare ger bort något till en gåvotagare. Gåvobrev används främst när någon vill ge bort värdefull egendom, exempelvis en fastighet eller en bostadsrätt. För att ett gåvobrev ska bli giltigt måste man följa det regelverk som finns och i vissa fall registrera gåvobrevet hos myndigheter.
Om en fastighet eller en bostadsrätt ges bort i gåva bör ett gåvobrev alltid upprättas. Det är ett lagstadgat krav för fastigheter men det bör även upprättas för bostadsrätter eftersom bostadsrättsföreningen och banken i princip alltid vill ha in en kopia på gåvobrevet.
Innehåll
Gratis mall för gåvobrevet
Använd vår färdiga mall om du känner dig säker på hur ett gåvobrev skall fyllas i. Känner du dig osäker kan du använda den online-tjänst vi tipsar om nedan så får du hjälp att fylla i gåvobrevet så att det blir juridiskt korrekt.
Ladda ner vanligt gåvobrev (Passar även för bostadsrätt) | Ladda ner gåvobrev för fastighet (Detta gåvobrev är specifikt för fastighet) |
Disclaimer: Vi tar inget juridiskt ansvar för våra gratismallar och kan inte helt garantera att de är fullständiga eller korrekta för alla individer som använder avtalet.
Gåvobrev krävs för att få ge bort fastighet
Fastigheter/fast egendom, det vill säga ett markområde med eller utan byggnad, får endast ges bort i gåva om ett gåvobrev upprättas. Är givaren dessutom gift eller sambo krävs även samtycke från givarens partner.
Ett gåvobrev måste undertecknas av gåvogivaren och gåvotagaren.
Gåvobrev av fast egendom måste bevittnas
I regel behöver inte gåvobrev bevittnas. Undantag är för fast egendom där givarens underskrift måste bevittnas av två personer.
Tänk på! Upprätta alltid ett gåvobrev om en bostad ges bort i gåva, oavsett om det är ett hus/fastighet eller en bostadsrätt. Det är många instanser som vill ta del av gåvobrevet, banken, bostadsrättsföreningen & Skatteverket exempelvis.
Gåvobrev krävs inte för lös egendom
Gåvobrev behöver inte upprättas för lös egendom för att vara giltigt, men ibland kan det vara nödvändigt, till exempel när en bostadsrätt ges bort i gåva.
Ett gåvobrev kan användas som bevis för att den lösa egendomen är en gåva. Det kan även vara bra att skriva ett gåvobrev om gåvogivaren vill upprätta villkor för gåvan.
Gåvobrevet krävs för medlemskap i bostadsrättsföreningen
Gäller gåvobrevet en bostadsrätt måste det tydligt framgå vilken bostadsrättsförening och lägenhetsnummer gåvan avser. Utöver det behöver gåvotagaren ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen. Beviljas inte medlemskapet blir inte heller gåvan giltig.
Fastigheter måste registreras hos Skatteverket
Ibland kan gåvobrev behöva registreras hos myndigheter. Om en fastighet ges bort måste exempelvis lagfarten ändras. Den som tagit emot gåvan ska då skicka gåvobrevet till Lantmäteriet tillsammans med en ansökan om att ändra lagfarten.
Är fastigheten en gåva mellan makar ska gåvotagaren först registrera gåvobrevet hos Skatteverket, och ansöka hos Lantmäteriet först när du har fått tillbaka gåvobrevet.
Gåvobrev till bröstarvingar ses i första hand som förskott på arv
Gåvobrev till bröstarvingar ses i första hand som förskott på arv. Det innebär att värdet av gåvan ska räknas av från det framtida arvet.
Tänk på! Gåvobrev till andra än bröstarvingar ses inte som förskott på arv.
Om inte gåvogivaren vill att gåvan ska ses som ett förskott på arvet går det bra att skriva in det i gåvobrevet.
Gåvan kan regleras med villkor
När en gåvogivare utformar ett gåvobrev kan han eller hon välja att reglera gåvan genom att införa diverse villkor. Det är exempelvis inte helt ovanligt att gåvor till minderåriga regleras så att gåvan, ofta pengar, inte blir tillgänglig förrän gåvotagaren blir myndig.
Ett annat vanligt villkor kan vara att göra gåvan till gåvotagarens enskilda egendom. Med enskild egendom menas sådant som på förhand har bestämts inte ska delas lika genom villkor i äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente, om två makar skiljer sig. Gåvan ägs med andra ord enskilt av den ena parten.
Kommentarer