Glasa in balkong i bostadsrätt
Uppdaterad: 11 oktober, 2024
Vid önskemål om att glasa in balkongen på en bostadsrätt är första steget alltid att kontakta styrelsen i bostadsrättsföreningen. Det finns nämligen ett flertal regler att förhålla sig till innan byggnationen kan påbörjas.
Nedan presenteras vad som reglerar om inglasning av balkong är möjlig, eller inte, samt processen inom en bostadsrättsförening. Dessutom nämns vad du kan göra om du motsätter dig föreningens beslut att glasa in samtliga lägenheters balkonger.
Innehåll
Vem betalar?
Om föreningen bestämmer sig för att betala inglasningen av samtliga balkonger står föreningen för kostnaden. Om så inte är fallet få du som bostadsrättsägare bekosta inglasningen själv.
Regler att förhålla sig till…
Det finns flera lagar och regler att förhålla sig till innan en inglasning kan ske.
- Föreningens regler
Alla föreningar har regler som gäller för samtliga medlemmar. I dessa regler kan det exempelvis framgå vad som får, eller inte får, göras på balkongen. Föreningens regler brukar vara publicerade på dess hemsida eller kan nås via kontakt med styrelsen.
- Bygglov
Det krävs alltid bygglov vid inglasning av en balkong på en bostadsrätt. Det kan finnas ett generellt bygglov hos föreningen samt krav på att lägenhetsinnehavaren själv behöver söka bygglov. Även detta är en fråga som styrelsen kan besvara. Läs mer om bygglov längre ner i artikeln.
- Hyresnämnden
Även om bostadsrättsföreningen tagit ett majoritetsbeslut om att genomföra inglasning av samtliga balkonger så kan medlemmar motsätta sig detta beslut och ta upp frågan hos Hyresnämnden. Denna nämnd har som uppgift att se till att bostadsrättslagen efterföljs. De kan se på beslutet som föreningen tagit och avgöra om det är korrekt eller inte. Skulle föreningen ändå vilja driva igenom beslutet kan frågan lyftas till nästa distans, Svea hovrätt.
Process – Glasa in balkong inom bostadsrätt
1. Förslag och information
Processen ser något olika ut beroende på om föreningen förväntas besluta att inglasning ska ske på samtliga balkonger inom bostadsrättsföreningen eller om det är en medlem som vill göra detta enbart på sin egen balkong. Oavsett är första steget att kontakta styrelsen.
Kanske finns det redan ett grundbeslut om att varje enskild medlem får göra detta, och bekosta det själv, eller att inglasning redan är inplanerat inom något år.
Om det inte finns ett beslut, kring vad som gäller för inglasning av balkong, behöver frågan tas upp på en stämma. Detta utifrån att det klassas som en större fråga.
Beslut på stämma
På en stämma kan sedan frågan lyftas. Det krävs i regel 2/3 majoritet för att ett stämbeslut ska vara gällande.
Kan överklagas via Hyresnämnden
Även om en bostadsrättsförening tar ett majoritetsbeslut kan detta överklagas – vilket sker till Hyresnämnden. Detta som en säkerhetsåtgärd så att inte felaktiga majoritetsbeslut ska kunna styra föreningen och påverka enskilda medlemmar kraftigt negativt.
Om nämnden anser att det föreligger behov av underhåll kan inte renoveringen nekas. Ses det däremot primärt som en förbättrande åtgärd kan inte föreningen kräva att få driva igenom frågan.
Ett exempel på detta är den förening i Uppsala som nekades inglasning, av Hyresnämnden, just på grund av att det primärt ansågs vara en förbättrande åtgärd. Det är åtgärder som en förening juridiskt inte har rätt att kräva att få genomföra på lägenheterna. I fallet i Uppsala var ”skälet att bostadsrättsföreningen inte kunnat visa att åtgärderna var nödvändiga underhållsåtgärder” (Alltomjuridik.se).
En förening har alltså rätten att genomföra inglasning på alla sina lägenheter förutsatt att alla går med på detta – och den avgiftshöjning som oftast sker. Är det däremot någon som överklagar till Hyresnämnden finns risk att inglasning inte genomförs. Detta om det anses vara en förbättrande åtgärd.
2. Offerter och hjälp på vägen
Förutsatt att det finns ett positivt beslut från föreningen bör nästa steg vara att kontakta företag som kan genomföra inglasningen och be om offert för arbetet. Orsaken till detta är att entreprenören ofta kan hjälpa till med frågor kring ritningar, bygglov och ansvarsfördelningen (se nedan).
3. Bygglov
Generellt krävs bygglov om en balkong ska glasas in. Detta eftersom det är en större fasadförändring som sker. I vissa fall har föreningen ett allmänt bygglov som innebär att inglasning kan genomföras på lägenheterna inom föreningen. Finns inte detta behöver en ny bygglovsansökan skickas in. I de flesta fall behöver ansökan ske av den enskilde medlemmen.
4. Ansvarsfördelning
Balkongen är egentligen föreningens ansvar. Det betyder exempelvis att om balkongräcket går sönder så förväntas föreningen att ersätta detta. Om den boende vill glasa in sin balkong själv behöver därför ett avtal skrivas mellan den boende och föreningen. Ett avtal som tydligt påvisar ansvarsfördelningen.
5. Montering
Nu kan till slut inglasningen ske. Efter slutfört arbete bör en slutbesiktning genomföras så att det fastställs att arbetet skett enligt beställning och gällande lagar.
🔗 Läs även vår artikel: Bygga altan till bostadsrätt
Vanliga frågor om Glasa in balkong i bostadsrätt
Ja, det går att glasa in en balkong förutsatt att godkännande finns från styrelsen samt bygglovsansökan är godkänd och kommunen gett startbesked. Dessutom behövs ett avtal som reglerar ansvarsfördelningen mellan lägenhetsinnehavaren och föreningen.
Nej, ROT-avdraget kan inte utnyttjas. Orsaken är att balkongen är föreningens ansvarsområde medan det mesta inom lägenheten är lägenhetsinnehavarens ansvarsområde. En förening kan inte utnyttja RUT- eller ROT-avdrag.
En del föreningar tar ett beslut som innebär att samtliga lägenheter ska få inglasad balkong och att kostnaden belastas föreningen. Andra tar beslut att varje lägenhetsinnehavare får genomföra byggnationen och bekosta det själv.