en blå villa med pool i trädgårdenPool, uteplats och hiss är några av de vanligaste sakerna som svenskarna efterfrågar när de letar efter ny bostad. Foto: Krista Abel/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Odlingsmöjligheter, solceller och närhet till sjö och hav är några av de saker som lockar svenskar till att byta bostad. Det visar undersökningen Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling. För många är det ekonomiska faktorer som står i vägen för att flytta, och där kan leasingavtal vara ett sätt att ändå klara av kostnaden för boendet.

Svensk Fastighetsförmedling har gjort sin årliga trendrapport över bostadsbranschen. Ungefär 2 400 svenskar har svarat på ifall de skulle vilja byta bostad det kommande året, och vilka saker som skulle locka dem att flytta.

37 procent av deltagarna skulle vilja flytta. Hos unga mellan 18 och 29 år är andelen högre, hela 57 procent. Vanligast är att deltagarna vill köpa villa eller radhus; det uppger var fjärde person i åldersgruppen 30–39 år.

Svenskar vill bo högt upp och nära naturen

Parametrarna som lockar svenskarna till bostadsbyte är saker som solceller, gemensamt gym och odlingsmöjligheter. Enligt Liza Nyberg, som är vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser intresset för dessa saker ut att fortsätta öka ett tag framöver.

I en annan undersökning har Svensk Fastighetsförmedling också undersökt de vanligaste sökorden på Hemnet. För villor är det närhet till vatten som lockar svenskarna mest, enligt ett pressmeddelande.Pool, sjötomt, sjöutsikt och hav är alla sökord som kvalar in på topp tio-listan.

För bostadsrätter är det flest som söker på hiss, balkong och uteplats. Även vindsvåning och högst upp finns med på listan, vilket tyder på att bostadssökande gärna vill bo på hög höjd. Här finns även uthyrningsdel med som ett vanligt sökord.

Kontantinsats och amorteringskrav är hinder för många

Men det finns också saker som hindrar svenskarna från att flytta. Det handlar till exempel om skatter, amorteringskrav och krav på kontantinsats. Dessutom råder fortfarande bostadsbrist i stora delar av landet.

En lösning för dessa hinder skulle kunna vara leasingavtal. Det innebär att köparen inte betalar någon kontantinsats, utan att ett företag i stället står för detta. Köparen betalar då en slags hyra till företaget, men har samma rättigheter och skyldigheter till bostaden som en bostadsrättsägare.

Många är skeptiska mot leasingavtal

En tredjedel av svenskarna uppger att de vore mindre intresserade av bostaden om det handlade om ett leasingavtal. En fjärdedel uppger att det inte spelar någon roll, medan 34 procent rent av skulle bli mer intresserade om leasingavtal erbjöds för bostaden. Även här är intresset störst hos en yngre målgrupp, 18–29 år.

Liza Nyberg påpekar att leasingavtal är ett bra alternativ för dem som har svårt att betala kontantinsats eller få lån till bostaden.

– Framöver behöver vi vara öppna för nya betalsätt för att fler ska ha möjlighet att skaffa sig en bostad, säger Liza Nyberg.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]