claudia wörmann, bostadsekonom på sbab, och sharon lavie, privatekonom på ikano bankBostadsekonomen Claudia Wörmann på SBAB, och privatekonomen Sharon Lavie på Ikano bank ger båda råd för hur köpare och säljare ska tänka på den rådande bostadsmarknaden. Foto: Pressbild/SBAB och Martin Olson/Ikano bank

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Ska man passa på att köpa bostad under coronakrisen, eller tvärtom avvakta? SvD Näringsliv har frågat bankernas experter om råd till både bostadsköpare och säljare.

Som vi skrivit tidigare har bostadspriserna fallit under våren, i takt med att utbudet ökat och antalet bostadsaffärer minskat. Läget för den som vill köpa eller sälja en bostad är därför mycket osäkert just nu.

Förstagångsköpare kan få bostad billigare

Situationen är positiv för den som ska köpa sin första bostad. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson pekar på att förstagångsköpare kan ha chans till lägre pris. Däremot bör man inte räkna med att göra sitt drömklipp på grund av de rådande förutsättningarna.

Sharon Lavie, som är privatekonom på Ikano bank, tycker att det är bättre att avvakta som förstagångsköpare, åtminstone om man inte är i behov av att byta bostad innan sommaren.

Även Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, påpekar att bara de som verkligen behöver köpa eller sälja sin bostad är på marknaden just nu, medan de som köpte eller sålde på spekulation har försvunnit.

Köp om finansieringen är ordnad och du behöver ny bostad

Claudia Wörmann ser också ett bra läge för förstagångsköpare på marknaden, ifall man ligger bra till i sin planering, har ordnat det med kontantinsatsen och om det bara återstår att hitta rätt bostad. I det fallet kan man mycket väl få pengar över efter köpet.

Vissa grupper måste passa på att slå till, menar hon också. Det handlar om dem som redan sålt sin bostad eller har separerat och är i behov av ny bostad. De behöver gå igenom ekonomin noga inför köpet.

– Om man ska köpa, och har ett lånelöfte, kan det vara ett bra tips att lägga sig en bit under lånelöftet. Då har man ett skydd om något skulle hända med den egna ekonomin eller med bostadsrättsföreningens, tipsar Claudia Wörmann.

Säljare uppmanas köpa på samma marknad

För säljare är situationen betydligt tuffare. Det viktiga där att hålla sig till samma marknad när de köper ny bostad och säljer sin gamla. Prisfallen gäller nämligen båda bostäderna, påpekar Ingela Gabrielsson.

Claudia Wörmann håller med, och råder att jämföra med marknadsläget just nu i stället för hur den varit förut. Om till exempel grannarna sålde sin bostad dyrare, fick de kanske också betala mer för sin nya bostad.

Ekonomerna är överens om att priserna kan sjunka ytterligare framöver, ifall arbetslösheten dröjer sig kvar. Men än så länge är ingen säker på hur läget kommer att utveckla sig. Ingela Gabrielsson pekar på att alla avvaktar just nu, vilket kan skapa en negativ spiral.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]