Utmanare inom bolån 2022

Bolån

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Bolåneutmanarna breddar sin verksamhet. Hittills har utmanarnas del av Sveriges lånestock varit liten, men kakan växer enligt Finansinspektionens bankbarometer för ett par dagar sedan.

Swedbank, SEB och Handelsbanken stod enligt barometern för 58 % av den totala bolånemarknaden under det första halvåret 2022. Mindre aktörer som SBAB, Bluestep, Länsförsäkringar, Landshypotek och Borgo representerade 19 %.

Utmanarna

Det finns ett litet segment (1,4 %) av uppstickare på bolånemarknaden som exempelvis Stabelo och Hypoteket. Detta segment har växt med 41,6 % på ett år och fortsätter att ta andelar av bolånekakan. Dessa kreditgivare finansieras inte av egen inlåning och behöver inte de tillstånd som bankerna måste ha. De riktar ofta in sig mot kunder med låg belåningsgrad. Stabelo till exempel, vänder sig mestadels till bostadsägare med en belåningsgrad under 60 %.

Gröna investeringar lockar

Resurs Bank utökar nu sin produktportfölj genom att addera bolån i ett samarbete med Skandia.
Energikrisen har skapat ett nytt intresse för gröna investeringar och det är här som Resurs valt att positionera sig med låneerbjudanden som anpassats för gröna investeringar. Detta gör man tillsammans med Skandia, rapporterar Realtid. En annan intressant observation gällande innovativa Resurs Bank är att de har ingått partnerskap med ett tiotal företag som arbetar med installation av solceller.

Underlätta för förstagångsköpare

Skandiabanken har också i dagarna inlett ett samarbete med Bosam för att underlätta för förstagångsköpare av bostäder. Detta innebär att Skandiabanken kan förmedla bolån till den som köper en lägenhet i en Bosam-förening. Föreningen kommer att stå för en större del av lånet och därmed underlätta för förstagångsköparen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]