Belåningsgrad
Uppdaterad: 13 november, 2023

Belåningsgraden visar hur stort bolånet är i jämförelse med bostadens värde. Belåningsgraden presenteras vanligtvis i procentform och den ligger till grund för både din bolåneränta och din amortering.
- En låg belåningsgrad innebär en mindre risk för banken och det gör att de kan erbjuda dig en lägre ränta. En låg belåningsgrad ger dig även ett lägre amorteringskrav.
- En hög belåningsgrad ger vanligtvis upphov till högre ränta på lånen. Den gör också att du får ett högt krav på amortering.
Innehåll
Beräkna belåningsgraden
Att beräkna sin belåningsgrad är mycket enkelt. Belåningsgraden beräknas genom att dela bolånet med bostadens nuvarande värde.
Belåningsgrad
Belåningsgraden är en av de två nyckeltalen som ligger till grund för amorteringskravet. Hur mycket du måste amortera styrs av din belåningsgrad och din skuldkvot.
- Bolånets storlek / bostadens värde = belåningsgrad
- Bolånets storlek / Låntagarens årsinkomst före skatt = skuldkvot
Amorteringstakten avgörs av belåningsgraden & skuldkvoten
Enligt det nya amorteringskravet ska belåningsgraden tillsammans med skuldkvoten ligga till grund för vilken amorteringstakt hushållet bör ha.
För närvarande är kravet utformat som följande:
- Är belåningsgraden över 70 procent måste minst 2 procent av lånet amorteras varje år.
- Är belåningsgraden mellan 70 och 50 procent amorteras lånet med 1 procent per år
- Är belåningsgraden 50 procent eller mindre behöver man inte amorterar överhuvudtaget
Belåningsgrad | Krav på amortering |
70% eller högre | 2% |
50-70% | 1% |
Under 50% | 0% |
- Utöver ovan nämnda krav skall du amortera 1% extra på bolånet varje år om din skuldkvot överstiger 4,5. Är ni flera som står på bolånet läggs era inkomster ihop i beräkningen.
Tips! Belåningsgraden & skuldkvoten avgör hur mycket som ska amorteras varje månad. Amortering är ett sparande, det skall inte ses som en kostnad.
Lägre belåningsgrad kan ge en bättre bolåneränta
Att ha en låg belåningsgrad innebär en minskad påverkan av förändringar i räntan. Med samma resonemang innebär därför bostadsaffären en minskad risk för bolånegivaren, vilket kan ge upphov till en lägre ränta.
Därför kan det vara bra att förhandla om bolånet när det har skett större förändringar i belåningsgraden.
Läs även våra artiklar

Kommentarer