hus med grön trädgård i grodperspektivHyr du ut ett hus gäller lagen om uthyrning av egen bostad. Men om du hyr ut till flera hyresgäster gäller olika lagar för de olika uthyrningarna. Foto: Jaruwan Jaiyangyuen/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Andrahandsuthyrning är kanske det vanligaste temat på våra läsarfrågor. Nu är det dags igen att ta upp några frågor som är återkommande i ämnet. Den här gången ligger fokus på uthyrningen av en villa eller annan privatägd bostad, vilken lag som gäller och hur elkostnaderna kan fördelas.

Uthyrning av privatägd bostad är egentligen inte andra hand

Fråga: Hyr man verkligen ut en villa i andra hand? Vilken lag gäller i så fall?

Svar: Nej, egentligen hyr man ju inte ut en bostad i andra hand som man själv äger. Men det begreppet används ändå ganska flitigt även för villor och bostadsrätter. Oavsett definition är det lagen om uthyrning av egen bostad som gäller i det fallet.

Olika lagar gäller om du hyr ut två egna bostäder

Fråga: Jag har hört att lagen om uthyrning av egen bostad bara gäller den första bostaden man hyr ut. För bostad nummer två som man hyr ut som privatperson gäller i stället hyreslagen. Vad innebär det för den privatperson som hyr ut sin bostad?

Svar: Det stämmer att lagen om uthyrning av egen bostad bara gäller den första uthyrningen. Hyr du ut en andra bostad är det hyreslagen som gäller för den. Det innebär dels att hyran ska beräknas olika, dels att andra regler gäller för besittningsskydd och vilken uppsägningstid som ska stå i andrahandskontraktet. På sidorna jag länkat här tar vi upp vad som gäller för de olika lagarna.

Andrahandshyresgäst betalar oftast för elabonnemanget

Fråga: Om jag ska hyra en villa och elen ligger utanför hyran, ska man som hyresgäst betala bara för den löpande elförbrukningen eller även för abonnemanget?

Svar: Det brukar vara hyresgästen som ska betala för hela elkostnaden, även abonnemanget. Ni kan då välja om hyresvärden vill skriva över avtalet på dig, eller stå kvar på elavtalet och debitera dig för abonnemangskostnaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]