Hyreslagen
Uppdaterad: 6 november, 2023
I hyreslagen finns omfattande bestämmelser som rör hyra av både bostad och lokal. Hyreslagen är, namnet till trots, inte en egen lag. När man refererar till hyreslagen pratar man om jordabalkens 12 kapitel. Även om hyreslagen reglerar de flesta former av uthyrning finns det även andra lagar i vissa fall.
Hyreslagens innehåll
Hyreslagen innehåller 73 paragrafer indelat på 16 olika sektioner. Lagen behandlar huvudsakligen relationen mellan hyresgästen och hyresvärden vid en förstahandsuthyrning. Vid en sådan uthyrning har både hyresvärden och hyresgästen vissa rättigheter och skyldigheter som alla går att utläsa ur hyreslagen. Men även andrahandsuthyrning av en hyresrätt styrs av den här lagen.
Vid uthyrning av en bostad som uthyraren själv äger gäller även lagen om uthyrning av egen bostad.
Särskilt viktiga bestämmelser i hyreslagen
Eftersom hyreslagen innehåller många bestämmelser är det också många bestämmelser som är särskilt viktiga att ha koll på. De vanligaste frågorna som berör reglerna i hyreslagen handlar om hyrestid och uppsägning.
Tänk på! När du hyr ut en bostad träder efter en tid besittningsskyddet i kraft vilket innebär att hyresavtalet inte får sägas upp hur som helst.
De frågorna handlar om det så kallade besittningsskyddet som anger när och hur en hyresvärd får säga upp ett hyreskontrakt. Förutom besittningsskyddet berör hyreslagen när hyresgästen har rätt att hyra ut sin bostad i andra hand och vilka krav på lägenhetens skick som hyresgästen kan ställa på sin hyresvärd.
Hyreslagen går att läsa i sin helhet på Riksdagens hemsida.
Kommentarer