Hyreslagen
I hyreslagen finns omfattande bestämmelser som rör hyra av både bostad och lokal. Hyreslagen är, namnet till trots, inte en egen lag. När man refererar till hyreslagen pratar man om jordabalkens 12 kapitel. Även om hyreslagen reglerar de flesta former av uthyrning finns det även andra lagar i vissa fall.
Hyreslagens innehåll
Hyreslagen innehåller 73 paragrafer indelat på 16 olika sektioner. Lagen behandlar huvudsakligen relationen mellan hyresgästen och hyresvärden vid en förstahandsuthyrning. Vid en sådan uthyrning har både hyresvärden och hyresgästen vissa rättigheter och skyldigheter som alla går att utläsa ur hyreslagen. Men även andrahandsuthyrning av en hyresrätt styrs av den här lagen.
Vid uthyrning av en bostad som uthyraren själv äger gäller även lagen om uthyrning av egen bostad.
Särskilt viktiga bestämmelser i hyreslagen
Eftersom hyreslagen innehåller många bestämmelser är det också många bestämmelser som är särskilt viktiga att ha koll på. De vanligaste frågorna som berör reglerna i hyreslagen handlar om hyrestid och uppsägning.
Tänk på! När du hyr ut en bostad träder efter en tid besittningsskyddet i kraft vilket innebär att hyresavtalet inte får sägas upp hur som helst.
De frågorna handlar om det så kallade besittningsskyddet som anger när och hur en hyresvärd får säga upp ett hyreskontrakt. Förutom besittningsskyddet berör hyreslagen när hyresgästen har rätt att hyra ut sin bostad i andra hand och vilka krav på lägenhetens skick som hyresgästen kan ställa på sin hyresvärd.
Hyreslagen går att läsa i sin helhet på Riksdagens hemsida.

Kommentarer
Hej !
Jag vet att det är måste att betala 3 månadshyra om du vill lämna en hus till en annan och mitt ärendet är att jag ska lämna snart i juni lägenheten . Jag har informerat till hyresvärden att jag ska lämna huset i juni , när det var 10 May och jag har redan betalat månadshyran i May, sa hyresvärden att jag ska betala 3 månadshyra av juli,juni och augusti . Och jag sa att jag vill betala may, juli, och juni för dessa 3 månadshyra . Alltså problemet är det 10 dagen som är bortom i månaden. Vem har rätt även om det är en komplicerat situation?
Hej Nasri.
Är det ett hus du hyr eller är det en lägenhet?
Hyr du den i första hand eller andrahand?
Är hyresavtalet tidsbegränsat eller ett tillsvidareavtal?
mvh admin på Boupplysningen
Det är ett hus ( villa) ,och den är i första hand, och hyresavtalet är ett tillsvidareavtal.
Hej igen Nasri.
Eftersom du hyr ett hus har du bara 1 månads uppsägningstid. Det innebär att du bara är skyldig att betala hyra för juni månad. Detta gäller oavsett om det står 3 månaders uppsägningstid i ert avtal.
Såhär säger privatuthyrningslagen:
3 §
Hyresgästen får säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen. Hyresvärden får, utan att hyresrätten är förverkad, säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen, om inte en längre uppsägningstid har avtalats.
Mvh admin på boupplysningen
Hej kan man hyra ut i 2dra hand till någon som inte står i bostadskö? Eftersom jag måste stå i den för att få byta lgh med någon mvh Aase
Hej Aase.
Jag förstår inte riktigt vad du menar.
Men om frågan bara är ”kan man hyra ut i 2dra hand till någon som inte står i bostadskö?” så är svaret ja.
mvh admin på boupplysningen
Vilka abonnemang kan man/bör man/måste man teckna när man flyttar till eget boende.
Varför?
Vad är en flyttanmälan?
Varför måste du göra en sådan?
Om en person blir nekad ett hyreskontrakt eller abonnemang, vad kan det bero på
Hej Ludwig.
1. Hemförsäkring, el och bredband är väl de viktigaste.
2. Flyttanmälan gör du på skatteverket och det görs för att registrera hos myndigheter vart du är folkbokförd. Det görs även för att du skall få posten hem till dig.
3. Det kan finnas massor av orsaker till att man blir nekad. Det enklaste sättet att ta reda på varför man blivit nekad är att fråga hyresvärden eller företaget varför man blivit nekad.
Mvh admin på boupplysningen
Ett tag efter jag flyttat in i min hyresrätt upptäckte jag att badrumsgolvet sjunkit och behöver ha en list under badkaret för att inte få vatten på hela golvet. Eftersom vattnet ligger kvar under badkaret blir det mkt mögel o rester som jag med jämna mellanrum försöker skrubba bort. Min son har konstant astma sedan vi flyttade hit för två år sedan. Bostadsbolaget kan tänka sig att fixa badrummet mot en hyreshöjning på 800 kr per månad. Har de rätt att ta ut en avgift när golvet har sjunkit? Det är ju knappast mitt fel…. utan ett problem i huskonstruktionen. Huset är byggt i början av 80talet…
Vad har jag för rättigheter om jag har några?
Mvh Sandra
Hej Sandra.
Jag tror tyvärr inte att du har rätt att kräva att badrummet renoveras utan höjd hyra på grund av detta men jag är inte helt säker.
Du kan testa att kontakta Hyresgästföreningen och se om de kan hjälpa dig.
Mvh admin på boupplysningen
Hej!
Under besiktning av vår lägenhet fick vi ett protokoll med slitage som vi behövde åtgärda eller betala vid utflytt.
När vi hade en slutbesiktning (efter mkt tjat för att få honom att komma öht) som blev ca en vecka innan utflytt (vi ville ha tidigare) så hittar han plötsligt två till saker han vill vi ska betala. Handfat och golv. Det står att om man dolt vissa fel så gäller inte protokollet men detta fanns redan vid första besiktning och något som tydligt syntes.
Golvet var redan bucklor i när vi flyttade in. Lägenheten ägdes då av Akelius. Victoria park köpte sedan upp lägenheterna och enligt besiktningsman har de inte fått ta över några protokoll vid besiktning vid inflytt så de hävdar vi ju inte kan bevisa att skadorna fanns när vi flyttade in. Borde det inte finnas protokoll?
Hur som helst. Kan en besiktningsman komma en vecka före utflytt och plötsligt hitta nya brister. Som inte var dolda. Väl synliga. Detta leder ju till att vi inte själva har möjlighet att hinna åtgärda och är tvugna att betala in den summa de tycker är rimlig.
Borde vi isf inte få mer tid på oss.
Han svarade varken på mail och var svår att få tag på via telefon, därför dröjde slutbesiktning.
Vi känner oss lurade.
Vad har vi för rättigheter i detta?
Matilda
Hej Matilda.
Jag vet inte svaret på dina frågor tyvärr.
Jag skulle rekommendera att du kontaktar hyresnämnden eller konsumentombudsmannen så borde du kunna få lite rådgivning.
Mvh admin på boupplysningen
Hej, Jag har uppsägningstid till 31/1 där jag betalt för hela månaden ut. Jag har redan flyttat ut och kommer att ha besiktning imorgon. Redan då vill hyresvärden ha nycklarna så nästa kan börja flytta in. Jag vet inte från vilket datum dem betalt om dem ens betalat för januari månad.
Jag vill självklart inte att någon annan ska flytta in när jag betalat månaden ut, vad har jag rätt till? Att kräva mellanskillnad eller att hålla inne nycklar?
Hej Elme.
Du har rätt att behålla nycklarna. Jag tycker du skall Kkräva mellanskillnaden om du skall lämna ifrån dig dom tidigare.
Mvh admin på boupplysningen
Hejsan! Har precis flyttat ut och haft kontrollbesiktning av lägenheten när min hyresvärd hittar att själva styrningen till persiennen är trasig (dvs den som reglerar att man får in mer eller mindre solljus). Jag hade glömt att felanmälan detta och min hyresvärd påpekar då att jag blir skyldig att betala 500 kr underhåll. Är detta rimligt? mvh Edward
Hej Edward.
Jag är inte helt säker på vad som gäller men jag tycker det låter rimligt.
Mvh admin på boupplysningen
Hej jag har hyrt ut del av min privata hus som är separerat till en person , den är möblerade och det står på kontrakten men nu har jag sagt upp honom då vill han att jag flyttar på alla möbler och gav mig tid till efter middagen hur kan man lagligt gå vidare jag är trött på hans beteende kan man vända sig någonstans? kan ni hjälpa till ?
Hej Ronja.
Nej det finns ingenstans du kan vända dig förutom om han skulle missköta sig eller förstöra något, då kan du kräva ersättning.
Men eftersom du redan sagt upp kontraktet är det bara att invänta att uppsägningstiden löper ut så att han får flytta.
Du har ingen skyldighet att flytta möblerna som ingår i kontraktet.
Mvh admin på boupplysningen
om han vägrar och flytta vad ska man göra?
Hej igen Ronja.
Då kontaktar du kronofogden som hjälper dig med avhysningen.
Mvh admin på boupplysningen
Hej. Jag har ingått ett hyresavtal med min vän som hyr ett rum av mig med 3-månaders ömsesidig uppsägningstid men nu hänvisar hon till att hon enligt lag ska kunna flytta ut efter en månad vara. Vilket är det som gäller här? Hyreslagen eller avtalet?
Hej Krissy.
Så som jag tolkar det:
Om det är en bostadsrätt eller villa gäller endast en månads uppsägningstid (3 § privatuthyrningslagen).
Om det är en hyresrätt är uppsägningstiden tre månader (5 § hyreslagen).
Mvh admin på boupplysningen
Hejsan. Har en fråga. Om man hyr en bostad privat och inte har ett hyreskontrakt. Har man uppsättningstid eller kan man bara flytta? Har betalat hyra för december och skulle vilja flytta ut den sista december.
Mvh Karola
Hej Karola.
Har ni inget kontrakt är det bara att flytta när du vill.
Mvh admin på boupplysningen
Har avflyttande hyresgäst ansvar för att tillsammans med blivande hyresgäst gå igen o få godkännande av att städningen av bostaden är korrekt? Är det inte hyresvärden som skall besikta och godkänna den tomma lägenheten gällande även att städningen har utfört på ett godkänt sätt. I mitt fall har hyresvärden besiktat min lägenhet fullt möblerat innan städning.
Hej Kathe,
Tack för din fråga.
Det finns inga lagar eller regler kring vem av hyresgästen eller hyresvärden som ansvarar för städningen vid avflyttning från en hyresrätt. Det finns inte heller några regler kring hur det ska vara städat, eller hur noggrant. Därför brukar allt som berör städningen vara reglerat i hyresavtalet.
Vänliga hälsningar,
Linnéa
Hej, jag hyrt ut nybyggt hus. Innan denna hyresgästen bodde bara en hyresgäst. efter den andra hyresgästen fick handtag på altan dörren en spricka. Tyvärr finns inga bilder på hantaget hur den sår ut innan hyresgäst flyttade in . Hyresgöst motsätter sig betala skada från sin deposition. Hur kan man gå vidare.
Hej Viktoria,
Du kan gå vidare genom att skicka ett kravbrev till hyresgästen. Jag rekommenderar dig att kontakta en jurist som kan hjälpa dig att upprätta och skicka kravbrevet till hyresgästen. Om hyresgästen fortfarande motsätter sig kan du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden eller lämna in en stämningsansökan hos Tingsrätten. Om hyresgästen inte betalar trots betalningsföreläggandet är nästa steg att väcka talan i Tingsrätten. Då råder jag dig att ta kontakt med en jurist. Du kan läsa mer om betalningsföreläggande på Kronofogdens hemsida Om någon är skyldig dig pengar – kan vi hjälpa till.
Bästa hälsningar
Alexandra
Jag är en hyras gäst hos en hyresvärd och fått vägglöss i min lägenhet men då kontaktat jag hyras värden och blev hänvisat till nomor och det sanerats. Men efter åt nomor fakturerat Hyresvärden om kostnaden som i sin tur skickat vidare till mig. Jag har bestridit fakturan. Så jag undrar om jag har gjort rätt?
Hej Yusuf,
Om det inte är du som har orsakat vägglössen ska du inte behöva betala kostnaden för saneringen, utan det är på hyresvärdens ansvar.
Jag bor i ett kollektivhus på sex våningar som ägs av MKB men vi blockhyr det och administrerar själv huset. Fastigheten har balkonggångar utan grindar som leder till lägenheterna och till två takterrasser. Balkonggångarna och takterrassen besöks nästan dagligen av barn från husen intill. Det är mindre barn 5-7 år och ibland har de med sig ännu yngre syskon. Jag känner en oro för att de kan skada sig när de springer runt i trapporna och undrar vem som har ansvaret om en olycka skulle inträffa.
Hej Monica,
Jag kan tyvärr inte svara på vem som blir ansvarig i så fall. Jag har dock svårt att tro att ni skulle bli skyldiga till skadestånd eller liknande om det inte finns någon brist i fastigheten som gör att det är farligare för barnen att röra sig där. Ett första tips är att tala med barnens föräldrar så att de är medvetna om att barnen springer där. För mer info kring ansvarsfrågan måste jag hänvisa till mer juridisk expertis.
Min dotter har flyttat från en hyresrätt där hon bott i snart 6 år. Hon hade satt upp konsolhyllor i vardagsrummet, vilket hon fick klagomål på vid slutbesiktningen. De kom då överens (hyresvärden, nya hyresgästen och min dotter)om att min dotters svärfar skulle åtgärda och spackla. Muntligt avtal. Dagen efter kontaktar hyresvärden min dotter och meddelar att nya hyresgästen inte ville att nån skulle komma in i lägenheten, även om han kunde komma när det passade henne då han är pensionär och duktig hantverkare. Hyresvärden sa att en målare skulle åtgärda detta och erbjöd min dotter att hon skulle få 50% rabatt på kostnaden för målaren och sen kom en faktura på ca 1900 kr (för 9 hål av skivexpander skruv). Innan min dotter flyttade till lägenheten så hade föregående hyresgäst målat väggarna så det var inte fackmässigt gjort. I badrummet hade de målat med en färg som inte var ämnad för väggmatta i plast. Allting fastnade på den. Golven i lägenheten är nog från 80 talet typ plastmatta som ser ut som korkoplast så jag menar att det måste vara många år sedan företaget rustat lägenheten. Har de rätt att fakturera detta?
Hej Monica,
Tyvärr kan jag inte svara på om hyresvärden gör rätt här eller inte, utan måste hänvisa till någon som kan bedöma det specifika fallet. Är din dotter medlem i Hyresgästföreningen rekommenderar jag att fråga dem om saken.
Mina föräldrar har tecknat avtal på en tre rumslägenhet i ett bostadsbolag i Värmland. De har sagt upp sin fyrarumslägenhet i samma bostadsbolag. Problemet är att hyresgästerna i trerumslägenheten vägrar flytta ut. Detta blir naturligtvis en kedjereaktion då fyrarumslägenheten är tecknad av en tredje familj. Vräkningen av hyresgästerna i trerumslägenheten kan ta tid. Bostadsbolaget vill göra en enkel lösning och erbjuda mina föräldrar (som är handikappade och går med rulatorer) ett icke handikappanpassat övernattningsrum på 20 kvadrat. Detta påverkar mina föräldrar mycket negativt. Vilket lagrum kan vi åberopa?
Hej Suzanne,
Jag är tyvärr osäker på vilket lagrum som blir aktuellt här. För bostadsanpassning av permanentbostad gäller följande lag: Lag (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag. Hyreslagen tar inte upp frågan vad jag känner till.
Hyresgästföreningen kan säkert svara på vilka rättigheter och skyldigheter som gäller i den här frågan.
Vår hyresvärd tänker återställa uteplatserna för oss hyresgäster som har sådan. Enligt hyresvärden ska uteplstsen gå under grannens balkong. Vi hyresgäster har konkludenta avtal även e- post brev där vi fått tillåtelse att bygga in våra uteplatser som är. 3x 6 m. Alla hyresgäster har haft uteplatserna över 13 år. Nu ska våra uteplatser vara under grannens balkong vilket gör att vi mister minst 2 m. X 6 m. Vi anklagas av hyresvärden för att ha byggt olovligen vilket inte är sant. Vad kan vi göra för att få rätt mot hyresvärden?
Hej Carola,
Är ni medlemmar i Hyresgästföreningen rekommenderar jag att ni vänder er dit för råd och vägledning. Annars får jag hänvisa till annan juridisk hjälp.
Hej! Hyresvärden har skickat ut ett informationsblad om installation av elektroniskt passagesystem och en blankett att fylla i ja eller nej för ett godkännande.
Får man göra så utan att meddela hyresgästen om att det blir en extra avgift på hyresavin för detta?
Hej Hellvi,
Om hyresvärden vill genomföra en åtgärd som innebär höjda kostnader för hyresgästerna brukar de behöva meddela om detta i förväg. Jag är dock osäker på om det gäller även vid engångskostnader eller bara om det höjer hyran på längre sikt.
Om åtgärden kräver godkännande från hyresgästerna brukar hyresvärden också behöva ta ärendet vidare till hyresnämnden om någon hyresgäst inte godkänner saken. Det kan vara bra att kolla upp om detta gäller för den här installationen.
Hej, jag undrar om hyresvärden kan tvinga/har rätt att visa upp min lägenhet under uppsägnings tiden/anses lägenheten som uthyrnings bar under uppsägningstiden?
Hej Pelle,
Det beror på om hyresvärden tänker sälja lägenheten eller hyra ut den till någon annan. Ska den säljas har hyresvärden ingen rätt att visa upp den, utan du har rätt att vägra. Ska den däremot hyras ut är du skyldig att visa upp den för nya potentiella hyresgäster när det passar.
Hej!
vi hur en förskolelokal. Under den hela tiden har vi hur och före när vi kom på visning, har vi inte fått informationen om viktiga rör på parkerings platsen. Alltså att det finns viktiga rör om man kör på denna tomt. Nu är rören är sönder och fastighet kräver att vi betalar fakturan för reparationen.
Fast de parkerade bilar själva på samma plats. Min fråga är, vilken förordning eller lag kan man hänvisa till i sin begäran i att avstå för utbetalningen av fakturan.
Hej,
Det är hyreslagen (dvs. Jordabalken kap 12) som gäller när du hyr lokal och parkering. Jag kan dock inte svara på exakt hur den ska tillämpas juridiskt i det här fallet.
Hej.
Eftersom att jag sagt upp min hyresrätt så gav jag hyresvärden tillstånd att reparera lite fel som fanns. Detta för att hyresvärden skulle ha det klart till visning som kommer. Hyresvärden tog bilder i hemmet i samband med reparationerna, vilket jag inte medgivit. Mina möbler o tillhörigheter syns på bilderna. Får man som hyresvärd göra så. Utan att fråga först ?
Hej Kurt,
Nej, hyresvärden behöver fråga dig först för att få fotografera i din lägenhet.
Hej! Vi har 1 månad kvar på vår uppsagda lägenhet men vi har flyttat ut och lämnat nycklarna till hyresvärden! Vi har betalat hyran för sista månaden men ni har vi sett att någon har flyttat in i lägenheten utan att vi har fått ta del av det! Har vi rätt att få tillbaka pengarna för hyran eller inte?
Hej! Under uppsägningstiden har ni rätt att bo kvar i lägenheten. Om ni däremot valt att lämna lägenheten genom att flytta därifrån har ni inte någon rätt att kräva att bostaden ska stå tom under uppsägningstiden. Du kan alltid vända dig till din före detta hyresvärd och begära att få pengar för uppsägningstiden, men det är inte helt självklart att hyresvärden måste gå med på detta. Mitt råd om ni vill ta det här vidare är att kontakta en jurist för vägledning. Lycka till!
Har man rätt att begära tillbaka nycklar och själv bo där sista veckorna istället då? Om man har betalat för hela månaden ut måste man väl kunna få bo där..?
Hej Ida,
Jag är osäker på om ni kan det. Som Daniel svarat ovan har ni rätt att bo kvar under uppsägningstiden, men eftersom ni redan har flyttat ut och lämnat ifrån er nyckeln kan ni ju anses ha kommit överens med hyresvärden om att inte utnyttja den rätten. Det kan vara bra att prata med en jurist om vilka rättigheter ni har här.
Hej.
Jag har precis flyttat in i en hyresrätt och den gick inte igenom slutbesiktningen och är i allmänt dåligt skick. Kan hyresvärden då kräva att man ska kunna betala full hyra då?
Hej Oskar,
Om lägenhetens skick inte lever upp till vad du och hyresvärden kom överens om bör du kunna få någon slags kompensation för det, till exempel nedsatt hyra eller åtgärdsföreläggande.
Hej! Är det rimligt att höja hyran på ett kommunalt äldreboende från 5401 kr per månad till 7184 kr per månad? Hänvisning har gjorts till bestämmelse i hyreslagen 12 kap 55 paragrafen. Meddelandet innehöll relevanta uppgifter enligt bestämmelse i hyreslagen förutom att det inte framgår vart skriftlig motsägelse ska skickas. Socialnämnden önskar tillämpa enhetlig hyresmodell enligt bruksvärdesprincipen. Bostaden är ett rum på 32 kvadratmeter med toalett, dusch, kylskåp och diskbänk.
Hej Kerstin,
Jag kan tyvärr inte svara på vad som är en rimlig höjning av hyran. Den som bor på äldreboende betalar dels för själva hyran av bostaden utifrån dess storlek och standard, dels för kostnader för den vård, omsorg och mat som personen får på boendet. Du kan vända dig till hyresnämnden för att pröva hyran om du anser att den är oskälig.
Den angivna kostnaden avser endast hyra.
Hej Kerstin,
Den paragraf som du nämnde tar mycket riktigt upp att bruksvärdet är styrande för vilken hyra som är rimlig. För att vara skälig ska hyran inte skilja sig stort från lägenheter med likvärdigt bruksvärde. Det du kan göra är därför att titta på vilken hyra som tas ut på andra, liknande äldreboenden på orten.
Om du tycker att hyran är för hög jämfört med hyran på liknande äldreboenden är det som sagt hyresnämnden som du kan vända dig till för att få saken prövad. Jag kan tyvärr inte avgöra om höjningen är rimlig eller inte eftersom det beror på ort, lägenhetens standard och om några ändringar har gjorts som påverkar bruksvärdet.
Hej . Gäller hyreslagen när man hyr lägenhet på särskilt boende enligt SOL kap 4.1. Jag är 35 år med psykisk ohälsa och bor på ett boende. En 2:a på 56 kvm med balkong. Jag är med i hyresgästföreningen.
Hej Kathleen,
Ja, hyreslagen gäller för lägenheter på särskilt boende, så länge det finns ett hyresavtal.
Hej
Jag har fått en studentlägenhet med inflyttning den 1 maj.
Jag tog frågan med Uppsala hem och undrade hur det blir i och med att 1 maj är helg och en fredag. De svarade att då blir flytten måndag den 4 maj.
Jag utgick ifrån att hyran skulle justeras så att den gäller från 4 maj.
Nu har jag fått avin att betala från 1 maj med hänvisning till hyreslagen. Kan det stämma?
ska jag få nycklarna till studentlägenheten först 4 maj men tvingas betala från 1 maj
Hej Shia,
Ja, detta stämmer med hyreslagen. Inflyttningsdagen är i regel den första i månaden, men om denna dag är en helgdag får hyresgästen i stället tillträde nästkommande vardag. Hyran ska i regel ändå betalas för hela månaden.
Hej Evelina. Lite samma fråga om helgdagar, föregående hyresgäst får dom ha tillgång till lägenhet efter 30/4 när hyran erläggs av annan ??
Hej Roger,
I första hand gäller det utflyttsdatum som hyresgästerna och hyresvärden kommit överens om. Om utflyttsdatumet är satt till 30/4, bör det alltså vara då som hyresgästen ska flytta ut.
Hej
Jag flyttade ut från en andrahands lägenhet för ca. 11 veckor sedan,som jag bott i 3,5 år. Jag bad hyres värden att komma och besiktiga lght tillsammans med mig innan jag gav tillbaka nycklarna, vilket han inte ville göra, bad mig bara att lägga nycklarna i postlådan.
Efter tre veckor återkom han med bilder på en sovrumsvägg där jag haft huvudändan av sängen, det var en fläck som han menade på gjorde att han var tvungen att tapetsera om. Jag har inte fått något kostnadsförslag för hantverkare men ett kvitto på tapet á 800 kr/rulle.
10 veckor senare skickar han en bild på vardagsrumstaket och menar att det skulle vara sot från öppnaspisen och att han nu är tvungen att måla om även där, vilket skulle medföra mer kostnader.
Jag har betalat in en deposition på ca 26 000kr som han nu vägrar att betala tillbaka. Jag har även betalat hyra i förskott/halvår.
Vet ej vad jag ska göra.
Gör han rätt? Eller har jag rätt att få tillbaka min deposition?
Hej Jhonny,
Hyresvärden måste kunna bevisa att du har orsakat skadorna för att du ska bli betalningsskyldig. Skadorna måste också anses vara värre än normalt slitage, vilket jag är tveksam om att dessa skador är.
Blir du betalningsskyldig är det depositionen som ska täcka dessa kostnader i första hand. Om hyresvärden har behållit depositionen och de täcker kostnaderna ska du alltså inte behöva betala något mer. Är skadorna inte värre än normalt slitage har du rätt att få tillbaka din deposition.
Den deposition och förskottshyra du har betalat är mycket högre än vad som rekommenderas. Även om det inte är inskrivet i lagen är den allmänna rekommendationen allra högst tre månadshyror i antingen deposition eller förskottshyra. Det verkar alltså inte som att hyresvärden har skött detta på rätt sätt.
Är du medlem i Hyresgästföreningen råder jag dig att kontakta dem för att få hjälp. Annars rekommenderar jag att du vänder dig till annan juridisk expertis för att få hjälp med tvisten, om du inte får tillbaka dina pengar.
Hej!
En fråga om uppsägning av hyresavtal. Två sambos står båda två på hyresavtalet. En vill säga upp sin ”del” och flytta ut. Hyresvärden godtar inte uppsägning av ”del” av kontraktet. Den andra sambon vill inte säga upp och vill inte heller betala hyra. Klart är att de är solidariskt betalningsansvariga för avtalet, men hur länge? Kan den ena sambon ”tvinga” kvar den andre i hyresavtalet?
Hej Sara,
Enligt de regler jag kan hitta ska den ena sambon kunna säga upp sin del av hyreskontraktet. När uppsägningstiden går ut är då den personen inte längre betalningsansvarig för lägenheten, utan bara den sambon som bor kvar. Det hyresvärden då får avgöra är om de kan godkänna att den kvarvarande sambon som ensam ansvarig för kontraktet och hyresbetalningen.
Det ska alltså inte vara möjligt för den andra sambon att hålla kvar den sambo som vill flytta ut vid kontraktet.