Hyra studentbostad

Utskriftsvänlig PDF

En viktig fråga du bör fundera över innan du packar väskorna för att flytta till din framtida studentbostad är vart du ska bo. I många studentstäder finns det flera typer av boenden att välja mellan. Allt från lägenheter avsedda för studenter till korridorboende till vanliga lägenheter. Det kan dock vara svårt att få tag på en studentbostad.

Genom att följa vår guide steg för steg kan du förhoppningsvis öka dina chanser att få hyra en studentbostad.

Var ute i god tid

Om du vet med dig inom en snar framtid kommer börja plugga är ett tips att du börjar klura på vilket typ av boende du vill ha redan innan antagningsbeskedet kommer.

  • Kontakta vänner. Hör av dig till alla dina kontakter. Det kan ju vara så att du har en avlägsen släkting vars lägenhet du kan få hyra. Eller så har du en gammal klasskamrat från gymnasiet som redan bor i staden som du kan få flytta in hos.
  • Kolla upp bostadsföreningarna för studenter. I många studentstäder förekommer långa bostadsköer. Ett tips till dig som vet i vilken stad du kommer vilja eller ska plugga i är att så tidigt som möjligt ställa dig i bostadskö hos olika bostadsföreningarna för studenter. Ju längre kötid du har, desto lättare är det att få bostad.

Tips! Ställ dig alltid i bostadsköer så tidigt som möjligt.

Innan du ställer dig i bostadskö kan det vara bra att kolla upp vilka krav bostadsföreningen har på dig som köar. I vissa bostadsföreningar måste du vara registrerad på en kurs eller program vid stadens universitet eller högskola för att få börja köa. I andra kan du få förtur om du är engagerad i studentkåren eller någon annan typ av ideell studentorganisation. Var beredd på att vissa bostadsföreningar kräver att du betalar en köavgift var 6:e eller 12:e månad.

Annonsera i sociala medier

Tyvärr är bostadsköerna i de flesta studentstäder relativt långa. Ett tips är därför att även använda sociala medier och andra kanaler för att hitta boende.

  • Blocket. Lägg gärna ut en annons på Blocket.se eller övriga andrahandssajter med en beskrivning av sig själv och vad för typ av boende du söker. Många uthyrare vill undvika att bli överrösta med mejl och telefonsamtal. Därför handplockar de gärna själva vilka kandidater de tycker är intressanta från “önskar-hyra”-annonserna.
  • Facebook. Ett annat tips på hur du snabbt kan få tag på boende i din blivna studentstad är att febrilt lägga upp statusuppdateringar om att du söker bostad på Facebook. Be gärna nära och kära dela det du skriver. I de flesta städer finns det även specifika Facebook-grupper för de som söker bostad – gå med i dem!
  • Lokaltidningen. På grund av bostadsbristen finns det flertalet lokaltidningar som inför terminsstart lyfter nya studenter som söker boende och uppmanar läsarna att höra av sig med tips. För att öka chansen att få ett studentboende inför terminsstart bör du kontakta tidningen och be om hjälp.

“Jag googlade som en galning efter andrahandssajter men hittade ärligt talat ingen bättre än Blocket – där det kom ut mängder med nya lägenheter varje dag.” – Elin Abrahamsson, Nybliven student

Sök bostäder där nya studenter har förtur

Nyinflyttade studenter erbjuds i vissa städer garanti eller förtur på en studentbostad. Reglerna kring detta skiljer sig åt från stad till stad. I många fall måste du själv registrera ditt antagningsbesked, medan du i andra fall blir erbjuden bostad en månad in på terminsstarten.

Ta kontakt med studentnationerna

I vissa studentstäder finns studenthem, så kallade studentnationer. Studentnationerna har ofta boenden som de hyr ut till studenter. För att kunna ansöka om bostad på en nation krävs ofta ett medlemskap. Finns det studentnationer i din framtida studentstad – välj den nation som kan erbjuda dig boende!

Nationerna som snabbast erbjuder dig boende

Uppsala: V-dala I Göteborgs l Gästrike-Hälsinge l Norrlands l Snerikes

Lund: Smålands l Lunds l Västgötas l Göteborgs l Halland l Malmö

Hitta en rumskompis

Det kan vara svårt att hitta en 1:a för en person. Däremot kan det vara lättare att få tag på ett större boende, lägenhet eller villa – så hitta en boendekamrat och börja söka tillsammans. På Findroommate.se kan du publicera en annons där du beskriver dig själv, vad för typ av roomie du är ute efter och vad för boende du vill söka.

Vad du bör tänka på innan du flyttar in

Förutom att fundera över vilken kurslitteratur du måste köpa, hur insparken går till samt om du kommer hitta vänner för livet är det några saker du bör tänka över innan du flyttar till din blivande studentstad och in i ditt kommande boende.

Budgetera för hyran

Som student har man oftast en begränsad budget att röra sig på varje månad. Flyttar du in i en hyresrätt ska du varje månad betala hyra. Innan du tackar ja till ett boende är ett tips att du noga kollar upp vad som ingår i hyran. Vanligtvis ingår vatten, värme och hushållsel men inte alltid. Genom att kolla upp vad som ingår i hyran kan du undvika en situation där du tackar ja till ett boende som i längden kommer kosta dig dyrt.

Kontakta din hyresvärd

Om du ska hyra ett rum som inneboende hos en privatperson kan det vara bra att kolla upp att denna har för avsikt att bo i bostaden tillsammans med dig. Om din hyresvärd inte bor tillsammans med dig  ser det ut som om din hyresvärd hyr ut till dig i andra hand svart utan ett godkännande från hyresrätts- eller bostadsföreningen. Upptäcker föreningen att du bor i bostaden som “inneboende” men att din hyresvärd bor i en annan bostad kan din hyresvärd bli vräkt och du kan riskera att behöva flytta.

Skriv kontrakt

Oavsett om du ska bo i egen hyresrätt, studentbostad, hyra ett rum eller bo i en lägenhet i andrahand är det viktigt att du och uthyraren skriver ett skriftligt kontrakt. Genom att skriva ett kontrakt minskar du risken att helt plötsligt en dag stå utslängd på gatan utan bostad.

Teckna försäkringar

Som inneboende täckts du inte av hemförsäkringen som gäller för resten av hushållet. Så även om du bara hyr ett rum i en bostad kan det vara bra att skaffa en egen hemförsäkring. En hemförsäkring kan hjälp dig att få ersättning om du till exempel råkar ha sönder något som tillhör hyresvärden som kostar dyra pengar att ersätta, eller om du oavsiktligt vållar skada på fastigheten. En hemförsäkring kan också vara fördelaktigt om någon av dina privata ägodelar går sönder eller blir stulna.