Hyra studentbostad

Utskriftsvänlig PDF

Att hyra en studentbostad innebär i regel att du hyr ett korridorsrum eller en bostad som enbart hyrs ut till studenter. Studentbostäder förmedlas av bostadsförmedlingar, nationer och andra föreningar. För att hyra en studentbostad gäller det att du letar aktivt och uppfyller de krav som hyresvärden har.

1. Ställ dig i bostadskö i god tid

Om du vet med dig inom en snar framtid kommer börja plugga är ett tips att du börjar klura på vilket typ av boende du vill ha redan innan antagningsbeskedet kommer.

  • Kontakta vänner. Hör av dig till alla dina kontakter. Det kan ju vara så att du har en avlägsen släkting vars lägenhet du kan få hyra. Eller så har du en gammal klasskamrat från gymnasiet som redan bor i staden som du kan få flytta in hos.
  • Kolla upp bostadsföreningarna för studenter. I många studentstäder förekommer långa bostadsköer. Ett tips till dig som vet i vilken stad du kommer vilja eller ska plugga i är att så tidigt som möjligt ställa dig i bostadskö hos olika bostadsföreningarna för studenter. Ju längre kötid du har, desto lättare är det att få bostad.
  • Kolla upp vilka krav som finns för att köa. I vissa bostadsföreningar måste du vara registrerad på en kurs eller program vid stadens universitet eller högskola för att få börja köa. I andra kan du få förtur om du är engagerad i studentkåren eller någon annan typ av ideell studentorganisation. Var beredd på att vissa bostadsföreningar kräver att du betalar en köavgift var 6:e eller 12:e månad.

2. Leta studentbostäder i relevanta kanaler

Tyvärr är bostadsköerna i de flesta studentstäder relativt långa. Ett tips är därför att även använda sociala medier och andra kanaler för att hitta boende.

  1. Blocket. Lägg gärna ut en annons på Blocket eller övriga andrahandssajter med en beskrivning av sig själv och vad för typ av boende du söker. Många uthyrare vill undvika att bli överrösta med mejl och telefonsamtal. Därför handplockar de gärna själva vilka kandidater de tycker är intressanta från “önskar-hyra”-annonserna.
  2. Facebook. Ett annat tips på hur du snabbt kan få tag på boende i din blivna studentstad är att febrilt lägga upp statusuppdateringar om att du söker bostad på Facebook. Be gärna nära och kära dela det du skriver. I de flesta städer finns det även specifika Facebook-grupper för de som söker bostad – gå med i dem!
  3. Lokaltidningen. På grund av bostadsbristen finns det flertalet lokaltidningar som inför terminsstart lyfter nya studenter som söker boende och uppmanar läsarna att höra av sig med tips. För att öka chansen att få ett studentboende inför terminsstart bör du kontakta tidningen och be om hjälp.

Ta kontakt med studentnationer i din stad

I vissa studentstäder finns studenthem, så kallade studentnationer. Studentnationerna har ofta boenden som de hyr ut till studenter. För att kunna ansöka om bostad på en nation krävs ofta ett medlemskap. Finns det studentnationer i din framtida studentstad – välj den nation som kan erbjuda dig boende!

Tips! Dessa nationer brukar snabbast kunna erbjuda boende:

Uppsala: V-dala I Göteborgs l Gästrike-Hälsinge l Norrlands l Snerikes

Lund: Smålands l Lunds l Västgötas l Göteborgs l Halland l Malmö

Nyinflyttade studenter erbjuds i vissa städer garanti eller förtur på en studentbostad. Reglerna kring detta skiljer sig åt från stad till stad. I många fall måste du själv registrera ditt antagningsbesked, medan du i andra fall blir erbjuden bostad en månad in på terminsstarten.

Hitta en rumskompis för att underlätta letandet

Det kan vara svårt att hitta en 1:a för en person. Däremot kan det vara lättare att få tag på ett större boende, lägenhet eller villa – så hitta en boendekamrat och börja söka tillsammans. På Findroommate.se kan du publicera en annons där du beskriver dig själv, vad för typ av rumskamrat du är ute efter och vad för boende du vill söka.

3. Vad du bör tänka på innan du flyttar in

Förutom att fundera över vilken kurslitteratur du måste köpa, hur insparken går till samt om du kommer hitta vänner för livet är det några saker du bör tänka över innan du flyttar till din blivande studentstad och in i ditt kommande boende.

Budgetera för hyran innan du skriver på kontakt

Som student har man oftast en begränsad budget att röra sig på varje månad. Flyttar du in i en hyresrätt ska du varje månad betala hyra. Innan du tackar ja till ett boende är ett tips att du noga kollar upp vad som ingår i hyran. Vanligtvis ingår:

  • Vatten
  • Värme
  • Hushållsel

Genom att kolla upp vad som ingår i hyran kan du undvika en situation där du tackar ja till ett boende som i längden kommer kosta dig dyrt.

Kontrollera att hyresvärden har tillåtelse att hyra ut

Om du ska hyra en studentbostad som inneboende måste hyresvärden ha för avsikt att bo med dig. Om din hyresvärd inte bor tillsammans med dig ser det ut som om din hyresvärd hyr ut till dig i andra hand svart utan ett godkännande från hyresrätts- eller bostadsföreningen. Upptäcker föreningen att du bor i bostaden som “inneboende” men att din hyresvärd bor i en annan bostad kan din hyresvärd bli vräkt och du kan riskera att behöva flytta.

Skriv kontrakt – oavsett om du hyr studentbostad i första eller andrahand

Oavsett om du ska bo i egen hyresrätt, studentbostad, hyra ett rum eller bo i en lägenhet i andrahand är det viktigt att du och uthyraren skriver ett skriftligt kontrakt. Genom att skriva ett kontrakt minskar du risken att helt plötsligt en dag stå utslängd på gatan utan bostad. Du kan läsa mer om hyreskontrakt under förstahandskontrakt eller skriva andrahandskontrakt.

Teckna hemförsäkring som gäller din studentbostad

Som inneboende täckts du inte av hemförsäkringen som gäller för resten av hushållet. Så även om du bara hyr ett rum i en bostad kan det vara bra att skaffa en egen hemförsäkring.

Tips! En hemförsäkring går att teckna även om du inte är folkbokförd i studentboendet.

En hemförsäkring kan hjälp dig att få ersättning om du till exempel råkar ha sönder något som tillhör hyresvärden som kostar dyra pengar att ersätta, eller om du oavsiktligt vållar skada på fastigheten. En hemförsäkring kan också vara fördelaktigt om någon av dina privata ägodelar går sönder eller blir stulna.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen