Hyra hus
Uppdaterad: 13 september, 2024
Att hyra ett hus kan vara smidigare än att köpa ett, oavsett om det handlar om en villa eller ett fritidshus. Oftast sker all kontakt gällande uthyrningen mellan dig och privatpersonen som hyr ut villan eller fritidshuset. Men det finns också hyresförmedlare som fungerar som en mellanhand mellan uthyrare och hyresgäst.
Innehåll
- Så hyr du ett hus privat
- 1. Hitta ett hus att hyra
- 2. Besök huset och kontrollera huset noga
- 3. Kontrollera att hyresvärden är seriös
- 4. Se till att hyran är skälig
- 5. Skriv kontrakt med hyresvärden
- Uppsägningstid vid hyra av hus
- Besittningsskydd / besittningsrätt vid hyra av hus
- Glöm inte inventarielistan
- Hyra villa
- Hyra fritidshus
- Vanliga frågor om Hyra hus
- Läs även våra artiklar
Så hyr du ett hus privat
Oavsett om du är ute efter ett permanent boende eller ett tillfälligt semesterboende finns det några saker som du bör tänka på när du ska hyra ett hus av en privatperson.
1. Hitta ett hus att hyra
Det finns många sajter på nätet där privatpersoner annonserar ut hus som är tillgängliga att hyra. Samtrygg är tjänst som specialiserar sig på längre uthyrningar. Se vilka hus som finns att hyra för tillfället:
Om du är ute efter att hyra ett hus under en kortare period, exempelvis under semestern, är Airbnb ett mycket bra alternativ.
2. Besök huset och kontrollera huset noga
När du har hittat ett hus som verkar intressant är det bra om du har möjlighet att besöka huset. Särskilt om du ska hyra huset på längre sikt bör du se till att titta på huset och prata med hyresvärden innan du bestämmer dig.
Var uppmärksam på om det finns några fel på huset som kan ställa till problem för dig. Det blir enklare för dig om du påpekar fel för hyresvärden redan nu innan du skriver på något kontrakt. Ställ också frågor till hyresvärden om det är något du undrar över.
Tänk på att årstiden påverkar vad du behöver för funktioner i huset. På sommaren är det exempelvis svårt att veta hur värmen fungerar på vintern. Bocka därför inte i något i besiktningsprotokollet som du inte har haft möjlighet att kontrollera.
3. Kontrollera att hyresvärden är seriös
Se till att kontrollera personen du ska hyra huset av för att säkerställa att det är en seriös hyresvärd. Undersök exempelvis att uthyraren verkligen har tillgång till huset du ska hyra, och be om referenser från tidigare hyresgäster.
Tips! När huset hyrs ut via en bostadsförmedling har förmedlingen vanligtvis gjort egna kontroller av hyresvärden.
Var även beredd på att själv bli kontrollerad av hyresvärden. Hyresvärden kan be om referenser från tidigare boenden och om att få en kreditupplysning på dig. Inte minst gäller detta om du ska hyra huset under en längre period.
4. Se till att hyran är skälig
När det är dags att formulera kontraktet bör du kontrollera att hyran är skälig. Genom att från början förhandla om hyran slipper du ta en konflikt med hyresvärden senare om vad du ska betala.
Kontrollera också ifall driftkostnader kommer att ingå i hyran eller inte. När du hyr ett hus som du bor i permanent är det vanligt att du bara betalar hyra för själva tillgången till huset. Då står du själv för driftkostnader som exempelvis el, värme och vatten, precis som om du själv hade ägt huset.
Men det förekommer också att husägaren sköter driftkostnaderna och lägger på kostnaden för detta till hyran. I sådana fall behöver du inte ansvara själv för skötseln av bostaden, men däremot kommer det att bli dyrare än om du själv stod för driftkostnaderna.
Så räknar man ut en skälig hyra för ett hus
Lagen om uthyrning av egen bostad, 4§, 2 st styr hur man räknar ut en skälig hyra för ett hus. Lagen säger att en skälig hyra för ett hus är den totala summan av husets driftkostnader och kapitalkostnad plus eventuellt påslag för möblemang (om huset hyrs ut fullt möblerat). Kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.
- Kapitalkostnad
Kapitalkostnaden beräknas som en rimlig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.
Den anses rimlig om den ligger ”ett par procent” över riksbankens referensränta. Kapitalkostnaden är den uppskattade kostnaden för att ha kapitalet bundet i bostaden. - Driftkostnader
I driftkostnaderna och övriga kostnader ingår, exempelvis hushållsel, värme, vatten och bredband. Ett påslag på hyran får göras om uthyraren hyr ut bostaden möblerad.
🔗 Läs vår djupgående artikel om hur man räknar ut en skälig hyra.
Kalkylator som räknar ut skälig hyra åt dig
Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra. Kalkylatorn räknar efter lagens riktlinjer.
Samtryggs kalkylator
Med kalkylatorn nedan kan du enkelt räkna ut hur mycket en rimlig hyra är för huset enligt hyresförmedlaren Samtrygg. Se bara till att välja Villa/Radhus och fyll sedan i fälten med rätt uppgifter.
Vad händer om hyran är oskäligt hög?
Om du som hyresgäst betalar en oskäligt hög hyra kan du gå via Hyresnämnden och tvinga fram en sänkning av hyran. Du kan däremot inte få tillbaka några hyrespengar retroaktivt om du har betalat en överhyra. Det är bara den framtida hyran som Hyresnämnden kan sänka.
Vad gäller vid korttidsuthyrning?
Reglerna för skälig hyra är desamma vid korttidsuthyrning som vid långtidsuthyrning. Däremot kommer hyresgästen sannolikt inte hinna med att gå via Hyresnämnden och få hyran sänkt innan dess att hyresperioden är slut.
5. Skriv kontrakt med hyresvärden
Om du ska hyra av den som äger huset handlar det om ett vanligt hyreskontrakt. Du och hyresvärden vara överens om följande saker innan kontraktet signeras:
- Hyresperiod. Handlar det om semesterboende gäller uthyrningen ofta en bestämd hyresperiod. Men både villor och fritidshus kan också hyras ut med tillsvidarekontrakt.
- Uppsägningstid. Normalt är uppsägningstiden en månad för hyresgästen och 3 månader för hyresvärden. Om ni uppger någon annan uppsägningstid i kontraktet ska den vara till hyresgästens fördel. Läs mer om detta längre ner i artikeln.
- Ansvarsfördelning. Kontrollera vad som ligger på hyresvärdens ansvar och vad du behöver göra själv. Det kan gälla allt från vardagligt underhåll som snöskottning till reparationer om något går sönder.
- Inventarielista. Om huset hyrs ut möblerat bör hyresvärden bifoga en inventarielista över vad som finns i huset och vilket skick möblerna är i. Både hyresvärd och hyresgäst bör signera inventarielistan.
- Försäkring. När du hyr ett hus bör du ha en egen hemförsäkring. Men det räcker med en vanlig hemförsäkring som gäller hyresrätt, eventuellt med något tillägg för semesterboende. Du behöver alltså inte teckna någon villaförsäkring, eftersom det är ägarens ansvar.
- Besittningsskydd. Du har i regel inget besittningsskydd när du hyr en villa eller ett fritidshus av en privatperson. Undantaget är om hyresvärden hyr ut flera bostäder.
- Avbokning. Om du hyr bostaden tillfälligt bör du kontrollera vilka villkor som gäller för att avboka uthyrningen om något skulle hända.
Ladda ner gratis mall för hyresavtalet
Om du känner dig bekväm med hur avtalet skall fyllas i kan du använda vår gratis-mall. Känner du dig osäker är det bättre att du köper en färdig mall och använder den support och hjälp med att fylla i avtalet som ingår i priset.
🔗 Ladda ner gratis mall för uthyrning av hus (Word-fil) 🗎
🔗 Ladda ner gratis mall för uthyrning av hus (PDF-fil) 🗎
Vi tar inget juridiskt ansvar för de avtals-mallar vi erbjuder och hur de fylls i. Använd mallarna på eget ansvar.
Uppsägningstid vid hyra av hus
Om hyresvärden endast hyr ut 1 st bostad gäller lagen om uthyrning av egen bostad. Man får inte avtala fram villkor som är sämre för hyresgästen än de som står i lagen. Om avtalade villkor är sämre för hyresgästen kan hyresgästen hänvisa till lagen som då går före avtalet. Hyresvärden har dock ingen sådan rätt.
Om hyresvärden hyr ut 2 st bostäder gäller lagen om uthyrning av egen bostad för den första bostaden. För de andra bostäderna gäller istället hyreslagen.
Om hyresvärden hyr ut 3 st eller fler bostäder gäller istället hyreslagen för samtliga bostäder.
Uppsägningstid enligt lagen om uthyrning av egen bostad
– Hyresgästen kan säga upp avtalet när som helst och har alltid rätt till 1 månads uppsägningstid. Avtalet slutar då gälla vid första månadsskiftet som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen. Om det finns en avtalad uppsägningstid som är längre än lagens (1 månad) kan hyresgästen välja mellan att använda den avtalet eller lagens uppsägningstid.
– Hyresvärden kan säga upp avtalet när som helst och har rätt till 3 månaders uppsägningstid. Avtalet slutar då gälla vid första månadsskiftet som inträffar tidigast tre månader efter uppsägningen. Om annan uppsägningstid är avtalad går den före lagen, dvs hyresgästen har rätt att kräva att avtalets uppsägningstid följs, det har dock inte hyresvärden.
Hyresavtal utan tidsbegränsning, dvs tillsvidareavtal
– Detta avtal måste sägas upp för att sluta gälla. Annars löper det på.
Tidsbestämt hyresavtal
– Ett hyresavtal som gäller för bestämd tid upphör att gälla vid hyrestidens slut.
– Ett tidsbestämt hyresavtal kan sägas upp i förtid enligt reglerna för uppsägning ovan.
Besittningsskydd / besittningsrätt vid hyra av hus
Om du som hyresgäst kan få besittningsskydd eller inte beror på hur många bostäder som hyresvärden hyr ut samtidigt.
Om hyresvärden endast hyr ut 1 st bostad – då styr lagen om uthyrning av egen bostad och enligt den kan hyresgästen inte få besittningsrätt alls.
Om hyresvärden hyr ut 2 st bostäder – då styr lagen om uthyrning av egen bostad den första bostaden som hyrs ut medan hyreslagen styr den andra. Hyresgästen i den första bostaden kan inte få besittningsskydd medan hyresgästen i den andra kan få besittningsskydd om hyresförhållande varat i över 2 år i följd.
Om hyresvärden hyr ut 3 st eller fler bostäder – då styr hyreslagen samtliga bostäder varpå samtliga hyresgäster får besittningsskydd från och med dag ett.
Glöm inte inventarielistan
Om huset skall hyras inklusive möblemang eller andra inventarier är det bra att upprätta en inventarielista som signeras av hyresgäst och hyresvärd.
Vi har upprättat mallar för inventarielistan som kan laddas ner gratis. Känner du dig osäker på hur den skall fyllas i korrekt kan du istället köpa en lista för runt hundringen och då ingår hjälp och support via telefon så att den blir korrekt ifylld.
🔗 Ladda ner gratis inventarielista för hus (Word-fil)
🔗 Ladda ner gratis inventarielista för hus (PDF-fil)
Hyra villa
Att hyra en villa som permanentbostad är ett bra alternativ till ett bostadsköp om du exempelvis vill prova på livet som husägare och se om det passar dig, eller bara inte har möjlighet att köpa en villa. Det är också ett bra alternativ att hyra en villa under semestern; du får den större friheten och utrymmet som ett hus ger, men betalar bara för den tid som du använder huset.
Tips! Om du är ute efter ett hus utanför Sverige kan du läsa vår guide om att hyra hus utomlands och vad du bör tänka på.
Hyra rum i villa
Reglerna är till stor del likadana när man hyr en del av huset som när man hyr hela huset. Det finns dock vissa skillnader. Läs vår djupgående artikel om att hyra rum🔗 för att lära dig mer.
Hyra fritidshus
Genom att hyra ett fritidshus får du alla semesterfördelar med att ha ett fritidshus, men slipper tänka på att underhålla huset och alla fasta kostnader, åtminstone om du bara hyr det periodsvis. Du är också mindre bunden till platsen än om du köper ett fritidshus. Det är inte bara prisvärt utan du kan också ha semester på olika platser varje år om du skulle vilja.
Ett fritidshus går att hyra antingen året runt eller årsvis, till exempel över sommarperioden. Det går också att hyra fritidshus tillfälligt under en kortare period. Det är även möjligt att bo i ett fritidshus permanent, men då finns det flera saker du bör tänka på.
Vanliga frågor om Hyra hus
Ja, om du har fått tillåtelse från din hyresvärd.
Läs även våra artiklar
Hyra ut bostadsrätt
Hyra ut hus till företag
Hyra ut hus
Hyra i andra hand
Kommentarer