Överhyra / ockerhyra
Uppdaterad: 18 september, 2024
Överhyra, även kallat ockerhyra, innebär att hyran är mycket högre än vad som anses skäligt. Om man drabbats av överhyra kan man anmäla detta till Hyresnämnden och få hyran sänkt. I vissa fall kan man även få tillbaka den del av hyran som anses överstiga den skäliga hyran retroaktivt.
Innehåll
Vad händer om man betalt en ockerhyra?
Den som hyrt en bostad och betalat en ockerhyra kan vända sig till Hyresnämnden och ansöka om en villkorstvist. Då får du hjälp att beräkna vad en skälig hyra är för bostaden du hyrt. Om hyresnämnden anser att du betalat en ockerhyra bestämmer de hur mycket pengar du har rätt att få tillbaka.
Exempel:
Pelle har hyrt en hyresrätt i andrahand av en privatperson i 2 år för 12 000 kr/mån. Han inser att det förmodligen är en ockerhyra efter att ha räknat ut att 8 000 kr/mån är en skälig hyra för den bostaden med hjälp av Boupplysningens kalkylator för skälig hyra.
Pelle anmäler detta till hyresnämnden som gör samma bedömning, dvs att en skälig hyra för bostaden är 8 000 kr/mån. Hyresnämnden dömer därför att Pelle skall få tillbaka överhyran på 4 000 kr/mån som han betalat under de senaste 2 åren. Pelle får tillbaka totalt 96 000 kr av personen han hyrt bostaden av.
Regler
- Om du hyr en hyresrätt i andrahand kan du få tillbaka den del av hyran som anses vara en överhyra. Du kan få tillbaka överhyror från upp till 2 år tillbaka i tiden. Detta gäller bara vid hyra av hyresrätt i andrahand, inte vid hyra av bostadsrätt eller hus.
- Om du har flyttat ut från bostaden måste du anmäla till Hyresnämnden inom 3 månader.
- Om du bor kvar fortfarande går det utmärkt att anmäla ockerhyran till Hyresnämnden när som helst.
- Den som hyr ut sin hyresrätt i andrahand riskerar att bli av med sitt hyreskontrakt om andrahandshyran är oskäligt hög.
Hur räknar man ut skälig hyra?
Här på Boupplysningen har vi skrivit en mycket bra artikel där vi förklarar hur man räknar ut skälig hyra för bostadsrätter, villor och hyresrätter som hyrs ut i andrahand. I artikeln finns även en enkelt kalkylator som hjälper dig att räkna.
Spelar det någon roll om man hyr i första eller andra hand & vilken typ av bostad det gäller?
- Endast den som hyr en hyresrätt i andrahand kan få tillbaka överhyra retroaktivt.
- Det spelar inte någon roll om du hyr ”svart” eller vitt.
Så länge du har ett hyreskontrakt eller liknande typ av bevis, exempelvis kontoutdrag att hänvisa till kan du kräva tillbaka eventuell överhyra med hjälp av Hyresnämnden.
Ockerhyra och olovlig uthyrning kan ge fängelse
Om man hyr ut sin hyresrätt olovligt, dvs utan att ha alla tillstånd man behöver från hyresvärd och samtidigt tar ut en ockerhyra kan man få böter eller i värsta fall få fängelse i upp till 2 år. Lagen skärptes i oktober 2019.
Läs även våra artiklar
Uthyrning av bostadsrätt
Uthyrning av hus/villa
Hyra hus
Hyra i andra hand