Uppsägningstider & uppsägningsregler för hyresavtal
Uppdaterad: 18 september, 2024
Med hjälp av vår ”kalkylator” och informationen nedan rätar vi ut alla frågetecken kring uppsägningsregler och uppsägningstider vid hyra av hyresrätter, bostadsrätter och hus.
Denna ”kalkylator” presenterar uppsägningstider & uppsägningsregler för olika typer av bostäder. Välj bostadstyp i rullisten. Välj sedan vilken typ av hyresavtal det gäller. Kalkylatorn presenterar då rätt regler för dig.
Kalkylatorn bygger på reglerna från hyreslagen och lagen om uthyrning av egen bostad. Läs mer om det längre ner.
Innehåll
Uppsägningsregler & uppsägningstider för bostadsrätt & villa
Vid uthyrning av en bostadsrätt eller en villa styr lagen om uthyrning av egen bostad. Enligt den har både hyresgäst och hyresvärd rätt att säga upp hyresavtalet när som helst under hyresperioden. Säger hyresvärden upp avtalet gäller 3 månaders uppsägningstid. Säger hyresgästen upp avtalet gäller 1 månads uppsägningstid.
- Reglerna för uppsägning är desamma för hus och bostadsrätter.
- Reglerna är desamma oavsett om hela eller endast en del av bostaden hyrs ut.
- Reglerna är desamma oavsett om det är ett tidsbestämt hyresavtal eller ett tillsvidareavtal (obestämd tid).
Part | Uppsägningstid | Får säga upp avtalet |
Hyresgästen | 1 månad | Ja, när som helst |
Hyresvärden | 3 månader | Ja, när som helst |
- Om hyresvärden endast hyr ut 1 st bostad gäller lagen om uthyrning av egen bostad för den bostaden.
- Om hyresvärden hyr ut 2 st bostäder gäller lagen om uthyrning av egen bostad för den första bostaden som hyrs ut. För den andra bostaden gäller istället hyreslagen.
- Om hyresvärden hyr ut 3 st eller fler bostäder gäller hyreslagen för samtliga bostäder.
⬇️ Gå direkt ner till uppsägning enligt hyreslagen
Uppsägning av hyresavtal enligt lagen om uthyrning av egen bostad
Denna lag säger att man inte får avtala om villkor som är sämre för hyresgästen än de som står i lagen. Om de avtalade villkoren är sämre för hyresgästen kan hyresgästen hänvisa till lagen som då går före avtalet. Hyresvärden har dock ingen sådan rätt.
🔗 Lagen om uthyrning av egen bostad
- Hyresgästen kan säga upp avtalet när som helst och har alltid rätt till 1 månads uppsägningstid. Avtalet slutar då gälla vid första månadsskiftet som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen. Om det finns en avtalad uppsägningstid som är kortare eller längre än lagens (1 månad) kan hyresgästen välja mellan att använda den avtalet eller lagens uppsägningstid.
- Hyresvärden kan säga upp avtalet när som helst och har rätt till 3 månaders uppsägningstid. Avtalet slutar då gälla vid första månadsskiftet som inträffar tidigast tre månader efter uppsägningen. Om annan uppsägningstid är avtalad går den före lagen, dvs hyresgästen har rätt att kräva att avtalets uppsägningstid följs, det har dock inte hyresvärden.
Hyresavtal utan tidsbegränsning
Tillsvidareavtal måste sägas upp för att sluta gälla. Annars löper det på.
Tidsbestämt hyresavtal
Ett hyresavtal som gäller för bestämd tid upphör att gälla vid hyrestidens slut.
Ett tidsbestämt hyresavtal kan sägas upp i förtid enligt reglerna för uppsägning ovan.
Uppsägningstider & uppsägningsregler för hyresrätt
- Hyresgästen har alltid rätt att säga upp hyresavtalet med 3 månaders uppsägningstid, oavsett om hyresavtalet gäller på bestämd eller obestämd tid.
- Reglerna är desamma oavsett om hela eller delar av hyresrätten hyrs ut.
Hyresrätter regleras i hyreslagen oavsett om det gäller ett förstahandskontrakt eller andrahandskontrakt.
Uppsägning av hyresavtal enligt hyreslagen
Denna lag säger att man inte får avtala om villkor som är sämre för hyresgästen än de som står i lagen. Om de avtalade villkoren är sämre för hyresgästen kan hyresgästen hänvisa till lagen som då går före avtalet. Hyresvärden har dock ingen sådan rätt.
Andrahandskontrakt
Uppsägning av hyresrätt som hyrs ut i andra hand med tillsvidarekontrakt
- Både hyresgästen och hyresvärden har tre kalendermånaders uppsägningstid och kan säga upp avtalet när som helst.
- Tillsvidare avtal måste sägas upp för att sluta gälla. Annars löper det på.
Uppsägning av hyresrätt som hyrs ut i andra hand på bestämd tid
- En hyresvärd kan inte säga upp ett tidsbegränsat avtal i förtid utan giltiga skäl, exempelvis vid kontraktsbrott.
- Hyresgästen har rätt att säga upp avtalet när som helst men då med 3 månaders uppsägningstid. Om den avtalade hyresperioden är kortare än 3 månader måste därmed hyresgästen fullfölja hela hyresperioden.
- Ett hyresavtal som gäller för bestämd tid upphör att gälla vid hyrestidens slut om inte hyrestiden är längre än 9 månader, då måste avtalet sägas upp för att gälla.
Förstahandskontrakt
Uppsägning av hyresrätt som hyrs ut i första hand på obestämd tid (tillsvidarekontrakt)
- Hyresgästen har tre kalendermånaders uppsägningstid och kan säga upp avtalet när som helst.
- Hyresvärden får endast säga upp avtalet om giltiga skäl finns.
- Tillsvidare avtal måste sägas upp för att sluta gälla.
Uppsägning av hyresrätt som hyrs ut i första hand på bestämd tid
- Hyresvärden kan inte säga upp ett tidsbegränsat hyresavtal i förtid om inte giltiga skäl finns.
- Hyresgästen kan säga upp avtalet i förtid när som helst med 3 månaders uppsägningstid. Om den avtalade hyresperioden är kortare än 3 månader måste hyresgästen därmed fullfölja hyresperioden.
- Ett hyresavtal som gäller för bestämd tid upphör att gälla vid hyrestidens slut om inte hyrestiden är längre än 9 månader, då måste avtalet sägas upp för att gälla.
Giltiga skäl för uppsägning
Både hyresvärd och hyresgäst har möjlighet säga upp sina hyresavtal i förtid om motparten missköter sig eller bryter mot avtalet. Det finns även andra förutsättningar som gör att hyresavtal kan sägas upp i förtid. Här är några exempel på giltiga skäl:
- Hyresgästen dröjer med betalningen av hyran
- Hyresgästen betalar inte hyran alls
- Hyresgästen missköter sig
- Hyresgästen vanvårdar bostaden
- Hyresgästen bryter mot avtalet
- Fastigheten ska rivas
- Större renoveringar eller ombyggnationer ska genomföras
- Hyresvärden fullföljer inte sina förpliktelser
Om uppsägning sker pga kontraktsbrott gäller 0 dagars uppsägningstid med ett undantag. Om hyresgästen är sen med hyran så är det inte skäl nog för uppsägning av hyresavtalet med 0 dagars uppsägningstid.
Sägs hyresavtalet upp med giltiga skäl som inte har med avtalsbrott att göra så gäller vanlig uppsägningstid enligt reglerna längre upp i artikeln.
🔗 Läs mer om giltiga skäl för uppsägning
Så säger du upp hyresavtalet
En uppsägning skall vara skriftlig, om hyresförhållandet har varat längre än tre månader i följd vid den tidpunkt till vilken uppsägningen sker. Uppsägningen får dock vara muntlig, om det är hyresgästen som säger upp avtalet och hyresvärden lämnar ett skriftligt erkännande av uppsägningen.
Vanligtvis finns det information i hyresavtalet hur uppsägning förväntas ske. Det kan exempelvis vara via bostadsbolagets E-tjänst eller att en blankett laddas hem, fylls i och skickas in. Ofta finns det även information om detta på bolagens hemsidor. (Se exempel på Bostadsbolaget Mimers hemsida)
Nedan presenteras de tre vanligaste vägarna. Hyr du av en mindre hyresvärd, eller i andrahand, finns sällan E-tjänster eller färdiga mallar. Scrolla i så fall ner till rubriken ”Uppsägning – om hyresvärden inte har mall” och följ dessa steg.
Uppsägning via ”Mina Sidor”
Flera större bostadsbolag erbjuder uppsägning via ”Mina Sidor” på deras webbplats. En fördel att använda denna tjänst är att det tydligt framgår att avtalet är avslutat samt eventuella villkor för detta.
- Säg upp avtalet online
Logga in på ”Mina Sidor” på bostadsbolagets hemsida. Inloggning sker vanligtvis med BankID eller lösenord. Följ de instruktioner som finns på hemsidan för att säga upp hyresavtalet.
- Spar bekräftelse
Spar alltid en bekräftelse som bevisar att du sagt upp hyresavtalet. Det kan exempelvis vara ett bekräftelsemail, en printscreen eller liknande. Skulle det uppstå en tvist med hyresvärden finns det bevis på att du gjort det.
(Uppsägning av hyreskontrakt – Rikshem AB)
Ovan är en video som förklarar hur uppsägning sker av hyreskontrakt hos Rikshem AB. Processen är oftast liknande hos andra stora bostadsbolag.
Uppsägning via aktuellt hyresavtal
Flera bostadsbolag har valt att ha en separat uppsägningsdel på hyresavtalet. Det är därmed samma dokument som används när hyresperioden ska påbörjas som när den ska avslutas.
- Fyll i hyresavtalet
Sök upp delen på hyresavtalet där det står ”Uppsägning” eller liknande och fyll i efterfrågad information. Det brukar exempelvis krävas signering av personen som står på kontraktet samt dagens datum. Andra uppgifter som ibland kan behöva anges är kontaktuppgifter till den person som förväntas visa lägenheten för kommande hyresgäst samt godkännande att huvudnyckel får användas för besiktning.
- (Ange ny adress)
I vissa fall önskar hyresvärden även att hyresgästens nya adress anges. Det sker för att hyresvärden ska kunna nå hyresgästen vid eventuella frågor eller ekonomiska krav.
- Lämna eller skicka in
Lämna in hyresavtalet till bostadsbolagets kundtjänst eller skicka in det med brev. Rekommenderat brev är säkrast utifrån flera perspektiv, vilket förklaras längre ner i artikeln.
Saknar du ditt hyresavtal? Kontakta din hyresvärd så berättar de hur du bör gå tillväga.
Uppsägning – Om hyresvärden inte har mall
Om inte möjlighet till uppsägning finns via E-tjänst eller hyresavtalet (se ovan) kan hyresgästen säga upp avtalet muntligt eller skriftligt i kontakt med hyresvärden. Så här går du tillväga.
- Prioritera skriftlig uppsägning
En hyresgäst kan säga upp ett hyresavtal muntligt eller skriftligt. Detta till skillnad mot hyresvärden som alltid måste göra det skriftligt om hyresperioden varit minst 3 månader.
Prioritera alltid att göra det skriftligt då det annars kan vara mycket svårt att bevisa vad som sagts. Sker det ändå muntligt bör en skriftlig bekräftelse önskas av hyresvärden.
- Använd färdig mall
Det enklaste, och säkraste, är att använda en färdig mall för uppsägning av hyresavtal, vilka kan laddas hem online. Fördelen är att dessa innehåller samtliga delar som behövs för att allt ska ske juridiskt korrekt.
Hyresvärden kan däremot inte ställa krav på att ett specifikt dokument måste användas vilket innebär att uppsägning kan ske genom att hyresgästen själv skapar ett dokument som innehåller följande:
- Avsändaren och mottagaren av uppsägningen
- Lägenhetsnummer, adress
- Underskrift av den eller de som står på kontraktet
- Datum
- Adressera till rätt mottagare
Lagen anger att uppsägning av hyresavtal får ske ”hos den som är behörig att ta emot hyra på hyresvärdens vägnar”. Se adress på hyresavin eller i entrén till hyreshuset där informationstavlor brukar finnas.
- Skicka i rekommenderat brev
Det finns flera fördelar med att skicka in uppsägning via REK istället för vanligt brev. Med REK kommer du få ett kvitto på när brevet skickades iväg och det detta datum som sedan gäller för uppsägningen. Detta alltså även om hyresvärden får informationen ett par dagar senare. Detsamma gäller även om hyresvärden inte hämtar ut detta brev.
Skickas vanligt brev finns risken att det kommer bort i posten. Dessutom gäller det datum då hyresvärden tar emot och bekräftar att informationen är dem tillhanda. Om någon bekräftelse inte skickas är det omöjligt att veta om brevet har kommit fram.
Går det att säga upp hyresavtal via mail?
Ja, ett mail anses vara en skriftlig uppsägning. Det krävs däremot att mottagaren bevisligen tagit del av, och bekräftat, informationen för att den ska gälla. Den som skickar ett mail, och inte får någon bekräftelse, kan därmed inte vara säker på att avtalet avslutats. Av denna orsak är det alltid bättre att skicka ett rekommenderat brev utifrån att kravet på bekräftelse inte finns med detta alternativ.
Vanliga frågor om Uppsägningstider & uppsägningsregler för hyresavtal
Enligt Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad kan uppsägning ske av både hyresvärd och hyresgäst utan specifik orsak.
Ja, om det exempelvis finns fullmakt kan en annan person säga upp avtalet.
Ja, du som hyresgäst har alltid rätt att säga upp ditt hyresavtal, detta trots att tillträde ej skett.
Om bägge parter säger upp hyresavtalet samtidigt kan hyresgästen välja vilken av de två olika uppsägningstiderna som ska gälla. Om det är 3 månader vid uppsägning av hyresvärden och 1 månad vid uppsägning av hyresgästen så kan alltså hyresgästen välja mellan 1 och 3 månaders uppsägningstid.
Lagen går före om det är till hyresgästens fördel. Är det istället den avtalade uppsägningstiden som är till fördel för hyresgästen är det den som gäller.