hand håller nyckel i lägenhet med flyttkartonger och möbler i bakgrunden.När du ska sälja en bostadsrätt finns vissa kostnader du behöver tänka på, oavsett om du ska köpa ny bostad eller flytta till en hyresrätt. Foto: kurhan/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 31 maj, 2021

Vilka kostnader behöver jag ha i åtanke om jag ska flytta från till en bostadsrätt till en hyresrätt? Den frågan reder vi ut den här veckan. Vi tittar också på om man får göra uppskov på en bostadsrätt som man har hyrt ut större delen av tiden.

Kostnader vid flytt från bostadsrätt till hyresrätt

Fråga: Bor i dag i en bostadsrätt, en tvåa, och vill flytta till större för att jag har fått barn. Jag har inte råd i dagsläget att flytta till en trea i en bostadsrätt och funderar i stället på att flytta till en trea i en hyresrätt. Hur mycket pengar kommer jag förlora på detta? Hur mycket brukar banken ta när man säljer sin bostadsrätt?

Svar: Det är svårt att säga om du kommer att förlora pengar på detta. Det beror på vad du köpte bostaden för, vilken summa du säljer den för och vad som står i ditt bankavtal. Du behöver betala tillbaka hela ditt bolån om du säljer bostadsrätten utan att köpa nytt. Om du har ett bundet lån kan du behöva betala ränteskillnadsersättning för att lösa lånet i förtid.

Säg till exempel att du köpte bostadsrätten för 1 miljon och tog ett bolån på 750 000 kronor. Om du säljer bostadsrätten för mer än så, till exempel 1 500 000, kan du använda av de pengarna för att betala tillbaka det som återstår av bolånet. Om du säljer med vinst behöver du också betala vinstskatt på försäljningen, vilket också är en kostnad att ha i åtanke.

Om din bostadsrätt däremot har sjunkit i värde kan det vara värt att avvakta med försäljning tills du kan köpa en ny lägenhet. Ett tips är att ansöka hos föreningen om att få hyra ut bostadsrätten i andra hand medan du provbor i en hyresrätt, om du vill avvakta med försäljningen.

Det är några kostnader som du kan räkna på för att avgöra vad som blir billigast för dig. Vill du ha råd och hjälp med att räkna på kostnaderna rekommenderar jag att prata med din bank.

Uppskov för bostadsrätt som hyrts ut i andra hand

Fråga: Jag flyttade in i min bostadsrätt i december 2017. I september 2018 till maj 2019 hyrde jag ut den i andra hand medan jag provbodde som sambo. I slutet av juni sålde jag min bostadsrätt. Har jag rätt att göra uppskov?

Svar: Nej, det verkar inte som att du kan göra uppskov på försäljningen. Som du säger behöver bostadsrätten ha varit din permanentbostad i minst ett år för att få göra uppskov, enligt Skatteverkets regler.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]