Hitta hantverkare

Utskriftsvänlig PDF

När du bestämt dig för en planlösning bör du bestämma dig för vad du kan göra själv och vad du bör anlita en hantverkare för att göra. Generellt sett bör du inte utfärda rörmokeriarbeten, el-arbeten eller arbeten i våtutrymmen själv. Lättare arbeten är det förmodligen mer lönsamt att göra på egen hand, förutsatt att du klarar av arbetet.

3 anledningar att anlita hantverkare för svårare jobb

  1. Risken att råka ut för vattenskador, brand på grund av felaktiga ledningsdragningar mm är troligtvis större om du gör det själv.
  2. Om du råkar ut för skador på fastigheten har du väldigt liten chans att få pengar från försäkringsbolaget och det kan bli dyrt!
  3. Arbetet sker på en grundnivå så om du behöver göra om något så får du antagligen riva upp ytarbeten för att komma åt. Detta kan bli dyrt och jobbigt.

Snickeriarbeten, måleri och generell montering är vanligare och mer rekommenderat att göra själv. Fördelen är ju självklar: det blir oftast billigare så, dessutom finns det en stolthet i att ha gjort sin egen renovering själv. Fördelen med att anlita hantverkare är att det oftast går snabbare, blir snyggare samtidigt som hantverkare ofta har ordentlig utrustning för jobbet.

Det finns otroligt mycket snickare, målare m.m. att tillgå och det kan vara svårt att ta reda på vilka som är bra eller inte. Det lättaste och bästa är att anlita hantverkare som du fått rekommenderade av vänner. Prata runt lite bland vänner och bekanta och låt dem få veta att du renoverar, skicka ut mejl till arbetskollegor, sätt upp lappar mm. Alla verkar alltid känna någon som har renoverat och som kan ge dig tips. Det behöver inte betyda en hundraprocentig garanti för ett bra arbete men du är åtminstone närmare.

DorunnerEtt smart sätt att hitta en bra hantverkare är genom att göra en offertförfrågan på Dorunner. På Dorunner lämnar du enkelt en beskrivning av vilken typ av renovering du vill göra, så får du sedan offerter från rekommenderade hantverkare i din stad.

Checklista när du anlitar en hantverkare

Det kan relativt lätt uppkomma konflikter mellan hantverkare och beställare. Det är en stark rekommendation är därför att upprätta ett skriftligt kontrakt där det står angivet vad som ingår och inte ingår i arbetet. Tänk också efter själv, förstår hantverkaren vad du menar? Förstår du vad hantverkaren menar? Hur är din magkänsla?

OBS! Undvik att anställa arbetskraft svart. Det är straffbart, du kan inte reklamera eventuella fel och det finns en risk att du blir lurad.

Bra saker att kolla upp innan ni sätter igång:

  • Har hantverkaren F-skattesedel?
  • Finns referenser? Ring isånnafall och prata med dem
  • Begär en skriftlig offert. Begär att allt som du kommer att betala för står med där. Se också till att ni anger en tidsgräns (samt vad som ska hända om inte tidsgränsen uppfylls)
  • Vad ger hantverkaren för garantier?
  • Gäller rörligt eller fast pris?

Angående rörligt eller fast pris för hantverkare så bör du notera att fast pris ofta blir dyrare. Hantverkaren lägger ofta på en säkerhetsmarginal om något skulle ta längre tid. Om det skulle gå snabbare får du dock sällan arbetet billigare.

Skriv ett avtal

Man kan säga att ni kommer aldrig att vara så överens som den dagen du bestämmer dig för att anlita en hantverkare. Därefter kan mycket hända och även om normalfallet är att allt går bra och man blir nöjd så är det verkligen inte roligt när det inte blir som man tänkt sig. Det kan handla om förseningar, att renoveringen blir avsevärt dyrare eller att hantverkaren råkar åsamka någon skada på din bostad.

En stark rekommendation, framförallt om du gör en mer omfattande renovering, är att skriva ett avtal med hantverkaren som förbinder honom eller henne (samt dig) att fullfölja sina åtaganden. Du kommer inte ångra det när vattnet sprutar eller när snickaren återigen inte dykt upp.

Bör jag eller hantverkaren köpa materialet?

Du kan spara pengar på att köpa material om du tror att du kan få en bättre deal eller om du helt enkelt har väldigt specifika önskemål. Tänk dock på att dels så har hantverkare ofta en ganska god rabattsats hos materialhandlare och dels så tjänar de en liten slant på materialet. Får de inga pengar via materialet lägger de kanske på lite på priset på utförandet.

Kommentera artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

6 Relaterade frågor & svar

D skriver:

Artikeln kan lura den ouppmärksamme läsaren att tro att all renovering är avdragsgill.

”Vanliga” renoveringar som ommålning, bygga ett nytt kök på samma plats som tidigare osv är normalt inte avdragsgilla, även om reglerna är till viss del öppna för tolkning.

Se http://www.skatteverket.se/privat/skatter/fastigheterbostad/forsaljningavprivatbostad/avdragsgillaforbattringsutgifter.4.6d02084411db6e252fe80009228.html

(Ex: ”Du byter ut ett kök av 70-tals standard till dagens standard. Detta innebär normalt inte en grundförbättring. Däremot kan detta vara en grundförbättring om du till exempel utökar antalet skåp eller köksmaskiner.”)

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du har helt rätt, det framgick inte helt klart. Jag har uppdaterat artikeln nu, tack för att du uppmärksammade detta!

Micke skriver:

Det jag har märkt är ofta förekommande att dom som jobbar ”svart” oftast inte har varit dom som vet vad dom gör.

Att dom lyckas få ”våra vita jobb” som hanteverkare och sen gör skador värre är mycket vanligt. Jag har sett skräckexempel på detta under mycket kort tid där oseriösa hantverkare skriver upp kundens namn som fakturaansvarig hos underleverantörer och sedan fakturerar kunden direkt för materialet igen.

Ett exempel av flera under det senaste året;

Kunden vill ha golv lagda, nylackat i v-rum, husgrunden och huset ommålat.

Golven köptes på lokal butik mot faktura i kundens namn. ”Svartjobbaren” fakturerar kunden 11,000 för material och hon stod sedan med en likadan faktura på golvet hos sin lokale handlare igen utan att vetat om detta. Ett klart fel från den lokale handlaren att acceptera fakturering på tredje part. (Värt att notera är att det är en stor firma som servar kommunen med.)

Sedan gick ”hantverkaren” till ÖB och köpte rödfärg. Huset målades korrekt men när det blev dags för grunden köptes Svart Trälasyr och man målade en betonggrund med detta i tron det skulle hålla tills huset sålts. Inget ägaransvar vid försäljning diskuterades och ingen informerade kunden om dennes plikt att ersätta skador upp till 10 år efter försäljning för undermåligt arbete.

Tapeterna som användes invändigt var inte heller riktigt bra utfört. På de flesta ställen brydde man sig inte om att ta ned golvlister utan tapetserade in allt. Även bakom en kamin där värmen lätt kan skada/lyfta tapeten.

Fönster målades med vanlig utefärg och inte fönsterfärg. Kan leda till vatten och fuktskador snabbt.

Stamröret i källaren målades över med hammerite hammarlack. Detta ledde omedelbart till nedslag vid besiktningen trots att rören annars var fina.

Det hela slutade med att kunden fick ett kvitto på jobbet inklusive moms med F-skatt angiven utan att ”svartjobbaren” hade endera uppfyllt.

Dessutom en baknota på 11,800 för golvmaterial och en faktura på 46,000 för arbetet.

När huset väl såldes tre månader senare fick köparen dessutom tillbaka 48,000+ pga alla fel och skador i renoveringen.

Så ett jobb som skulle kosta 46,000 kostade direkt 107,000+ svett och möda utan några garantier och/eller försäkringar.

sant skriver:

Jag tycker inte er beräkning för reavinst är relevant.
Om man som jag köpte en lägenhet i stockholms innerstad för 5 år sedan för 1.5 miljoner Renoverade själv ( vilket ju är samma som svart eftersom jag missar min ordinare inkomst? alternativt tar hjälp av min far eller som i exemplet betalar svart)
Säljer jag sedan lägenheten i år för 2.5 miljoner så spelar nog inte renoveringskostnaden på 100.000 så stor roll.
Eller kan jag uppskatta värdet av min egna arbete och dra av för det vid försäljning?

Lennart Jörnhagen skriver:

Hur lång är garantitiden när man anlitat en byggfirma?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Lennart: Det beror helt på vilken byggfirma du anlitar. Jag tror dock att det är vanligt att man inte får någon garantitid alls….men som sagt, det beror på byggfirman.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen