Hantverkare

Utskriftsvänlig PDF

När du bestämt dig för hur du vill utforma din renovering är det dags att tänka på vem som ska utföra arbetet. En rekommendation är att sätta dig ner och gå igenom vilka delar av renoveringen som är enklare respektive svårare. Mindre renoveringar skulle du kanske kunna utföra själv? Vid de större renoveringarna är det däremot bättre att anlita hantverkare.

DorunnerHar du svårt att hitta rätt hantverkare för dig? DoRunner är en sida som kan underlätta vid renovering. Genom DoRunner kan du skicka en gratis förfrågan om hantverkare och till vad för typ av jobb. Därefter kommer du få upp till 5 offerter för arbetet som du kan välja att acceptera eller inte. Alla företag på DoRunner är kontrollerade vilket innebär större chans till en okomplicerad renovering.

Att tänka på när du anlitar en hantverkare

Det finns en checklista som kan vara bra att se över när du ska anställa en hantverkare. Med otydlighet för vad som gäller under renoveringen kan problem lätt skapas. Några frågor du kan ställa dig själv innan och försöka ta reda på är:

 • Har hantverkaren F-skattsedel? Om hantverkaren har F-skattsedel slipper du som utbetalare dra bort skatt eller betala sociala avgifter för hantverkaren.
 • Tar hantverkaren rörligt eller fast pris? Rörligt pris blir ofta billigare än fast pris. Hantverkare lägger ofta på en säkerhetsmarginal på fast pris för om några problem skulle uppstå.
 • Vad har hantverkaren för garantier? Kolla vad hantverkaren kan erbjuda om något skulle göras felaktigt eller inte bli som du föreställt dig.
 • Har hantverkaren några referenser från tidigare arbeten som utförts? Begär referenser för att se vad andra har tyckt om hantverkaren. På så sätt kan ditt beslut kring om hantverkaren passar för dig bli lättare.
 • Kan hantverkaren ge dig en skriftlig offert? Begär en offert med alla förväntade kostnader för att inte dolda kostnader ska dyka upp mitt under renoveringen.

Du ska inte behöva betala någonting innan hantverkarna börjat arbeta. Du bör därför aldrig gå med på någon förskottsbetalning. Att anlita arbetskraft svart är också något som starkt avråds. Det är straffbart och du kan råka ut för jobbiga situationer med fel som inte går att reklamera.

Överväg fördelar och nackdelar med att anställa hantverkare

Vid olika typer av renoveringar kan det vara svårt att bestämma om du själv kan utföra renoveringen eller om det kräver en hantverkare. Lättare arbeten är oftast mer förmånliga att göra själv, medan svårare arbeten rekommenderas åt hantverkare. Det finns fördelar och nackdelar vid båda alternativen. Detta blir en avvägning du får göra själv för att se vilket alternativ du föredrar.

Lättare renoveringar

Vad som klassas som lättare renoveringar är sådant arbete som inte är alldeles för fysiskt ansträngande och inte kräver mycket kunskap. Ett exempel på en lättare renovering är måleri.

Fördelar med hantverkare till lättare renoveringar: 

 • Renoveringen kan gå snabbare.
 • Arbetet blir ofta noga utfört och resultatet kan bli någorlunda bättre.
 • Utrustningen som används är bättre, vilket kan bidra till ett bättre och mer hållbart resultat.

Nackdelar med hantverkare till lättare renoveringar: 

 • Enklare arbeten som måleri och monteringar är simpla, och det kan vara en onödig process att anställa en hantverkare när du kan klara av arbetet själv.
 • Det blir ofta betydligt dyrare om du väljer att anställa hantverkare istället för att göra själv.

Svårare renoveringar

När du bestämmer om du ska anlita hantverkare eller inte kan du utgå från att du inte bör utfärda rörmokeriarbeten, el-arbeten eller arbeten i våtutrymmen. Dessa klassas som svårare renoveringar. Utifrån arbetets svårighetsgrad och din egna kunskap kan du överväga om det är gynnande att anställa hantverkare till större renoveringar.

Fördelar med hantverkare till svårare renoveringar: 

 • Risken för att råka ut för vattenskador och brand på grund av felaktiga ledningsdragningar är mindre om du får hjälp av hantverkare.
 • Risken för att du kan skadas under renoveringar minimeras. Att försöka sig på farliga dragningar av elsladdar och andra riskabla renoveringar kan ge otrevliga konsekvenser.
 • Om bostaden skadas under hantverkares renovering finns det en större chans att få ersättning från försäkringsbolaget, till skillnad från egen renovering.
 • Hantverkare gör arbetet på djupet istället för grundnivå. Detta minimerar risken för att du ska behöva riva upp ytarbetet för att du vid din egna renovering missat de inre partierna.

Nackdelar med hantverkare till svårare renoveringar:

 • Hantverkare kan se till vad som är mest praktiskt, istället för att lyssna till dina egna preferenser kring renoveringen.
 • Hantverkare gör ofta arbetet på djupet för att vara på säkra sidan. Ibland kanske detta inte behövs och renoveringsprocessen kan därför ta längre tid än väntat.

Upprätta ett skriftligt avtal för att minska missförstånd

Kommunikation mellan dig och hantverkaren är en viktig nyckel för att det inte ska uppstå missförstånd. Detta är viktigt redan innan renoveringen börjat. Tänk efter om du förstår vad hantverkaren menar och fråga hellre gång för mycket än en gång för lite. Det skadar inte heller om du själv är extra tydlig till hantverkaren med hur du vill att renoveringen ska vara. Något som kan underlätta för att minska missförstånd är ett skriftligt avtal.

Tips! Upprätta ett skriftligt avtal mellan dig och din hantverkare för att minska risk för missförstånd. Avtalet fungerar som ett kvitto på vad som ska göras och hur.

I ett avtal kan du och hantverkaren upprätta reglementen kring vad som ska göras, hur det ska göras och vad som inte ingår i renoveringen. Trots att du har ett avtal blir renoveringen inte alltid som du har tänkt dig. Vad avtalet kan göra då är att visa vad som faktiskt är korrekt. På så sätt har du något att falla tillbaka på om hantverkaren skulle göra något fel. Om du vill upprätta ett avtal men är osäker på innehållet, finns Konsumentverkets broschyr som vägledning. Det kan ligga till grund för ditt avtal med din hantverkare.

Planera renoveringen Läs nästa del i guiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 Relaterade frågor & svar

D skriver:

Artikeln kan lura den ouppmärksamme läsaren att tro att all renovering är avdragsgill.

”Vanliga” renoveringar som ommålning, bygga ett nytt kök på samma plats som tidigare osv är normalt inte avdragsgilla, även om reglerna är till viss del öppna för tolkning.

Se http://www.skatteverket.se/privat/skatter/fastigheterbostad/forsaljningavprivatbostad/avdragsgillaforbattringsutgifter.4.6d02084411db6e252fe80009228.html

(Ex: ”Du byter ut ett kök av 70-tals standard till dagens standard. Detta innebär normalt inte en grundförbättring. Däremot kan detta vara en grundförbättring om du till exempel utökar antalet skåp eller köksmaskiner.”)

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du har helt rätt, det framgick inte helt klart. Jag har uppdaterat artikeln nu, tack för att du uppmärksammade detta!

Micke skriver:

Det jag har märkt är ofta förekommande att dom som jobbar ”svart” oftast inte har varit dom som vet vad dom gör.

Att dom lyckas få ”våra vita jobb” som hanteverkare och sen gör skador värre är mycket vanligt. Jag har sett skräckexempel på detta under mycket kort tid där oseriösa hantverkare skriver upp kundens namn som fakturaansvarig hos underleverantörer och sedan fakturerar kunden direkt för materialet igen.

Ett exempel av flera under det senaste året;

Kunden vill ha golv lagda, nylackat i v-rum, husgrunden och huset ommålat.

Golven köptes på lokal butik mot faktura i kundens namn. ”Svartjobbaren” fakturerar kunden 11,000 för material och hon stod sedan med en likadan faktura på golvet hos sin lokale handlare igen utan att vetat om detta. Ett klart fel från den lokale handlaren att acceptera fakturering på tredje part. (Värt att notera är att det är en stor firma som servar kommunen med.)

Sedan gick ”hantverkaren” till ÖB och köpte rödfärg. Huset målades korrekt men när det blev dags för grunden köptes Svart Trälasyr och man målade en betonggrund med detta i tron det skulle hålla tills huset sålts. Inget ägaransvar vid försäljning diskuterades och ingen informerade kunden om dennes plikt att ersätta skador upp till 10 år efter försäljning för undermåligt arbete.

Tapeterna som användes invändigt var inte heller riktigt bra utfört. På de flesta ställen brydde man sig inte om att ta ned golvlister utan tapetserade in allt. Även bakom en kamin där värmen lätt kan skada/lyfta tapeten.

Fönster målades med vanlig utefärg och inte fönsterfärg. Kan leda till vatten och fuktskador snabbt.

Stamröret i källaren målades över med hammerite hammarlack. Detta ledde omedelbart till nedslag vid besiktningen trots att rören annars var fina.

Det hela slutade med att kunden fick ett kvitto på jobbet inklusive moms med F-skatt angiven utan att ”svartjobbaren” hade endera uppfyllt.

Dessutom en baknota på 11,800 för golvmaterial och en faktura på 46,000 för arbetet.

När huset väl såldes tre månader senare fick köparen dessutom tillbaka 48,000+ pga alla fel och skador i renoveringen.

Så ett jobb som skulle kosta 46,000 kostade direkt 107,000+ svett och möda utan några garantier och/eller försäkringar.

sant skriver:

Jag tycker inte er beräkning för reavinst är relevant.
Om man som jag köpte en lägenhet i stockholms innerstad för 5 år sedan för 1.5 miljoner Renoverade själv ( vilket ju är samma som svart eftersom jag missar min ordinare inkomst? alternativt tar hjälp av min far eller som i exemplet betalar svart)
Säljer jag sedan lägenheten i år för 2.5 miljoner så spelar nog inte renoveringskostnaden på 100.000 så stor roll.
Eller kan jag uppskatta värdet av min egna arbete och dra av för det vid försäljning?

Lennart Jörnhagen skriver:

Hur lång är garantitiden när man anlitat en byggfirma?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Lennart: Det beror helt på vilken byggfirma du anlitar. Jag tror dock att det är vanligt att man inte får någon garantitid alls….men som sagt, det beror på byggfirman.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen